09 / 01 / 2025

Malatya Hayvancılık OSB için yer aranıyor!

Malatya Hayvancılık OSB için yer aranıyor!

Malatya' da kurulması planlanan Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için yüzde 75’ i hazineye ait, büyüklüğü en az 10 bin dönüm olması gereken yer aranıyor...




Malatya'da kurulması planlanan Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için yüzde 75’i hazineye ait, büyüklüğü en az 10 bin dönüm olması gereken yer aranıyor. 


Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurulması için istişare toplantısı gerçekleştirildi. Abdullah Gül Parkı’ndaki bir restoranda düzenlenen toplantıya AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkci öncülük etti. Milletvekili Çalık, burada yaptığı konuşmada, kurulacak bölge için Ankara'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve diğer bakanlık yetkilileriyle görüşmeleri yaptıklarını söyledi. 


Malatya'da halihazırda 5 organize sanayi bölgesi bulunduğunu anlatan Çalık, “Hayvancılıkla ilgili de bir organize sanayi bölgesinin kurulmasını istiyoruz. Bu konuda sivil toplum kuruluşları inisiyatifi elinde bulundurmalı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi için seçilecek arazinin en az yüzde 75'inin hazine arazisi olmasını istiyor. Yer tespiti için sivil toplum kuruluşlarımız çalışmasını yapmalı. Seçilecek alan en az 10 bin dönümün üzerinde olmalı. Hep birlikte Malatya adına çok önemli bir adımı atacağız. Hemen en az 3 yerin tespitini yapalım ve Bakanlık Müsteşarını Malatya'ya davet edelim. Ardından Ankara'da gerekli girişimleri yapacağız" dedi.


Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yer için sadece Sultansuyu Tarım İşletmesine kilitlenmemek gerektiğini ifade ederek, "Alternatif yerlerin de iyi değerlendirilmesi gerekir" ifadesini kullandı. Çakır, “Türkiye’nin gelişmesi, ekonomisi göz önüne alındığında 10-15 yıl içerisinde artık şehirler konutların dikey olarak değil, yatay olarak planlanması gerekiyor. Tabi Sultansuyu arazisi bu amaçla çok iyi bir yer. Ama bence burası yem bitkisinin üretilmesi sahası olarak değerlendirilmesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Belirlenecek olan yer, Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’ne uygun bir yer olmalı, alt yapı hizmetlerinin götürülebileceği bir nokta olmalı. Son yıllarda verilen desteklerle çok güzel yatırımcılar bu alanda yatırım yaptılar. Malatya Belediyesi olarak bu konuda bize düşen her türlü çalışmalara katılacağız, öncüsü ve takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı. 


Hayvancılık OSB için şehrin 20-30 yıl sonraki gelişim öngörüsü dikkate alınarak yer tespiti yapılması gerektiğini belirten AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, üreticilerin bu çalışmalara destek vermesi gerektiğini dile getirdi. 


Ticaret Borsası Başkanı Gürsey Özbey ise, Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasını desteklediklerini ifade ederek bu konuda yapılacak çalışmalara katılacaklarını kaydetti. 


İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, “Malatya’da Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nin oluşması bilhassa yem ve girdi fiyatlarının ucuza mal edilmesi ve devletin bu konuda vermiş olduğu katkıların daha iyi kullanılmasında avantaj sağlayacaktır” dedi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi de hayvancılık bölgesi için 4 farklı yer tespiti yaptıklarını ancak önerilen yerlerin kent merkezine uzak olması nedeniyle kabul görmediğini ifade etti. Selvi, Sultansuyu Tarım İşletmesine ait arazinin istendiğini ancak burasıyla ilgili kararın kendilerini aştığını kaydetti.


Malatya Gerçek


Geri Dön