29 / 04 / 2024

Malaysia Airports'un Sabiha Gökçen'deki payı yüzde 60'a çıkıyor!

Malaysia Airports'un Sabiha Gökçen'deki payı yüzde 60'a çıkıyor!

Sabiha Gökçen Havaliman' ında yüzde 20 hisseye sahip olan Malaysia Airports'a, Hintli ortak GMR'nin yüzde 40 hissesini satın alması için Rekabet Kurulu' ndan onay çıktı...




Sabiha Gökçen Havaliman'ında yüzde 20 hisseye sahip olan Malaysia Airports'a, Hintli ortak GMR'nin yüzde 40 hissesini satın alması için Rekabet Kurulu'ndan onay çıktı.


İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ortaklık yapısı değişiyor. Geçtiğimiz aylarda yüzde 40 hissesini satışa çıkardığını açıklayan Hintli GMR'nin hissesini Sabiha Gökçen'de yüzde 20 hissesi bulunan Malaysia Airports alıyor. Bu konuda Rekabet Kurulu'na yapılan başvurudan olumlu sonuç çıktı.


Bu onayla birlikte Malaysia Airports'un Sabiha Gökçen'deki payı yüzde 60'a ulaşmış oldu. Sabiha Gökçen'deki diğer ortak Limak Holding'in ise yüzde 40 hissesi bulunuyor.


Hintli GMR'nin yüzde 40'lık hissesine Malaysia Airports dışında, Atatürk Havalimanı işletmecisi TAV da talip olmuştu. Ancak Malaysia Airports'un öncelik hakkı bulunuyordu ve bu satın almada şirketin bu hakkını kullandığı ifade edildi.


Limak Holding'in iştiraki Limak Yatırım, Hintli altyapı gruplarından GMR Infrastructure ve 1991 yılından bu yana havalimanı işletmeciliği yapan Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığında kurulan ISG şirketi, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008'de elde etmişti.


20 milyon yolcu kapasiteli


Şirkette Limak Yatırım'ın yüzde 40, GMR'nin yüzde 40 ve Malaysia Airports'un da yüzde 20 hissesi bulunuyordu. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyar euro karşılığı devralan ISG, bugüne kadar asgari 336 milyon euro düzeyinde de yatırım yaptı. Toplam yolcu kapasitesi 25 milyon olan havalimanı 2012 yılında yaklaşık 15 milyon yolcu ağırlarken bu yılki yolcu sayısının 19 milyon civarında gerçekleşmesi bekleniyor.



Dünya



Geri Dön