27 / 12 / 2024

Manisa'daki hastane inşaatlarında son durum ne?

Manisa'daki hastane inşaatlarında son durum ne?

Manisa’da inşaatları devam eden 558 yataklı Şehir Hastanesi ve 400 yataklı Merkezefendi Devlet Hastanesi’nin 2018 yılının başında vatandaşlara hizmet vermeye başlayacakları bildirildi.



Manisa’da inşaatları devam eden 558 yataklı şehir Hastanesi ve 400 yataklı Merkezefendi Devlet Hastanesi’nin 2018 yılının başında vatandaşlara hizmet vermeye başlayacakları bildirildi. Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin yeni binasının ise Yukarı Kayapınar köyüne 450 dönüm bir araziye yapılacağı açıklandı.


Manisa İl sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan ve Manisa Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Ayhan Korkmaz, Manisa Devlet Hastanesi’nde katıldıkları bir açılış töreninin ardından Manisa genelindeki sağlık yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu.


Manisa’da iki dev hastane binasının inşasına başlandığını ve çalışmaların hızla devam ettiğini kaydeden Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan, 558 şehir hastanesi hakkında yaptığı açıklamada, “Şu anda inşaat gerçekleştirme oranımız yüzde 20’lerde. 372 milyon TL’lik bir yatırım. Oldukça ciddi bir yatırım. İnşaatın şu anda temel aşamasındayız ve temel ilk kat zemin betonları atıldı. Temelin kolonları çıktı ve o kolonlara deprem izolatörleri yerleştirildi. O deprem izolatörlerinin üzerine ikinci bir taban atacağız. Yaklaşık 5 tane kule vincimiz çalışıyor. Şu anda yaklaşık 200 işçimiz var. Bir buçuk ay sonra 400 işçiyle çalışacağız. 2018’in ilk aylarında Şehir Hastanesini açacağız. Oldukça önemli bir hastane. Yanık ünitesinden, kardiyovasküler cerrahiye, kemoterapi ünitelerinden birçok hizmeti üst seviyelerde verebileceğimiz bir hastanemiz olacak. Şehir Hastanesi beklediğimizden daha hızlı bir şekilde gitmeye başladı. Orada bir sıkıntımız yok açıkçası güzel de gidiyor” dedi.


MERKEZEFENDİ’DEKİ ÇALIŞMALAR

Merkezefendi Devlet Hastanesi’nin bahçesinde yapımına başlanan 400 yataklı yeni hastane binasının 2017 yılının sonlarında tamamlanacağını kaydeden Kaplan, “Merkezefendi Devlet Hastanesi 400 yataklı olacak. Orada da temel çalışmaları bitti. Şubat ayında deprem izolatörleri yerleştirilecek. Merkezefendi Devlet Hastanesi de yoğun bakımla birlikte 550 yatak kapasiteli olacak. 600 yatak şehir hastanesinde, 550 yatak da Merkezefendi Devlet Hastanesi olduğu zaman yaklaşık bin 100 yataklı çok ciddi bir hastane kapasitesine ulaşmış olacağız. Çok nitelikli yataklar. Tek kişilik, banyolu ve tuvaletli olacak odalarımız. Yoğun bakım problemlerimizi tamamen çözeceğiz. Genel Sekreterliğimizin Manisa Devlet Hastanesi’nde acille ilgili yapacakları çalışmalar olacak. Burayı o döneme kadar biraz rahatlatacağız ama o hastaneler açıldığı zaman problemlerimizin çok büyük bir kısmını ortadan kaldırmış olacağız. Merkezefendi Devlet Hastanesi de 2017’nin son dönemlerinde tamamlanacak. Yani iki hastanemiz de 2-3 ay farkla açılacaklar. 2018 yılında Manisa’da biz açıkçası iki tane dev hastane ile girmiş olacağız” diye konuştu.

Manisa Devlet Hastanesi’nin mevcut yerinin bakanlığa ait olduğunu ve hastanenin Şehir Hastanesi’ne taşınmasının ardından bakanlığın kendi tasarrufunda olduğunu anlatan Kaplan, devlet hastanesinin mevut yeriyle ilgili bir şey söylemenin şu an için zor olduğunu söyledi.


İL GENELİNDEKİ HASTANE İNŞAATLARI

İl genelinde hastane inşaatlarını da değerlendiren Kaplan şunları söyledi: “Soma’yı bitirmek üzereyiz, Soma Devlet Hastanesi yaklaşık 3 ay sonra bitecek. Hastanenin alımlarını Genel Sekreterliğimiz yaptıktan sonra 300 yataklı hastanemiz Temmuz aylarında çalışmaya başlayacak. Hastane bittiği zaman hemen açamıyoruz. Tıbbi malzemeler, ameliyathaneler, yoğun bakımların toparlanması zaman alıyor. Demirci ve Selendi’deki hastanelerimizi bitiriyoruz. Demirci’deki hastanemiz de 2 ay sonra bitecek. Demirci’deki hastanemiz 125 yatak kapasiteli, Selendi’deki hastanemiz de 25 yataklı bir hastane olacak. İkisi de o bölgenin ihtiyaçlarına cevap veren hastanelerimiz. Bu arada Kula’daki hastanemizin projeleri çizildi. Uygulama projesi ve ihalesine çıkıyoruz. Orada da güzel bir hastane yapıyoruz. Kula’daki hastanemiz de 75 yataklı bir hastane olacak.”


RUH SAĞLIĞI HASTANESİ

“Ayrıca yeni bir ruh sağlığı hastanesi planlıyoruz” diyen Kaplan, yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanemiz olacak. Onunla ilgili Orman Bölge Müdürlüğü’nden arazi tahsisatını yaptık. Yukarı Kayapınar köyünde bir arazi var. Şu anda gerekli çalışmalar başladı. En azından arazi ile ilgili problemi çözdük bakanlığımıza vereceğiz. Manisa’nın şu an için sağlık yatırımlarında oldukça önemli bir noktaya geleceğiz. 2018 yılı bizim için bir milat olacak. 2018’de yepyeni bir hastane kuşağı ile hizmet vermeye başlamış olacağız. Ruh sağlığı hastanesinin şu anda orada planladığımız 200 yataklı bir araştırma eğitim hastanesi formatında bir ruh sağlığı hastanesi olarak düşünüyoruz ama bakanlığın yatırım planında nasıl şekillenir onu bilmiyoruz. Biraz ruh sağlığı hastanesinde konsept değişikliği olacak gibi. Bu hastanemizin içine biz ÇAMATEM ve AMATEM de düşünüyoruz. Çocuk Alkol madde bağımlıları ve erişkinlerle ilgili. Hedefimiz bir ruh sağlığı hastanesi kampüsü. 450 dönüm gibi geniş bir arazimiz var orada. Onunla ilgili genel sekreterliğimizle beraber çalışmalarımız ciddi manada devam ediyor. Manisa’yı bir yere getirmek için uğraşıyoruz” dedi.


DEPO RUH SAĞLIĞI HASTANELERİ KALKIYOR

Ruh ve sinir hastalıkları hastanesiyle ilgili bilgi veren Manisa Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Ayhan Korkmaz ise şunları söyledi: “Bakanlığımızın planlaması şu şekilde. Artık depo ruh sağlığı hastanelerinden uzaklaşıp her ile daha ufak mümkünse 100 ile 200 yatak arası yeni ruh sağlığı hastalıkları hastanelerini planlamak. Bunlar daha ziyade nitelikli yatak kapasitesi yüzde 80, yüzde 90’larda olabilecek hastaneler. Depo hastane formatından yavaş yavaş vazgeçiyoruz. Şu andaki ruh sağlığı hastanemiz biliyorsunuz bölge hastanesi. 640 yatakla hizmet veriyor. Bu her ile yayılmaya başladığında 200 yatağa kadar geri çekilecektir. Kısacası ifade etmek gerekirse 2 yıl daha bu hastanelerde hizmet vereceğiz ama sonrasında yepyeni hastanelerle daha geniş bir kadroyla Manisa’ya hizmet vermeye devam edeceğiz. Mümkünse benim öngörüm Manisa’nın dışına hasta sevkleri artık minimize edilecek. Tüm hastalarımız Manisa içinde tedavi olabilecekler.”


Milliyet


Geri Dön