26 / 11 / 2024

Manavgat Değirmenözü Köyü'ne 2'nci HES geliyor!

Manavgat Değirmenözü Köyü'ne 2'nci HES geliyor!

Manavgat’ta balık ölümleriyle sık sık gündeme gelen Köprüçay’daki Değirmenözü Köyü’ne Hidro Elektrik Santrali (HES) inşaatının ardından ikinci proje kapıda. Değirmenözü halkı, yeri sır gibi saklanan Mercan 2 regülatörünün de aynı köye yapılmaya başlandığını fark edince isyan etti.




GEÇEN yazdan beri gündemi meşgul eden Manavgat’a bağlı Köprüçay Değirmenözü’nde yüzlerce siraz balığının Hidro Elektrik Santrali (HES) şantiyesi nedeniyle öldüğü iddiasının ardından, aynı bölgede yaşanan bir gelişme bölgede yeni bir gerginliğe neden oldu. Daha önce 20 bin imzayla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dilekçe gönderen Değirmenözü köylüleri, projesi hazırlanmış olan, ancak yeri gizli tutulan Mercan 2 regülatörünün yine kendi köylerine yapılmakta olduğunu anlayınca, soluğu Devlet Su İşleri’nde (DSİ) aldı. DSİ’de, planlanmış projenin bilgisayar ortamında kendilerine gösterildiğini söyleyen bölge sakinleri, “Mercan 2 regülatörü de bizim köye yapılacakmış. Aynı köye 2’nci HES’in dünyada örneği yoktur. İnanamadık ama yapıyorlar” diyerek isyan etti.


‘KÖYÜN BEYNİNE YAPACAKLAR’

İkinci projenin şimdiye kadar gizlenen yerinin köyün beyni olduğunu belirten Değirmenözü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Barış Şeker, tüm köylünün susamını, mısırını ektiği yere Mercan 2’nin yapılacağını öğrenince dehşete düştüklerini söyledi. İlk projede ses çıkarmayanların bile bu kez tepkili olduğundan bahseden Şeker, “Mercan 1 Değirmenözü Köyü’ne 13 metre mesafedeki Çaltepe’ye, Değirmenözü HES ise köyün içine yapılmıştı. Çaltepe’ye yapılan regülatör için 13 kilometre boyunca boru döşendi. Can suyunun birazını bırakıp, gerisini borudan geçireceklerdi. Mercan 2 regülatörünün Köprülü Kanyon’da yapılacağını düşünüyorduk” dedi.


‘VERİLEN SÖZLER TUTULMADI’

Köyün içine Gülsan Holding tarafından yapılan Değirmenözü HES’le ilgili DSİ Hidro Alektrik Enerji Daire Başkanlığı yetkililerinin söyledikleriyle, yapılanların uymadığını belirten Barış Şeker, “HES’i 500 metre yukarıda, köyün çıkışında planlamışlardı ama içine yaptılar. Alan tespiti yaparken tutulan raporlarda yazılmayan nar ağaçları yol açarken kesildi. ‘Köye moloz dökülmeyecek’ dendi. Yürüyüş yolu yapma bahanesiyle döküldü. Köy hafriyatla doldu. Her gün 4-5 kez patlatılan dinamitler nedeniyle evlerin üzerine düşen taşlar köye zarar verirken, halkın canını da tehlikeye atıyor. Yüksek gerilim hatlarının içinde oluşan titreşim ve ses rahatsız ediyor. Her şeyden önemlisi bölge ciddi bir radyasyon tehlikesi altında” ifadelerini kullandı.


BELGEDE YER ALAN TAAHHÜT

Mercan 2’nin başlamasının, Değirmenözü HES’in bitmesine bağlı olduğu anlaşılan bilirkişi raporlarında inşaatın nehir kotuna uygun hale getirilmesi taahhüdü yer alıyor. Köyden iki kişiyi personel olarak almanın HES’in zararlarının üstünü örtmeyeceğini savunan köy halkının oluşturduğu Köprüçayı Kardeşliği Platformu üyeleri, köyün içindeki HES’in tarlalara direkt bir etkisi olmadığını, ancak dere yatağı bozulduğunu söyledi. Darıbükü Köyü’ndeki HES’in de doğaya zarar vermeyeceğinin söylendiğini ama sonra köyün su altında kaldığını hatırlatan platform üyeleri, “Eskiden köyümüzdeki dere, 40 metre genişliğinde akardı. Hatta suyun çok olduğu dönemlerde 50 metreye çıkardı. Şimdi ip gibi inceldi. Dere yatağı küçüldüğü için köy halkının dereye direkt geçişi zorlaştı” açıklamasında bulundu.


‘ARTIK HUZURUMUZ KALMADI’

Yapılan HES’lerle birlikte bulundukları bölgenin, büyük şirketlerin rant alanı haline geldiğini ifade eden Köprüçayı Kardeşliği Platformu, HES inşaatının iş makinelerinin Mercan 2’nin yapılacağı alandan çakıl sevkiyatına başladığını ve çakılların taş kırma eleme tesisine gittiğini söyledi. Bölge halkının şimdiye kadar kandırıldığı ileri süren platform üyeleri, Darıbükü’nde köy içi yollar asfalt olsun diye köylüden imza istendi. Camide teravih namazından sonra imam konuşma yaparak imzaları topladı. Sonra imzalı dilekçenin üst yazısını “Köy sel baskını tehdidi altındadır. Oraya bir set yapılmasını istiyoruz” diye değiştirip inşaat hafriyatını oraya döktüler. Eskiden köylerimiz çok güzeldi, kendi halimizde yaşıyorduk. Şimdi huzurumuz kalmadı” diye açıklama yaptı.


Hürriyet 


Geri Dön