01 / 05 / 2024

Mali'de 600 yıllık Şeyh Mahmud Türbesi yıkıldı!

 Mali'de 600 yıllık Şeyh Mahmud Türbesi yıkıldı!

Mali'nin kuzeyini ele geçiren El Kaide bağlantılı Ensar Din örgütü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu'nun (UNESCO) sadece iki gün önce "tehlike altındaki dünya mirası" kapsamına aldığı Timbuktu kentinin yüzlerce yıllık türbelerini





Saldırganlar kentteki en önemli 16 türbe arasında gösterilen 600 yıllık Şeyh Mahmud Türbesi ve üç anıt mezarı yıktı. Ensar Din, 16 türbenin tamamını yıkmakta kararlı olduklarını söyledi. Saldırıyı kınayan UNESCO'nun idari komitesi başkanı Alissandra Cummins "Bu hepimiz için çok trajik bir haber. Timbuktu'da yaşananlara karışan herkesi sorumluluğa davet ediyorum. Gelecek nesillerin adına, geçmişin mirasını koruyun" dedi. Sahra çölünde eski ticaret yolları üzerinde bulunan Timbuktu şehri, çamurdan ve ahşaptan yapılan özgün eserleriyle tanınıyor. 


Timbuktu'da türbelerin yanı sıra, eski çağlardan kalma yaklaşık 700 bin el yazması metin, 60 kütüphanede muhafaza ediliyor. Ensar Din örgütü, mart ayında ülkenin kuzeyini ele geçirmek için yardım aldığı ayrılıkçı Tuaregleri de bölgeden atmaya başladı.


Milliyet


Geri Dön