25 / 12 / 2024

Mala zarar verme cezası!

Mala zarar verme cezası!

Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hâle getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikâyeti üzerine cezalandırılır. İşte mala zarar verme cezası..



Mala zarar verme cezası!

Türk Ceza Kanunu gereğince; Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hâle getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. 


Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yaramayacak hâle getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.


Mala zarar vermenin nitelikli hâlleri

MADDE 152. - (1) Mala zarar verme suçunun;

a) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında,

b) Yangına, sel ve taşkına, kazaya ve diğer felaketlere karşı korunmaya tahsis edilmiş her türlü eşya veya tesis hakkında,

c) Devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,

d) Sulamaya, içme sularının sağlanmasına veya afetlerden korumaya yarayan tesisler hakkında,

e) Grev veya lokavt hâllerinde işverenlerin veya işçilerin veya işveren veya işçi sendika veya konfederasyonlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,


f) Siyasî partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,


g) Sona ermiş olsa bile, görevinden ötürü öç almak amacıyla bir kamu görevlisinin zararına olarak,

İşlenmesi hâlinde, fail hakkında bir yıldan altı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.


(2) Mala zarar verme suçunun;

a) Yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak,

b) Toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak suretiyle,

c) Radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silâh kullanarak,


İşlenmesi hâlinde, verilecek ceza iki katına kadar artırılır.

İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme

MADDE 153. - (1) İbadethanelere, bunların eklentilerine, buralardaki eşyaya, mezarlara, bunların üzerindeki yapılara, mezarlıklardaki tesislere, mezarlıkların korunmasına yönelik olarak yapılan yapılara yıkmak, bozmak veya kırmak suretiyle zarar veren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(2) Birinci fıkrada belirtilen yerleri ve yapıları kirleten kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

(3) Birinci ve ikinci fıkralardaki fiillerin, ilgili dinî inanışı benimseyen toplum kesimini tahkir maksadıyla işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır.


Hakkı olmayan yere tecavüz

MADDE 154. - (1) Bir hakka dayanmaksızın kamuya veya özel kişilere ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası verilir. 

(2) Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya öteden beri köylünün ortak yararlanmasına terk edilmiş bulunduğunu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi taşınmaz malları kısmen veya tamamen zapt eden, bunlar üzerinde tasarrufta bulunan veya sürüp eken kimse hakkında birinci fıkrada yazılı cezalar uygulanır.


(3) Kamuya veya özel kişilere ait suların mecrasını değiştiren kimse hakkında birinci fıkrada yazılı cezalar uygulanır.


Güveni kötüye kullanma

MADDE 155. - (1) Başkasına ait olup da, belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.


(2) Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi hâlinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.


Bedelsiz senedi kullanma

MADDE 156. - (1) Bedelsiz kalmış bir senedi kullanan kimseye, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası verilir.


Mala zarar verme yargıtay kararları..

T.C.

YARGITAY

9. CEZA DAİRESİ

E. 2009/22114

K. 2011/29149

T. 28.11.2011

• MALA ZARAR VERME ( Sanıklar Arasında Menfaat Uyuşmazlığı Bulunduğu – Sanıkların Ayrı Ayrı Müdafiiler Tarafından Temsil Edileceği )

• SANIKLAR ARASINDA MENFAAT UYUŞMAZLIĞI BULUNMASI ( Sanıkların Ayrı Ayrı Müdafiiler Tarafından Temsil Edileceği – Mala Zarar Verme )

5271/m. 152

5237/m. 151

ÖZET : Mala zarar verme suçunda sanıklar arasında menfaat uyuşmazlığı bulunduğu gözetilerek sanıkların ayrı ayrı müdafiler tarafından temsil edilmeleri gerekir.


DAVA : Dosya incelenerek gereği düşünüldü:


KARAR : Mala zarar verme suçunda sanıklar hakkında mala zarar verme suçundan kurulan hükümlere yönelik incelemeye gelince;


Ceza Genel Kurulunun 20.10.2009 gün ve 2009/1 – 85/242 sayılı kararında açıklandığı üzere; sanıklardan birisinin savunulmasının diğer sanık yönünden savunmada zaafiyet yarattığı durumlarda sanıklar arasında menfaat uyuşmazlığı bulunduğunun kabulü gerektiğinden; mala zarar verme suçunun failleri olarak yargılanan ve aralarında menfaat çatışması bulunan sanıkların ayrı ayrı müdafiler tarafından temsil edilmeleri gerekirken, aynı müdafii tarafından temsil edilmeleri suretiyle 1136 sayılı Avukatlık Yasasının 38 ve 5271 sayılı CMK’nın 152. maddelerine aykırı davranılması,


SONUÇ : Bozmayı gerektirmiş olup, sanıklar müdafiinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükümlerin bu sebeple BOZULMASINA, 28.11.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


T.C.

YARGITAY

13. CEZA DAİRESİ

E. 2011/19484

K. 2011/6494

T. 28.11.2011

• NİTELİKLİ HIRSIZLIK ( Evin Müştemilatı Olan Yerde Kapı Kilidinin Kırılması Suretiyle Hırsızlık – Muhafaza Altına Alınan Eşya Hakkında Hırsızlık Hükümlerinin Uygulanacağı )

• MUHAFAZA ALTINA ALINMIŞ EŞYA HAKKINDA HIRSIZLIK ( Evin Müştemilatı Olan Yerde Kapı Kilidinin Kırılması Suretiyle Hırsızlık – Eylemin Aynı Zamanda Mala Zarar Verme Suçunu Oluşturacağı )

• UZLAŞMA ( Evin Müştemilatı Olan Yerde Kapı Kilidinin Kırılması Suretiyle Hırsızlık – Eylemin Aynı Zamanda Mala Zarar Verme Suçunu Oluşturacağı/Sanıklar ve Müştekiye Uzlaşma Teklif Edileceği )

• MALA ZARAR VERME ( Evin Müştemilatı Olan Yerde Kapı Kilidinin Kırılması Suretiyle Hırsızlık – Eylemin Aynı Zamanda Mala Zarar Verme Suçunu Oluşturacağı/Sanıklar ve Müştekiye Uzlaşma Teklif Edileceği )

5237/m.142, 151

ÖZET : Sanığa ait hayvanların evin müştemilatı niteliğinde olan ahır olarak kullanılan yerden, kapı kilitlerinin kırılması suretiyle çalındığının anlaşılması karşısında; eylemin muhafaza altına alınmış eşya hakkında (nitelikli hırsızlık) hırsızlık suçunu oluşturduğu dikkate alınmalıdır. Eylemin mala zarar suçunu oluşturduğu gözetilerek, mala zarar verme suçundan sanıklar ve müştekiye uzlaşma teklif edilerek sonucuna göre, mala zarar verme suçundan hüküm kurulup kurulmayacağı gözetilmelidir.


DAVA : Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:


KARAR : Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanıklar tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından, diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.


Ancak;


Suça konu 10 adet büyükbaş hayvanın müştekiye ait taştan, üstü toprakla örtülü, dört duvarla çevrili, evi ile bitişik ve evin müştemilatı niteliğinde olan ahır olarak kullanılan yerden, kapı kilitlerinin kırılması suretiyle çalındığının anlaşılması karşısında; eylemin 5237 Sayılı T.C.K.nın 142/1-b maddesine uyan suçu oluşturduğu gözetilmeden, aynı maddenin 2 fıkrasının (g) bendiyle yazılı biçimde uygulama yapılması ve eylemin 5237 Sayılı T.C.K.nın 142/1-b maddesinin yanında aynı Kanunun 151/1 inci maddesinde düzenlenen mala zarar suçunu oluşturduğu gözetilerek, mala zarar verme suçundan sanıklar ve müştekiye uzlaşma teklif edilerek sonucuna göre, MALA ZARAR VERME suçundan hüküm kurulup kurulmayacağının takdir edilmemesi,


5237 Sayılı T.C.K.nun 53/1 inci maddesinin (c) fıkrasındaki, kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yoksunluğun KOŞULLU SALIVERME tarihine kadar süreceğinin gözetilmemesi suretiyle aynı maddenin 3. fıkrasına aykırı davranılması,


SONUÇ : Bozmayı gerektirmiş, sanıklar müdafiilerinin temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, açıklanan sebeple isteme uygun olarak BOZULMASINA, 5320 Sayılı Kanunun 8/1 inci maddesi aracılığıyla 1412 Sayılı CMUK.nun 326/son maddesi uyarınca kazanılmış hakkın korunmasına, 28.11.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



Malvarlığına karşı suçlar nelerdir?





Geri Dön