Genel

Manavgat'ta bulunan maliye sosyal tesis yatırımcısını arıyor

Antalya"da, 95.936 parselde 7.620 km2 yüzölçüme sahip Hazine arsa ve arazileri bulunuyor. İlin yüzölçümü 20.732 km2 olduğu göz önüne alındığında Antalya'nın 1/3 ünün tapuda Hazine adına tescilli olduğu görülüyor

İşte Antalya defterdarı Hidayet Mat tarafından yapılan açıklama;

Antalya"da, 95.936 parsel de 7.620 km2 yüzölçüme sahip Hazine arsa ve arazileri bulunmaktadır. İlimiz yüzölçümünün 20.732 km2 olduğu göz önüne alındığında Antalya'nın 1/3 ünün tapuda Hazine adına tescilli olduğu görülmektedir. Bu orana, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerleri de eklediğimizde İlimizin yaklaşık % 60' ının Hazine taşınmazı olduğu görülecektir. Dünya ekonomilerini incelediğimiz zaman, özellikle gelişmiş batı ekonomilerine baktığımızda hiçbirinde bu kadar fazla devlet arazisi ya da atıl sermaye bulunmamaktadır. Tamamına yakını ekonomiye kazandırılmıştır.

Bilindiği üzere bir yatırımda yatırım maliyetinin önemli bir kısmını yatırımın üzerinde yapıldığı arazinin bedeli oluşturmaktadır. Arazi maliyeti ne kadar düşürülürse işletme sermayesi de o kadar büyük olur ki, bu da kolayca ve daha büyük yatırımın gerçekleştirilmesini sağlar. Böylelikle yatırım ve istihdamın arttırılmasına önemli katkıda bulunulmuş olur.

Bu nedenle, Manavgat İlçesi çolaklı beldesinde bulunan ve üzerinde Maliye Bakanlığına ait sosyal tesis bulunan 33.337 m2 büyüklüğünde 180 ada 1 parsel numaralı taşınmazda, ticaret ve konut hariç olmak üzere, imar planı ile getirilecek kullanım kararlarına uygun olarak, turizm, eğitim, sağlık, sanayi, sosyal ve kültürel amaçlı tesislerin yapılması amacı ile 49 yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikli irtifak hakkı ihalesi yapılacaktır. İhale 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 51/g maddesine göre pazarlık usulü ile, 449.148,47 TL yıllık bedel üzerinden 07 Ocak 2011 Cuma günü Manavgat Malmüdürlüğünde gerçekleştirilecektir.

Söz konusu taşınmaz çolaklı Belediyesi mücavir alan sınırları içinde kalıp, parselin bulunduğu mahalde her türlü alt yapı hizmetlerinden yararlanılmaktadır. Taşınmazın denize uzaklığı ise sadece 100 metredir.

Arsanın üzerinde bulunan sosyal tesis 30 Ana Blok ve   145 Apart daire 550 yatak kapasitelidir. Eğer yatırımcı tarafından taşınmazın üzerinde ki bulunan muhdesat ( sosyal tesis) yıktırılarak, başka surette değerlendirilmek istenilmesi halinde ise, o yıl için Bayındırlık ve iskan Bakanlığı tarafından yayımlanan yapı yaklaşık maliyet bedeli üzerinden tahsil edilerek, ilk yıl irtifak hakkı bedelinden muhdesat bedeli oranında indirim yapılacaktır.

Taşınmazın tamamı 1/1000 ölçekli uygulama imar planında Turizm Tesis Alanı olarak ayrılmıştır. Plan, otel yapılması halinde İ.A.K.S. (İnşaat Alanı Katsayısı) % 60, H (yükseklik) 13,70 metre (4 kat), Tatil köyü yapılması halinde ise T.A.K.S. (Taban Alanı Katsayısı) % 15 H:7,10   metre (iki kat) olarak düzenlenmiştir.

İhale sonucu, gerekmesi halinde fiili kullanım olmaksızın, imar planının yaptırılması, değiştirilmesi, uygulama projelerinin hazırlatılması ve onaylatılması gibi işlemlerin yerine getirilebilmesi, ilgili Kurum ve Kuruluşlardan gerekli izinlerin alınabilmesi için,   irtifak hakkı ihalesi sonucunda kararlaştırılacak irtifak hakkı bedelinin % 20' si oranındaki bedel karşılığı 1 (bir) yıl süre ile ön izin verilebilecektir. Gerekmesi halinde ön izin süresi bedeli karşılığında uzatılabilmektedir.

Ekonomiye kazandırılması amacıyla ihalesi yapılacak olan Hazine taşınmazları hakkında bilgiler Antalya Defterdarlığı resmi web sitesinde (www.antalyadefterdarligi.gov.tr) yayınlanmıştır. Ayrıca vatandaşlarımız konuyla ilgili olarak Manavgat Malmüdürlüğünden   ayrıntılı bilgi alabilirler.