23 / 12 / 2024

Boşanmada mal paylaşımı 2021!

Boşanmada mal paylaşımı 2021!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında belirtiliyor. Peki Eşlerin boşanmada mallar üzerindeki hak ve sorumlulukları nelerdir? Boşanmada mal paylaşımı nasıl olur? İşte boşanmada mal paylaşımı 2021...



Boşanmada mal paylaşımı 2021!
Medeni Kanun kapsamında eşler arasında edinilen mallar için katılma rejimi uygulanıyor. Ancak eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanun kapsamında yer alan diğer rejimlerden birini onaylama hakkı bulunuyor.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında sosyal güvenlik yasası kapsamında edinilen değerlerin de hesaba dahil edileceği açıklanıyor. Yani çiftlerin evlilik süresinde çalışarak aldığı maaş, bahşiş, yevmiye, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, primler, ikramiyeler, emekli maaşları, işsizlik parası, mesai ücreti ve yetim aylığı hesabı dahil boşanma sırasında ortak olarak sayılıyor. 

Boşanmada mal paylaşımı 2021!

Boşanmada mal paylaşımı 2021

Boşanmada mal paylaşımı 2021, boşanma şekline göre değişiyor. Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı tarafların anlaşmasına dayanıyor. Eşler, anlaşmalı boşanma protokolüne uygun olarak, malları da kendi arasında paylaştırabiliyor. Eşlerden biri anlaşmalı boşanma protokolü kapsamında mal paylaşımıyla ilgili tüm haklarından vazgeçebiliyor. 

Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davasında ise aldatan taraf mal üzerinde hiç bir hak iddia edemiyor. Ancak eşlerin katkı payı alacağı, zina sebebi olsa bile veriliyor. Yani, eşlerden biri aldatsa dahi, diğer eşin malvarlığına yaptığı katkıyı boşanmada mal paylaşımı sırasında istenebiliyor. 

Boşanmada mal paylaşımı 2021!

Aile konutunun mülkiyet hakkı

Sağ eş ya da vefat eden eşin yasal mirasçıları lehine gayrimenkul üzerinde mülkiyet hakkının tanınması için; aile konutu olması, mal rejiminin ölümle sona ermesi ve sağ eşin katılma alacağının olması ve haklı sebeplerin oluşması gerekiyor. 

Aile konutu üzerine, mülkiyet hakkının verilmesi için yasal koşulların yerine getirildiğinin kanıtlanması şartı bulunuyor. Katılma alacağına mahsuben, yetmemesi durumunda, açıklanacak ilave bedelin davacı tarafın mahkeme veznesine depo ettirilmesi sağlamasının ardından mahkeme tarafından tapu kaydının iptali ile tesciline karar verilmesi gerekiyor.

Boşanmada mal paylaşımı 2021!

10 soruda eşler arasındaki mal paylaşımı!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com 


Geri Dön