Sektörel

Kentten kırsala göç hızlandı, yatırımcılar da köylerden arazi alıyor!

2019'da başlayan ve dünyayı kısa sürede etkisi altına alan Covid-19 salgınından sonra kentten kırsala göç hızlandı. Şu sıralar, yatırımcılar da köylere yöneldi. İşte detaylar...

Pandeminin ardından özellikle iş dünyasının öncü olduğu şehirden kırsala göç hareketi kırsalda yatırım fırsatı oluşturdu. Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker, bugünkü köşesinde kentten kırsala göç konusunu ve yatırımları kaleme aldı. 

Kerim Ülker, 2019'da başlayan ve dünyayı kısa sürede etkisi altına alan Covid-19 salgınının, bütün alışkanlıkların değişmesine neden olduğuna dikkat çekti ve yeme içmeden ulaşıma, tatil anlayışından barınmaya kadar hemen hemen her alanda yeni bir sürece girildiğini aktardı. 

"Sosyal mesafe kavramıyla tanıştık, evlerimizi bahçeli ve müstakil yapılara taşıdık. Pandeminin başlattığı sosyal mesafe anlayışına bölgeden bölgeye, ülke­den ülkeye değişen etkenler, deprem, sel gibi afetler, güvenlik, eğitim gibi etkenler eklendi ve deyim yerindeyse yaşadığımız şehirleri kırsala tercih ettik" diyen Ülker, dünyanın en önemli şirketlerindeki üst yönetim pozisyonunu terk ederek çiftliklere sığınan ve şehirden köye göç edenler şimdilerin en dikkat çeken olayları olduğunu söyledi. 

ABD Ulusal Araştırma Servisi (USDA) bu konuda yapılmış bir araştırmayı işaret ediyor. 

ABD’de kırsal nü­fusu, Temmuz 2020’den Haziran 2022’ye kadar yüzde 2 oranında yükseldi. Bu rakam, 2010-2016 döneminde negatif, 2017-2020 arasında ise yüzde 0,5 oranında bulunuyordu. Avrupa’da da benzer göç oldu ve Türkiye’ye de yansıdı. Örneğin Bodrum-Milas hattı başta yazılımcı merkezi şekline gelirken; çoğunun “hayalim” dediği yaşam tarzını, ekonomiyle destekleyenlerin de sayısı çoğalıyor.

Kerim Ülker, konuya ilişkin "Kendi çiftliklerini kurarak üretim yapanların nüfusu hatırı sayılır seviyeye gelmiş halde. Dünyaca ünlü danışmanlık şirketi Henley& Partners’ın Türkiye Yönetici Ortağı Burak Demirel’in hayali ise biraz daha ayrıştırıcı oldu" dedi ve İsviçreli dev Henley&Partners’ın Türkiye birimini dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi haline getiren Demirel'in hayalini şimdilerde bir yatırımla gerçekleştirdiğini belirtti. 

Milas’ta 10 dönüme yakın bir araziyi alarak sürdürülebilir tarım ve hayvancılığı hobi haline getiren Demirel, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Henley& Partners’ın Türkiye Yönetici Ortağı Burak Demirel, iş dünyasının artık kırsala göç ettiğini ancak tarım ve hayvancılık konusunda teknik olarak desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti ve "Milas Belediyesi, tarım ve hayvancılık yatırımı konusunda önemli bir merkez şekline geliyor. Burada Nizamoğlu Sürdürülebilir Organik Tarım ismiyle bir şirket kurduk. Ardından yatırımımızı hayata geçirmek amacıyla adım attık. Yalnızca ekolojik değil, sürdürülebilir organik üretim yapan çevre dostu bir çiftlik kurmak istiyoruz, kendi ailemiz ve dostlarımız için organik gıda üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. 

Çiftliklerdeki yaşamların kalıcı ve sürdürülebilir olması için bölgenin yerel ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelir kalemi oluşturulması  gerektiğini aktaran Demirel, "Bu maksat kapsamında, arazimizde organik yumurta üretimi yapacak olan bir kümes ve yaşam alanı hayata geçireceğiz" dedi. 

Burak Demirel, yatırımla ilgili konuşurken söze Çamköy’ün Muhtarı Emin Soydan da dahil oluyor ve "Buralar 10-15 sene öncesine göre tamamen tütün eken bir yerdi. Ancak bundan vazgeçildi ve başka ürünler üretiliyor" diyor. Soydan, "400’den fazla hane bulunan köyümüze şehirden özellikle İstanbul ve yurtdışından gelmek isteyenler hatta gelenler oldu. Bizler köyümüzün doğal yapısını koruyacak, buraya katkıda bulunacak, köylümüze iş ve eğitim imkânı sunacak kişileri bekliyoruz. Gençlerimiz havalimanı, turizm merkezi Bodrum ve Yatağan’daki santralde çalışmaya gidiyordu. Bu tür projelerle geri dönüş olacaktır, iş imkânı da ortaya çıkacaktır" açıklamasında bulundu. 

Ev kiralamayı düşünenler dikkat! Sakın bu hatayı yapmayın!

İstanbul'da ev sahiplerinin kiracı şartı: Memur olacak, eve misafir getirmeyecek!

Emekli ev sahibinden isyan: İstanbul ve Eskişehir'de lokantaları olan kiracım 30 bin TL'lik evde 5.950 TL'ye oturuyor!