Sektörel

Marble Fuarı bu yıl 2 kat büyüdü!

Mermer sektörünün dünyadaki önemli adreslerinden biri konumundaki Marble Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl yaklaşık iki kat büyüyor.

Marble Fuarı'nın şimdiye kadar düzenlendiği İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda yer darlığı nedeniyle büyüyemediğinin altını çizen İzfaş Genel Müdür Vekili Hasan Tunçağ, fuarın bu yıl Fuar İzmir'de düzenleneceğini belirtti. 25-28 Mart 2015 tarihlerinde 21'inci kez kapılarını açacak fuarın, hem katılımcı sayısı hem de sergi alanı açısından geçen yıla oranla iki kata yakın büyüdüğünü söyleyen Tunçağ, "Marble 2015 ayrıca Fuar İzmir'deki ilk organizasyon" dedi. 




Marble için çok farklı bir yü yaşadıklarını dile getiren Hasan Tunçağ, "Yeni alanımıza kavuştuk. Burayı Marble ile açacağız. Marble 2015, net 55 bin metrekarelik sergi alanına sahip. Bundan dolayı katüımcüar da büyük beklenti içinde. Biz de buna göre bir ziyaretçi çalışması yaptık. Fuarın ilk gününden son gününe kadar dolu kalacağını düşünüyoruz. Dünyanın her yerinden ziyaretçi gelecek. Bu yü sektörün dünya üe buluşması daha büyük olacak" diye konuştu. 


Geçen sene net stand alanının 32 bin metrekareyi bulduğunu vurgulayan Tunçağ, "Bu yıl büyük bir sıçrama kaydettik. Mermer makineleri bölümüne ilgi çok fazlaydı. Doğal taşçüar sıradaydı zaten; onlara da yerlerini verebildik. 

Hem katılım hem metrekaremiz arttı. Bu sene çok daha farklı tipte, değişik doğal taşlar göreceğiz" diye konuştu. 


Bu yıl Marble'ın tanıtım ve ziyaretçi çalışmalarında hedef odaklı bir yol izlediklerini ifade eden Tunçağ, "Dünyadaki belli başlı havayolu şirketlerinin hepsiyle ilan çalışmaları yaptık. Şimdiye kadar bizim ulaşamadığımız, bümediğimiz mimarlarla, mühendislik ofısleriyle ve müteahhitlik firmalarının satın almacılarıylla temas kurmak için özellikle havayolu şirketlerini tercih ettik. Dünyada önemli mermer, inşaat, mimarlık ve müteahhitlik derneklerini ziyaret ettik" dedi. 


ABD, Brezilya ve Çin ile birlikte önemli noktalardan birinin Ortadoğu olduğunu kaydeden Hasan Tunçağ, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki önemli müteahhitlik firmalarının satın almacılarıyla görüştüklerini bildirdi. 

Avrupa'yı da ihmal etmediklerinin altını çizen Tunçağ, "Avrupa çok büyük bir pazar. Almanya ve İngütere'de inşaat sektörü tekrar büyük bir gelişme göstermeye başladı. Bu ülkelerden çok önemli alıcılar bekliyoruz" diye konuştu. 



"Marble, dünyada ilk üç arasında" 



Dünyada doğal taş fuarı denince akla Marble, Verona ve Xiamen'in geldiğini ifade eden Tunçağ, "Marble'm bunlar arasında işlem hacmi bakımından da en büyüğü olduğunu düşünüyoruz. Xiamen'de anında işlem gerçekleşmez. 

Türkiye'de ise anında anlaşma sağlanıyor. Bu anlamda Marble çok güçlü bir fuar. 50 bin civarında ziyaretçi bekliyoruz. Bunu aşması için de elimizden geleni yapıyoruz" dedi. 



Bugüne kadar Marble'larda alan kısıtlılığı nedeniyle yapıyı çok fazla değiştiremediklerini belirten Hasan Tunçağ, "Bu yü fuarımızda benzer iş ve ürün gruplarını bir araya topladık. Doğal taşçüar, iş makineleri, blok mermerler, abrasiv ve makineciler ayrı hollerde bulunuyor. Böylece ziyaretçüer istedikleri ürün gruplarına çok daha hızlı ulaşabilecek" açıklamasını yaptı. 



Marble'da yeni yerlerin kura ile belirlendiğini katılımcı sayısının temsilciliklerle birlikte bin 562'ye ulaştığını dile getiren Tunçağ, "Geçen sene bin 187 katüımcımız vardı. Yani katılımcı sayısı yüzde 31 arttı. Katılımcıların yüzde 23'ünü yabancüar oluşturuyor. Bu sene yabancı sayısı arttı. Özellikle ABD, İtalya, İspanya, Hindistan ve Çin'den ügi görüyoruz" bilgisini verdi. Yabancı katılımcıyı çekmeleri gerektiğine değinen Hasan Tunçağ, "Çünkü onlar kendi ziyaretçüerini getiriyor. Bu da çok önemli bir artı. Türk katüımcüar, yabancı alıcı için gelen ziyaretçüeri kendine çekebüiyor. Belki de bizim ulaşamayacağımız bir alıcı, kendi kendine fuara geliyor" görüşünü dile getirdi. 



Dünya ekonomisi en büyük handikap Son dönemde dünya ekonomisinde olumsuz gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Hasan Tunçağ, "Doğru yere gidip, doğru ziyaretçiyi çekmek adına katılımcılarımız için dünyayı takip ediyoruz. Avrupa'da euro-dolar paritesiııden dolayı hızlı gelişmeler yaşanıyor. Bu da Avrupa'dan Amerika'ya çok fazla ihracat yapılacağını, bizim Avrupa'ya daha çok ihracat yapabileceğimizi gösteriyor" şeklinde konuştu. Dünyadaki bütün pazarları incelediklerini belirten Tunçağ, "Sadece Çin ile ticaret yeterli değil. Çin, büyük bir ekonomi, dünyayı besliyor ama bu sene Çin'e doğal taş ihracatımız yüzde 42 azaldı. Bu durum, alımları durdurmalarından kaynaklanıyor. Bizim yapmamız gereken, işlenmiş mermere geri dönmek, bir bloktan bir masa çıkararak o tasarımı satmak, markamızı dünyaya duyurmak. Biz de çalışmalarımızı bu kapsamda yaptık. Mimarları, iç mimarları, dekorasyonları getirme sebebimiz bu" dedi. Çin'in önemli bir pazar konumunda bulunduğunu ve ihmal edilemeyeceğini vurgulayan Tunçağ, "Bununla birlikte başka pazarlar da var. Örneğin son bir yıldır Vietnam bizden çok alım yapmaya başladı. Vietnam'dan, Hindistan'dan özel alım heyetleri getiriyoruz" diye konuştu. 


Dünya Sektör Araştırması