25 / 12 / 2024

Malatya'da Trambüs bakım istasyonu kuruldu!

Malatya'da Trambüs bakım istasyonu kuruldu!

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır Malatya’nın büyükşehir statüsü kazanmasıyla birlikte, şehir genelinde ulaşımın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmasının ardından Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME)’yi kurduklarını belirtti.



Malatya’nın büyükşehir statüsü kazanmasıyla birlikte, şehir genelinde ulaşımın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmasının ardından Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME)’yi kurduklarını belirten Ahmet Çakır, UKOME tarafından şehir merkezi ve ilçelerle ilgili ulaşım planlamalarının yapıldığını söyledi.


Geçmiş dönemde MOTAŞ tarafından şehiriçi ulaşım araç sayısının 2 katına çıkarıldığını hatırlatarak, şu anda da merkezdeki ulaşım yükünün kaldırılması için önemli yatırımlar yaptıklarını belirtti.


Trambüs, Türkiye’de örnek olabilecek bir proje


Türkiye’de ilk defa elektrikli ulaşım sistemi olan Trambüsü Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçireceklerini söyleyen Başkan Çakır, “Türkiye’de örnek olabilecek bir proje. Gerçekten son derece gelişmiş, çevre dostu, çok önemli yakıt tasarrufu sağlayan, ulaşımda konforu sağlayacağımız önemli bir yatırım ve prestij proje” dedi.


Trambüs Bakım İstasyonu kuruluyor


Malatya’nın şehiriçi ulaşımını sağlayan MOTAŞ’ın her geçen gün büyüdüğünü ve ilçelerin de ulaşım ağına katılmasıyla birlikte mevcut yerin yetersiz kaldığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, özellikle araç filosunun büyümesi, bakım atölyelerinin yetersiz olması yeni alan ve yatırımlara ihtiyaç doğurduğunu söyledi. MOTAŞ’a ait Yeşiltepe bölgesindeki garaj ve bakım istasyonunun yetersiz kalmasından dolayı önümüzdeki aylarda hizmete girecek olan Trambüs için MAŞTİ arkasında yapımı devam eden Trambüs Bakım İstasyonu’nda incelemelerde bulun Başkan Çakır, bakım istasyonu ile ilgili bilgiler verdi.


Yapılan istasyonun ilk aşamada trambüslere hizmet vereceğini söyleyen Çakır, “Yüzde 25 seviyesine getirilen Bakım istasyonu 3 bin m2’lik kapalı alana sahip olacak. Burası trambüslerin yanı sıra aynı zamanda MOTAŞ’ın önemli bir alt merkezi, bakım atölyesi olacak. Buranın bir özelliğide kendi enerjisini üretiyor olması. Bu sistemin, projenin üzerinde arkadaşlarımızın geliştirmiş olduğu bir çalışmayla da kendi enerjisini ürettiği gibi buradan artan enerjiyi de elektrikli hatlarımıza vereceğiz. Dolayısıyla akıllı bir yatırımı yapmış olduk” şeklinde konuştu.


Güneş enerjisinden elektrik üretilecek


Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından MAŞTİ arkasına yapılan Trambüs Bakım İstasyonu’nda kurulacak olan sistem sayesinde, istasyonun elektriği güneş enerjisinden üretilecek. Ayrıca üretilen elektriğin fazlası ise trambüs hattına verilecek.


Yaklaşık 3 bin m2 kapalı alana sahip olan bakım istasyonunun çatısı üzerine, şebeke bağlantılı 345 kw gücünde fotovoltaik panel kapasitesine sahip elektrik üretmek için güneş enerjisi santrali yapılacak. Tahmini maliyeti 1 milyonu bulacak olan bu santral sayesinde bakım istasyonunun tüm elektrik ihtiyacı karşılanacak, enerjinin geri kalanı ise trambüs hattına verilecek.


345 kw gücündeki güneş enerjisi santralinin yıllık elektrik üretim miktarının ise 450 bin kw/h olacağı belirtildi.


Malatya Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl da mevcut çöp sahasına kurduğu tesisle, çöp alanından oluşan metan gazından elektrik üretmeye başlamıştı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön