27 / 11 / 2024

Mali Kural'a TOKİ'den sonra bir delik de TRT açtı!

Mali Kural'a TOKİ'den sonra bir delik de TRT açtı!

Kamu harcamalarına sınır koyarak mali disiplini sağlamak için hazırlanan Mali Kural'da, daha yasalaşmadan delik üzerine delik açıldı.





Kamu harcamalarına sınır koyarak mali disiplini sağlamak için hazırlanan Mali Kural'da, daha yasalaşmadan delik üzerine delik açıldı.

TOKİ'nin yanı sıra TRT de ‘sihirli formülün' dışında kaldı. TRT'nin vatandaşın elektrik faturalarından kesilen tutarla, gelir sağlaması öteden beri eleştirilere konu olurken, kurumun 1 milyar liranın üzerindeki harcamaları da tartışma yaratıyor.

Kamu harcamalarını kontrol altına almak için getirilen ve “sihirli formül” olarak adlandırılan Mali Kural'a TOKİ'den sonra bir delik de TRT açtı. Henüz Meclis'ten geçmeyen Mali Kural böylece daha yasalaşmadan, yüksek harcamalarıyla öne çıkan kurumları formül dışında bırakarak, tartışma yarattı. Hükümetin tarihi adım olarak açıkladığı “sihirli formül”, uzun çalışmalar sonucu tespit edilmiş, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasıyla kamu açığının düşürülmesi, böylece mali disiplinin sağlanması amacıyla karar verilmişti.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı sihirli formülün kapsamına hangi kurum ve kuruluşların girdiği, alt başlıklarıyla birlikte Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacağı belirtilmişti. Ancak böyle bir açıklama hâlâ gelmedi.

Genel Bütçe kapsamı içinde yer almayan TRT, hem bütçeden hem de elektrik faturaları üzerinden gelir elde ediyor. Ancak genel bütçe dışında tutulan TRT, böylece Mali Kural kapsamında işleyecek formül hesabına girmeyecek.

HARCAMALAR YÜKSELECEK
Hükümetin, Türkiye'nin 15 yılını belirleyecek ve ekonomiyi, iktidarlarla değişmeyen bir rotaya oturtacak “sihirli formül” olarak açıkladığı Mali Kural formülünün TOKİ'yi de kapsamadığı kısa bir süre önce gündeme gelmişti. Genel Bütçe içinde yer almayan TRT'nin bütçesi, “Türkiye Radyo-Televizyon Gelirleri Kanunu”na göre kurum tarafından belirleniyor. Bu kapsamda TRT'nin harcamaları sık sık tartışma konusu oluyor. kurumun gecikmeli olarak yayınlanan 2009 yılı Faaliyet Raporu henüz yayınlanmadığı için geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla harcamalarındaki artış henüz net değil. Ancak geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Kurumun 2008 yılı sonu itibarıyla 1 milyar liraya yakın harcama yaptığı anlaşılmış ve bu durum eleştirilere konu olmuştu. Buna göre TRT 2008 yılı sonunda 830 milyon lira toplam harcama yapmış ve bunun 250 milyon lirasını “Diğer giderler”, “Çeşitli Giderler” başlığı altında bütçeleştirmişti.

TRT'nin vatandaşın elektrik faturalarından kesilen tutarlarla, gelir sağlaması da öteden beri eleştirilere konu oluyor. Bu kesintilerle harcama alanını genişleten TRT'nin, temel yaklaşımı “tüm kamu harcamalarının kontrol altına alınması” olarak ortaya konulan Mali Kural formülü dışında tutulması ayrıca tepki yaratıyor. TRT'nin bugüne kadar vatandaşın elektrik faturasından yüzde 2 kesintiyle aldığı pay, 2003'te 367 milyon, 2004 yılında 372 milyon, 2005'te 400 milyon, 2006'da 434 milyon, 2007'de 474 milyon, 2008'de 484 milyon lira olmuştu.

Böylece TRT, en büyük gelir kalemini oluşturan vatandaşın elektrik faturasından aldığı payla harcamalarını yaparken, ekonomide disiplin sağlayan formülün kapsamı dışında tutularak, “çeşitli giderler” başlığı altında rahatça harcama yapmaya devam edebilecek.

AVRUPA KRİZİNDEN ÇIKAMAZSA DÜNYADAKİ ETKİNLİĞİ AZALACAK
Medya ve Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen ‘'gala gecesi''nde konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, genişlemeyi durdurması durumunda AB'nin toplam ekonomisinin, dünya ekonomisi içinde ağırlığının gittikçe azalacağını, genişlemeye devam etmesi durumunda ise dünyadaki etkinliğini, küresel rolünü koruyacağını belirterek, ‘'Türkiye'yi içine alan AB, dünya meselelerine, dış politikaya çok daha dengeli ve meşruiyet zemini çok daha güçlü bakan bir AB olacak'' dedi.
Vatan-Gülümhan Gülten


Geri Dön