15 / 05 / 2024

Mango,İstiklal'de ikinci binasını satın aldı!

 Mango,İstiklal'de ikinci binasını satın aldı!

Hafta sonlarında günlük ziyaretçi sayısı 3 milyonu bulan İstanbul Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi, dev perakendecilerin ilgi odağında. Mango’nun mağaza açmasından sonra rekabet açısından da önem kazanan caddeye Zara ve H&M de geliyor





İstanbul’un kalbi olarak anılan Beyoğlu İstiklal Caddesi’nin perakendedeki şöhreti

her geçen yıl artıyor. Geleneksel kimliğinin yanına, ünlü yabancı markaların açtığı

mağazalarla uluslararası etkinlik de katan caddenin yeni misafirleri iki hazır giyim devi İspanyol Zara ve İsveçli H&M.


Vastend kiraladı


Lacoste, Adidas, Nike, TopShop, Benetton’un da aralarında bulunduğu pek çok yabancı markanın mağazasının yer aldığı İstiklal Caddesi için en önemli dönüm noktalarından biri 2007’de İspanyol Mango’nun açtığı mağaza oldu. Beyoğlu mağazasının açıldıktan kısa bir süre sonra, dünyadaki 2 binden fazla Mango mağazası arasında en çok satış yapan ikinci mağaza haline gelmesi dikkatlerden kaçmadı. Hızlı moda (fast fashion) alanında hazır giyimin en güçlü rakipleri olarak gösterilen Zara ve H&M, Mango'yu takip ederek sacayağını tamamladı.


Zara, caddedeki ilk mağazası için Galatasaray Llsesi'nin hemen yanında bulunan Yapı Kredi binasının ekiden kalan Kazım Taşkent Galerisi olarak kullanılan kısmını seçti. İstiklal Caddeni 161 numara olarak anılan yapının sahibi ise Hollandalı fon Vastned. Yaklaşık 2 yıl önce, perakende sektörüne kiralamak üzere caddede 5 bina satın aldığını duyuran Vastned, geçmişte D&R ve Köfteci Ramiz'in bulunduğu 85 numarayı da H&M'ye kiraladı. H&M, böylece Mango'ya da komşu oldu.


2013'te açılacak


Vastned’den verilen bilgiye göre, yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik perakende alanı olması öngörülen H%M mağazasının açılış tarihi 2013. H&M'ye daha önce aralarında Paris'in de bulunduğu 14 kentte toplam 23 bin metrekare büyüklüğünde mağaza sağlayan fonun, Galatsaray bölgesindeki mağaza için Zara ile yaptığı sözleşmenin de 15 yıllık olduğu ifade edildi.


Metrekare kirası 130 euro'yu buluyor


Taksim Meydanı'ndan Tünel'e 2 kilometre uzunluğundaki İstiklal Caddesi'nde 300 kadar mağaza var. 


Cadddede günlük ortalama yaya trafiği hafta içi 1.5 milyon hafta sonu bu rakamın 3 milyonu bulduğu belirtiliyor.


Caddede aylık birincil kira oranı metrekare başına 130 euro'ya kadar yükseliyor.


Caddedeki mağazaların sektörel dağılımına bakıldığında, en büyük pay yüzdesi 35 ile hazır giyim ve yüzde 28 ile yeme-içme alıyor.


Varant Yatırımda 10 altın kural


Varantlar hisse senedi değildir, menkul kıymetlendirilmiş opsiyondur: Bu yüzden varantlar 'Altut' stratejisine uygun değildir. Varantın bir vadesi vardır, vade sonu gelmeden pozisyondan çıkmak gerekebilir. 


Sermayenizin tamamını varantlara yatırmayın: Varantların değeri sıfıra inebilir. Ancak kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar sermaye ile bir varant yatırımı yapabilirsiniz.


Ucuz varanttan uzak durun: Varantın ucuz olmasının nedenini araştırın. Vadesi yakın olabilir, fiyatı sıfıra gidiyor olabilir, duyarlılığı azalmıştır,beklediğiniz tepkiyi vermeyebilir. Tipik olarak endeks varantlarında 20 kuruş, hisse varantlarda da 10 kuruş altındaki varantlardan uzak durun.


Uzun vadeli ve kullanım fiyatı spot fiyata yakın olsun: Vadesi 3 aydan uzun ve kullanım fiyatı spot fiyata yakın varantlar "iyi" varantlardır. Beklentiniz doğru çıkarsa, kısa vadede iyi varantlar size para kazandırır.


Vade yakınken kullanım fiyatı daha da önemlidir: Vade yaklaştıkça içsel değersiz varantların zaman değeri kaybı hızlanır. Yakın vadeli varantlarda kullanım fiyatının spot fiyata yakın olmasına özen gösterir. En iyisi daha uzun vadeli varantlara geçiş yapın.


Varantlarda paçallama yapmayın: Ortalama fiyatınızı düşürmeye çalışırken fiyatı sıfıra giden bir varantta takılı kalabilirsiniz. Bir dayanakla ilgili beklentiniz güçlüyse pozisyonunuzu "daha uzak vadeli" ve "başa başa yakın kullanım fiyatlı" bir varantta açın.


Karda aceleci zararda ısrarcı olmayın: Dayanak vadık fiyatının beklediğiniz noktaya gelmesini bekleyin. Varantlar kaldıraçlı enstrümanlardır ve yüzdesel değişimleri çok büyük olabilir. Varantın değişimine bakmak yerine dayanak varlıktaki değişimleri takip edin.


Her varant, zaman değeri kaybeder: Zaman değeri kaybı kaldıracın bedelidir. Vadesi uzun varantlar daha az yüzdesel zaman değeri kaybeder. Dayanak varlıktaki değişim beklentiniz zaman değeri kaybını da kapsayacak kadar yüksek olmalıdır. Varantlar yatay piyasada para kaybettirebilir.


Dayanak varlık önceki seviyesine gelse bile varant gelmeyebilir: Zaman değeri kaybı hem ALIM hem de SATIM varantını olumsuz etkiler. Aradan zaman geçince dayanak varlık ilk seviyesine dönse bile varant zarar ettirebilir, çünkü zaman değeri kaybetmiştir.


Habertürk


 


Geri Dön