Malatya'da son iki yılda 100 bina yıkıldı!
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, son iki yıl içerisinde 117 yapının dayanıksız olduğunu tespit ederek yıkım kararı aldıklarını ve bunların 100ünü yıktıklarını bildirdi
Çakır, yaptığı yazılı açıklamada, ülkede deprem felaketinin aralıklarla meydana geldiğini, bu felaketin önüne geçilemeyeceğini, ancak alınacak tedbirlerle can ve mal kayıplarının en aza indirilebileceğini belirtti. Belediye olarak depreme dayanıksız binalarla ilgili bir takım çalışmalar yürüttüklerini, hiçbir belediyenin buna tek başına gücünün yetmesinin söz konusu olmadığını kaydeden Çakır, "Hükümet tarafından yapılacak yasal bir düzenleme ile belediyelerin bu konudaki çalışmaları daha da güçlenecektir" ifadelerini kulandı.
Malatyada 120 bine yakın konutun olduğunu belirten Ahmet Çakır, şunları kaydetti: "Malatya Belediyesi olarak, daha önceden risk oluşturan binaların tespiti ile ilgili çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyordu. Son iki yıl içerisinde 117 yapının dayanıksız olduğunu tespit ederek yıkım kararı aldık ve bunların 100ünü yıktık. Geri kalanının yıkımı için de işlemler devam ediyor."
Çakır, 1999-2010 yılları arasında 21 binanın yıkımının yapıldığını anlatarak, Malatyadaki bütün yapıların depreme dayanıklılığını tespit etmek için 2 ay kadar önce bir ihale yaptıklarını, ancak ihaleye taliplinin çıkmadığını bildirdi. Çakır, yapıların dayanıklılık tespitlerinin yapılması için gerekli cihazların alınarak müstakil bir birim kurma çalışmalarının da sürdüğünü belirtti.
"MALATYA'YI 8 BÖLGEYE AYIRDIK"
Kaçak yapıların kontrolü ve ruhsatlı yapıların denetimi için Malatyayı 8 bölgeye ayırarak inşaat mühendisleri başkanlığında 8 ekip oluşturduklarını bildiren Çakır, "Ekiplerimiz 2şer aylık dilimler halinde bölgelerde incelemelerde bulunuyorlar. Hem kaçak ve kontrolsüz yapıları, hem de ruhsatlı yapıların uygunluk denetimini yapıyorlar" ifadelerini kullandı.
Son iki yıldır özellikle kaçak yapının üzerine son derece yoğun bir şekilde gittiklerini vurgulayan Çakır, "Kaçak yapıyı minimum seviyelere indirdik. Yapacağımız çalışmalarla kaçak yapılaşmayı ortadan kaldırmayı hedefliyoruz" dedi.
Vanda meydana gelen depremin ardından kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirten Çakır, "Belediye olarak kentsel dönüşümde belirli bir mesafe aldık. Kentsel Dönüşüm Projesini uygulayacağımız bölgede bir kısmın ihalesi yapıldı, bir kısmında ise çalışmalar devam ediyor" açıklamasını yaptı. Çakır, Beydağı eteklerindeki kentsel dönüşümün ardından diğer bazı mahallelerde de bunun hızlandırılması gerektiğini kaydetti.
AA