Malatya da sulama sayesinde kentlerden köylere göç hızlandı!
Malatya"nın Yazıhan ilçesine bağlı Ambarcı köyüne, Karakaya Baraj Gölü"nden sondajla sulama suyu getiren İl Özel İdaresi, büyük kentlere göçen köylülerin geri dönüşünü hızlandırdı.
Ambarcık Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Alaaddin Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyün 1915 yılında kurulduğunu, ancak köyde maddi sorunlar yaşayan pek çok kişinin yıllardır büyük şehirlere göçüp gittiğini anlattı.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal"ın, Fırat Nehri üzerinde kurulu bulunan Karakaya Baraj gölü kenarında 20 bin dönüm araziyi sulayacak bir tesis kurduğunu ifade eden Korkmaz, elektrikli pompajla çalışan ancak açık sulama kanalları kullanıldığı için verimli olmayan tesisin yüklü elektrik faturalarına neden olduğunu dile getirdi.
İl Özel İdaresinin 3 yıl önce bölge için bir proje hazırladığına değinen Korkmaz, şu bilgiyi verdi:
'İl Özel İdaresi köyümüzdeki bütün sulama kanallarını kapalı devreye aldı. Hayata geçirilen proje ile köyümüzün 9 bin dönüm arazisinin 3 bin dönümü sulanmaya başladı. Proje kapsamında hizmete giren sulama kanalları ile bir yıldır sulama yapıyoruz. Köyümüzde 7 bin kayısı fidanı dikildi. Yeni kayısı bahçeleri tesis edilmeye başladı. Son iki yılda yatırımları gören, ya da duyan 10 aile büyük şehirlerden köye dönüş yaptı.'
Alaaddin Korkmaz, köy halkı olarak tek beklentilerinin geri kalan arazilerini de sulayabilecekleri projeler hazırlanması olduğunu, bunun yapılabilmesi halinde daha çok kişinin kentten köye göç edeceğini belirtti.
Köye dönüş yapan polis emeklisi Ahmet Aslan (48), Mersin"de ikamet ettiğini, sulama yatırımlarını duyduktan sonra köye dönüş yaptığını anlattı.
Ahmet Aslan, 'Ben de köye dönüş yapan diğer komşularımız gibi bir kayısı bahçesi tesis ettim. Ve köyde barınabileceğim bir evin temelini atarak inşaatına başladım. Yalnız evim hala inşaat halinde olduğu için şu anda yaptığım derme çatma bir barakada kalıyorum' dedi.
-'TOPLULAşTIRMADAN FAYDALANMAK İSTİYORUZ'-
Köy halkının sorunlarından birinin de köydeki arazilerin hisseli olması olduğunu dile getiren Aslan, köy halkı olarak toplulaştırma çalışmalarından faydalanmak istediklerini kaydetti.
Aslan, '3 bin dönüm tarım yaptığımız arazi toplulaştırma gerçekleşirse 10 bin dönüme çıkacak. Arazilerimiz hisseli tapu. Müstakil tapu olmadığı için bankaların verdiği tarım kredilerinden faydalanamıyoruz' diye konuştu.
Köye Mersin"den gelen ve büyük şehirde işçilik yaptığını anlatan Muhsin Atmaca (62), 1977 yılında köyden göç ettiğini belirtti.
Atmaca, 'Sulama yatırımları hızlanıp kayısı üretiminin yıldızı parlayınca ben de iki yıl önce köye dönüş yaptım. Köye gelir gelmez bir ev yaptım' dedi.
Tevfik Aslan (53) da Adana"da tekstil fabrikalarında işçi olarak çalıştığını anlattı.
Sulama yatırımlarından dolayı kayısı üretiminin yaygınlaştığını duyduğu için köye dönüş yaptığını ifade eden Aslan, 12 dönüm araziye kayısı fidanı diktiğini aktardı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde sivil memur olarak çalıp emekli olan Mehmet Atmaca (50) ise yatırımları duyunca köye dönüş yaptığını kaydetti.
55 bin metre kapalı sistem kanal döşenen projenin İl Özel İdaresine 1 milyon 136 bin liraya mal olduğu belirtildi.
A.A