17 / 05 / 2024

Maltepe sahilinde denize hafriyat dökülüyor!

Maltepe sahilinde denize hafriyat dökülüyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce ihale edilen Maltepe sahili düzenleme çalışmaları çevre katliamına neden oldu. Deniz dolum çalışmalarında kullanılan malzeme taş olması gerekirken sahile toprak hafriyat döküldü



İstanbul Maltepe Sahili’nde üç kilometrelik alan üzerinde yapılacak dolgu çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Maltepe Belediyesi arasında krize neden oldu. İBB’den ihaleyi alan şirket, denizi hafriyat toprağı ile doldurdu. Şikâyet üzerine Maltepe Belediyesi, sahil düzenlemesiyle ilgili kendilerine haber verilmediği gerekçesiyle çalışmaları durdurdu. Taraf ekibi ise tekne ile sahilde süren çalışmaları görüntüledi. İhaleyi alan şirket gece saatlerinde denize dolgu malzemesi dışında hafriyat toprağı döktü. Havanın aydınlanmasından sonra toprağın üzeri ‘deniz dolgu malzemesi’ ile kapatıldı.

İhalede şartlar belirtildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından ihale edilen Maltepe sahili düzenleme çalışmaları çevre katliamına neden oldu. İBB tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan ihaleyi AKM Cengiz İnşaat 65 milyon lira bedelle kazandı. İhale şartnamesinde; dalgakıran, balıkçı barınağı, su sporları baseni dalgakıranı, su sporlan baseni rıhtımı ve su sporları baseni dolgusu yapılması planlanıyordu. İhale şartnamesinde yer alan bir diğer nokta ise dolum işlemlerinde tamamen taş kullanılmasıydı. Ayrıca dolgu işinde kullanılacak taşların sağlamlık ve aşınma deneyi sonucunda yeterlilik gösteren kayaların kullanılması isteniyordu. Bu dolgu sırasında dolgu işinin erozyona uğramaması için yüklenici firmanın da gerekli tüm önlemleri alma zorunluluğu önemle vurgulanıyordu.

Taraf ekibi çevre katliamını görüntüledi
Ancak iddiaya göre ihalenin alınmasının ardından yüklenici firma, sahil kesimine özellikle kontrollerin olmadığı gece geç saatlerinde toprak hafriyat döktü. Zabıtaların bölgeye gelmesi üzerine denize dökülen toprağın üzeri ihale şartnamesinde belirtilen deniz taşıyla kaplandı. Taraf ekibi ise bu anı denizden tekne üzerinde görüntüledi.

Soruşturma başlatılacak
Bu sırada İBB ekipleri bölgeye gelerek Maltepe Zabıtası ekipleriyle tartıştı. Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin bunun üzerine çalışmaları durdurdu. Gerekçe olarak ihale şartlarına uyulmadığı ve çalışma yapan firmanın yasal çalışma izinlerinin olmaması gösterildi. Konuyla ilgili İBB yetkilileri açıklama yapmaktan kaçındı. Tarafa konuşan Maltepe Belediyesi yetkilileri ise olayla ilgili soruşturma yürütüldüğünü söyledi. Öte yandan savcılığın ihaleyi alan AKM Cengiz İnşaat firması hakkında yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturma açacağı öğrenildi.

Fırat Alkaç/Taraf


Geri Dön