13 / 05 / 2024

Malulen emekli nasıl olunur 2022? Malulen emeklilik şartları nelerdir?

Malulen emekli nasıl olunur 2022? Malulen emeklilik şartları nelerdir?

Malulen emeklilik konusunda pek çok soru sorulmaktadır. Onlardan biri de Malulen emekli nasıl olunur 2022? İşte detaylar!



MALULLÜK NEDİR?

Malullük, 5510 sayılı Kanun’un 25. Maddesine göre, çalışma ve meslekte kazanma gücünün kaybedilmesi, ortadan kalkmasını ifade eden bir kavramdır. Malul sayılabilecek kişiler yasada şu şekilde belirtilmiştir;

  • Sigortalı bir çalışan, çalışma hayatı içinde çalışma gücünde bir zayıflık meydana getirecek hastalık ya da kaza neticesinde %60 ve üzeri düzeyde kayıp olmuşsa,
  • Kişi, çalışma sürecinde iş kazası ya da meslek hastalığı neticesinde kazanma gücünü %60 ve üzeri bir oranda kaybedilirse,
  • Malul kapsamında değerlendirilir. Kamu çalışanları söz konusu olduğunda, ifade edilen iki haldeki malullüklerden biri yoksa, meslekte kazanma gücünü, ifa ettiği kamu görevini yapamayacak şekilde kaybederse ve bu kayıp raporla desteklenirse malul statüsüne ulaşmış olur, yani malullük kabul edilir.

MALULEN EMEKLİLİK NEDİR?

Malulen emeklilik esnasında bir erken emeklilik durumudur. Kişi, hizmet akdine ve iş sözleşmesine tabi olarak çalışıyorsa, kendi adına ve hesabına münferit biçimde çalışıyorsa veya kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyorsa ve çalışma hayatında herhangi bir kaza, hastalık, meslek hastalığı veya kaza sebebiyle çalışa gücünü belirli bir oranda kaybettiyse malulen emeklilikten yararlanabilir.

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

  • Malulen emeklilikten yararlanmak isteyenler malulen emekli nasıl olunur araştırmaya başladı. Erken emekli olabilmek için bir kişinin bazı şartları yerine getiriyor olması gerekir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir;
  • Meslekte kazanma ve çalışma gücünde %60 ve üzeri bir oranda kayıp yaşanması,
  • Kamu çalışanlarının, yerine getirdiği görevini yapamayacak duruma gelmesi veya çalışma gücünü %60 ve üzerinde bir oranının kaybedilmesi.
  • 10 senelik sigortalı olma süre şartı karşılanmalı,
  • 1800 gün prim şartı yerine getirilmelidir.
  • Çalışma ve meslekte kazanma gücünün kaybedilmesine sebep olan durumun, ilk kez sigorta kapsamında çalışılan tarihten sonra meydana gelmesi gerekir.
  • Yerine getirilen şartların gerçekleşmesiyle kişinin malulen emekli olabilmesi mümkündür.

Elektrikli arabaların fiyatında değişiklik! Türkiye’de satılan elektrikli araç fiyatları!

BİM yeni kataloğu yayınlandı mı? Elektrikli süpürgeniz 22 Temmuz BİM kataloğunda!

Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin ne kadar oldu? Güncel Bitcoin fiyatı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön