Maliklerden birinin haczi varsa gayrimenkulün satışı yapılır mı?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Annemden kalan bir arsanın satışını yapmak istiyorum. 5 kardeşiz. Kardeşlerimin birinin kamu haczi ve icrai haczi çıkıyor. Bu bilgiye e-devlet aracılığıyla ulaştım. Bu satışı yapamaz mıyım?' sorusunu yanıtladı.
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Annemden kalan bir arsanın satışını yapmak istiyorum. 5 kardeşiz. Kardeşlerimin birinin kamu haczi ve icrai haczi çıkıyor. Bu bilgiye e-devlet aracılığıyla ulaştım. Bu satışı yapamaz mıyım?' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Doğrusu okuyucuma yanıtım çok kısa olabilirdi: “Değerli okuyucum haciz olmasa da siz bu yeri zaten satamazdınız.” Evet aslında yanıt bu kadar basit ama nedenini açıklamadan okuyucuma yardımcı olamayacağım için şimdi nedenini açıklayayım.
★ ★ ★
Arsa anneden beş kardeşe miras kalmış. Bu beş kardeş şimdi elbirliği mülkiyeti durumunda. Böyle bir mülkiyet durumunda maliklerden herhangi biri gayrimenkulü satamaz. Satış için tüm ortakların satış işlemine katılması gerekir. Ancak dikkat edilirse okuyucum kendi satışından söz ediyor. Ben de bu nedenle “Zaten tek başına satamazdınız” diyorum.
Peki tüm kardeşler satışa katılırsa yine de satılır mı? Buna da yanıt vermek için iki hususu birbirinden ayıracağım. Bu gayrimenkul üzerinde kamu haczi bulunduğu müddetçe satış işlemi yapılamaz.
Kamu haczinin kaldırıldığını, ferdi haczin kaldığını düşünürsek bu halde satış yapılabilir. Zira ipotekli veya hacizli gayrimenkuller satılabilir. Alıcı tapuda ipoteği veya haczi görerek ve kabul ederek alır. Satışı yapılan gayrimenkul üzerinden ipotek veya haciz kalkmaz yeni malik bunu üstlenir ve satış yapılır.
★ ★ ★
Ancak elbette tahmin edebileceğiniz gibi satış bedeli veya satış şartları buna göre düzenlenir ve satış işlemi yapılır. Eski malik bu takyidattan kurtulur, yeni malik borcu üstlenmiş olur. Ancak işin özeti, beş kardeş de bu satışa katılıyor mu? Gayrimenkul üzerindeki kamu haczini kaldırabiliyor musunuz? Mesele bu.