Genel

Manisa ve Ankara'daki depremler İstanbul'u tetikler mi?

Deprem uzmanlarından İstanbulluların içini rahatlatan açıklama yaptı. Uzmanlar, "Manisa ve Ankara’da meydana gelen depremler, Marmara depremini hiçbir şekilde tetiklemez" diyor...

Manisa ve Ankara’da gerçekleşen depremler İstanbulluları korkuttu. Uzmanlar bu iki depremin beklenen Marmara depremini hiçbir şekilde tetikleyemeyeceğini ifade etti. Uzmanlar, "“5.4 büyüklüğündeki bir deprem yaklaşık 4 bin ton TNT patlaması ile eş değerdir. Yüzeye yakın bir deprem olduğunda daha geniş alanda hissediliyor. İstanbul’da da zemini iyi olmayan yerlerde daha yüksek hissedildi" şeklinde değerlendirme yaptı.

Milliyet'te yer alan habere göre; Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Manisa ve Ankara'daki depremlerin İstanbul'da tetikleme yapmayacağını belirtti. Gündoğdu, "İstanbul’da beklediğimiz deprem 7’nin üzerinde bir deprem. Bunlar 7’lik depremi tetikleyici olmaz. Çok uzak mesafe" dedi.

Manisa’da yaşanan depremin etkileri İstanbul’da Beylikdüzü, Esenler, Fatih ve Zeytinburnu gibi ilçelerde de hissedildi. Milliyet'ten Cihat Aslan'ın haberine göre uzmanlar, bu iki depremin Marmara ile alakası olmadığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Okan Tüysüz (Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü)

"İki şehrimizde meydana gelen bu depremler İstanbul’u etkilemez. 5.6 büyüklüğündeki bir deprem yaklaşık 4 bin ton TNT patlaması ile eş değer. O kadar büyük bir enerji salınımı söz konusu. O yüzden hissedilmesi normal. İstanbul’da da Üsküdar ve Ümraniye’de hissedilmemesi, Beylikdüzü, Esenler, Zeytinburnu’nda hissedilmesi ise zemin farkına bağlı"

Prof. Dr. Hasan Sözbilir (9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkez Müdürü)

"Bunlar birbirinden bağımsız depremler. Manisa’daki deprem iki fayın kesişim noktasında meydana geldi. Çok sayıda belli uzunlukta fay var. Bu nedenle 212’in üzerinde deprem oldu. İstanbul’da özelinde düşündüğümüzde zemini çürük olan kesimlerinde daha yüksek hissedilir. Zemin ve yapı önemli. Alüvyon dediğimiz zemin, çok genç malzeme. Daha taşlaşmamış, o yüzden deprem dalgaları oraya girdiğinde oyalanıyor"

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu (İstanbul Üniversitesi emekli jeofizik uzmanı)

"Depremin büyüklüğü 5.4. Bu büyüklükteki depremin uzak alanlarda hissedilmesi normal. İstanbul’un bazı ilçelerinde hissedilmesinde anormallik yok. Çok fazla yerde hissedilmesinin sebebi artçıların fazla olması. Yani depremin sığ oluşu. Hem Manisa’daki hem de Ankara’da olan depremler İstanbul’da tetikleme yapmaz. İstanbul’da beklediğimiz deprem 7’nin üzerinde. Bunlar 7’lik depremi tetikleyici olmaz. Çok uzak mesafe"

Prof. Dr. Şerif Barış (Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi)

"Manisa ve Ankara’daki depremler İstanbulluların beklediği Marmara depremini tetiklemez. Depremlerin birbirini tetiklemesi ancak yakın fay zonlarından olur. Mesela Kocaeli depremi, Düzce depremini tetikledi. Çünkü bir depremde açığa çıkan enerji fayın her iki ucuna aktarılır ve buna gerilme transferi denir. Tetikleme bu şekilde çalışır. Uzak alandaki bir deprem, başka bir depremi tetiklemez. Depremi hissetmek bulunduğunuz konum, yapı ve durumunuzla ile ilgilidir. Kırılmanın yönü, bulunduğunuz zemin ve deprem dalgasının bükülmesiyle alakalıdır"

Deprem riskinin az olduğu Başakşehir ve Sarıyer'de konut satışı artacak!

Deprem profesörleri İstanbul depremi için ne diyor?