Sektörel

Manisalı müteahhitler bankalardan faiz indirimi istiyor!

Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitler Derneği Başkanı Aslan Yılmaz, inşaat sektörünün her krizde en çok etkilenen ve piyasalar düzeldiğinde de en son düzelen bir sektör olduğunu vurguladı.

Konutta faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle evler yüksek fiyata satılmak zorunda kalıyor. Fiyatların yüksek olması vatandaşları ev alma konusunda zorluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bankalara faizleri indirin çağrısında bulundu. Erdoğan’ın çağrısına ilk uyan banka Ziraat Bankası oldu. Banka faiz oranlarını indirdi. Bankadan yapılan açıklamaya göre, konut kredisi faiz oranları, 1-24 ay vadelerde yüzde 0,82'ye, 25-60 ay vadelerde yüzde 0,90'a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0,95'e çekildi. 


"UFAK BİR KRİZDE BİLE ETKİLENEN BİR SEKTÖR"

Manisa Girişimci İnşaat Müteahhitler Derneği (MAGİD) Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına uyan Ziraat Bankası'na dernek adına teşekkür etti. Konut kredilerinin aşağı çekilmesiyle piyasanın bir nebzede olsa rahatladığını ifade eden Yılmaz, sektörün en önemli sıkıntısının faiz oranlarının yüksek olması olduğunu belirtti. FETÖ’nun yaptığı darbe girişimi sonrasında emlak sektörünün daha da sıkıntıya girdiğini vurgulayan Yılmaz, “Çünkü bizim sektör en ufak bir krizde en çabuk etkilenen sektördür. Ve piyasalar düzeldiğinde de en son düzelen bir sektördür. Bu anlamda Cumhurbaşkanımız duyarlılık gösterdi ve hemen faiz oranlarının düşürülmesini istedi. Buna da ilk olumlu tepkiyi Ziraat Bankası verdi. Biz umut ediyoruz ki özel sektör bankaları da bunu takip etsin. Oranlar daha da aşağı çekilsin ve sektörün önü açılsın” dedi.


"DARBE GİRİŞİMİNE RAĞMEN EKONOMİMİZ GÜÇLÜ"

Manisa ve Türkiye genelinde ciddi bir konut stokunun oluştuğuna dikkat çeken Yılmaz, “Faiz konusunda herkes bir beklenti içerisine girdi. Sektörün sıkıntı yaşadığı dönem Gezi olaylarından sonra faiz oranlarının yüzde 1’in üzerine çıktığı dönemdi. Arkasından Rus uçağının düşürülmesi ve en büyük buğram da 15 Temmuz gecesi ülkece yaşadığımız darbe girişimiydi. Ülkemiz bir darbe geçiriyor ve ekonomimiz hala ayakta duruyor.  Bu durum gösteriyor ki ekonomimiz çok güçlü, taban bulmuş bir ekonomidir” diye konuştu.


170 SEKTÖR HAREKETLENECEK

Sektörün bir diğer sıkıntısının imar olduğuna vurgu yapan Başkan Yılmaz,  şunları kaydetti: “Büyükşehir belediyesi toplandı ve Muradiye’deki imar planı yine geçmedi meclisten. Tekrar imar komisyonuna sevk edildi. Yani imar konusu da çözülürse bu sektör hareketlenecek. Bu sektör hareketlendiği zaman bu sektöre bağlı 170 sektör daha hareketlenecek. İstihdam daha da hareketlenecek. İnşaat sektörü durduğunda istihdam duruyor, diğer sektörler duruyor. İç piyasa büyük bir sıkıntı yaşıyor. Onun için imar sorunu bir an önce çözülmelidir.”


ÜLKEMİZDE YILLIK ORTALAMA 600 BİN ÇİFT EVLENİYOR

Bugün Manisa’da çok sayıda konuta ihtiyaç olduğunu ifade eden Yılmaz, “Ülkemizde dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan evlilik kelimesinin evle ilgili kurulan bir sözcüğü var. Her evlenen insanın öncelikle ev ihtiyacı oluyor.  Genç bir nüfusuz. Ülkemizde yıllık ortalama 600 bin çift evleniyor. Bu 600 bin konut demektir.  İnşaat sektörü iç piyasa için lokomotif bir sektördür. Bu sektörde bütün piyasalar birbirine bağlıdır” dedi.  Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından ülkesini seven iş adamlarımız, vatandaşlarımız döviz bozdurdu. Ciddi bir döviz istilasının önüne geçtiler. Her zaman olduğu gibi bunu fırsata çeviren insanlar da oldu. Bunlara rağmen ülkesini seven kendisini feda eden insanlarımız var.” 


Yeni Manisa Gazetesi