30 / 04 / 2024

Malatya'da korkutan deprem! Çevre illerden de hissedildi

Malatya'da korkutan deprem! Çevre illerden de hissedildi

Son dakika haberine göre Malatya'da çevre illerden de hissedilen bir deprem meydana geldi. Depremin kaç şiddetinde olduğu henüz bilinmiyor.



Gelen bir son dakika bilgisine göre Malatya ilimizde 5, 3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin çevre illerde de hissedildiği öğrenildi. Depremi hisseden vatandaşlar kendisini can havliyle dışarı attı. Gelen ilk bilgilere göre deprem nedeniyle şu anda yaralı veya can kaybı bilgisi yok. 

DEPREMLER NEDEN OLUYOR?

Bu soru, uzun zamandır bilim insanları arasında ciddi bir araştırma ve tartışma konusu. Pek çok uzmana göre ana sebep; akışkan ve görece güçsüz astenosferin, üzerinde bulunan yüksek yoğunluklu okyanusal litosferin batma hareketini doğal olarak tetiklemesi. Son derece kalın bir katman olan mantonun kendi içindeki sıcaklık farkından doğan ve “konveksiyon akıntıları” adı verilen döngüsel hareketler de levhaların hareketi üzerinde etkilidir. Fakat tartışılan diğer olası nedenler arasında litosfer ve astenosfer arasındaki sürtünme, Dünya’nın kendi etrafında dönüşü, hatta Ay’ın çekim etkisi nedeniyle Dünya’nın kabuğu üzerine uyguladığı gelgit sürüklemesi etkisi de var. Nedeni ne olursa olsun, bu levha hareketleri sonucunda dağlar, okyanus çukurları, okyanus ortası sırtları gibi yer şekilleri oluşur. Depremler de levha hareketlerinin yol açtığı jeolojik olaylardan biridir.

Litosferdeki ani bir enerji salınımı sonucu oluşan sismik dalgalar, Dünya yüzeyinde sarsıntıya yol açar. Deprem dediğimiz olay da budur. Çoğu depremin nedeni, jeolojik fayların kırılması veya aktif fayların ani hareketi sonucu açığa çıkan enerjidir. İlk kırılma noktasına iç merkez üssü (hiposantr), yer yüzeyinde bu noktanın üzerine denk gelen noktaya da dış merkez üssü (episantr) denir.

 


Geri Dön