05 / 05 / 2024

Malatya Doğanşehir Kalesi'nin surları onarıldı!

Malatya Doğanşehir Kalesi'nin surları onarıldı!

Malatyanın Doğanşehir ilçesindeki Roma döneminden kalan kalenin ayakta kalan surları tarihi dokuya uygun olarak elden geçirildi



Malatyanın Doğanşehir ilçesindeki Roma döneminden kalan Doğanşehir Kalesinin ayakta kalan surları tarihi dokuya uygun olarak onarıldı.

İçine ve yakınına yapılan evler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kalenin ayakta olan surları Doğanşehir Belediyesi tarafından onarılırken, surların yoğun bulunduğu sokak sağlıklaştırılarak ışıklandırıldı. Sokak, peyzaj çalışması ile de tarihi dokuya uygun hale getirildi.

Doğanşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin tarihi ve kültürel yapısı için önemli olan surların Roma döneminde yapıldığını söyledi. Tarihi Doğanşehir Kalesinin kalıntılarını oluşturan surların geçmişte ilçenin dört bir yanını sardığını ve ilçeye bu surların 4 kapısından girildiğini bildiren Karaman, zamanla bu surların tahrip edildiğini kaydetti.

Surların bazı kalıntılarının hala ayakta olduğunu kaydeden Karaman, bu kalıntılara belediye olarak "el attıklarını" bildirdi.

Tarihi dokunun genç nesillere bırakılmasının önemine değinen Karaman, bu dokunun sosyal yaşamın da vazgeçilmez unsuru olduğunu belirtti.

İlçenin tarihi ve kültürel dokusunu korumak ve sağlıklaştırmak çerçevesinde çalışma yaptıklarını ifade eden İbrahim Karaman, "Bu program dahilinde sur kalıntılarını restore ettik. Surların yoğun bulunduğu bir sokağımız vardı. O sokağı sağlıklaştırdık. Sokağı kilit taşı ile döşedik, ışıklandırmasını, peyzaj çalışmasını yaptık" dedi.

Tarihi kalenin surlarını onararak turistlerin ve gurbetteki vatandaşların beğenisine sunduklarına işaret eden Karaman, onarımı belediyenin imkanlarıyla gerçekleştirdiklerini, yaklaşık 70 bin liralık bir harcama yaptıklarını anlattı.

Belediyenin imar planında surlara 10ar metreden fazla yaklaşılmaması gerektiğinin belirtildiğini ve şu anda surlara 10 metreden fazla hiçbir bina inşaatının yaklaşmasına izin vermediklerini anlatan Karaman, bu çerçevede Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan izin de talep ettiklerini bildirdi.

Eski yanlış uygulamalara da dokunamadıklarını anlatan Karaman, "Ama günü geldikçe surların üzerine yapılan binalar yıkıldıkça yenisinin yapılmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Doğanşehir Lisesi tarih öğretmenlerine kaleyle ilgili araştırma yapmaları için teklifte bulunduklarını da dile getiren İbrahim Karaman, bu konuda yeterli ve doyurucu bir araştırma eksikliği yaşadıklarını bildirdi. Karaman, "İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile de sorunu paylaştım. Bir araştırma yapılması gerektiğini ve geniş ölçekte bir restorasyon gerekiyorsa birlikte yapabileceğimizi ilettim" ifadesini kullandı.

Tarihi Doğanşehir Kalesinin korunması için Tarihi Kentler Birliğine de üye olduklarını kaydeden Karaman, "Bu birliğe de acaba bu konuda bize bir proje verebilir mi ümidiyle üye olduk" dedi.

AA


Geri Dön