İnşaat Malzemeleri

Mardan Palace 5 bin Türk firmasını zor durumda bıraktı

Türkiye ile Rusya arasında daha önce yaşanan gümrük krizine bir yenisi daha eklendi. Rusya'nın en büyük ticaret pazarı konumundaki Moskova Çerkez Pazarı (Çerkezovski pazarı) hükümet tarafından kapatıldı

Tüm işlemleri durdurulan pazarda 2 milyar dolar değerinde deri, tekstil ve ayakkabı ürünü bulunan 5 bin Türk firması ne yapacağını kara kara düşünüyor. 

Malları depolarda bekleyen firmalar, alternatif pazarlara sadece hava parası için 400 bin dolara kadar para ödüyor. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Ramazan Hazar, "Başbakan, bir an evvel devreye girerek Rus devlet yetkilileriyle görüşmeli." dedi.

15 yıldır faaliyet gösteren Moskova Çerkez Pazarı, Rusya ile Türkiye arasında yapılan bavul ticaretinin yüzde 80'inin yapıldığı bir merkez. Pazarın sahibi Azeri asıllı işadamı Telman İsmailov, geçtiğimiz aylarda Antalya'nın Kundu bölgesine 1,4 milyar dolarlık Mardan Oteli yatırımını yaparak adını duyurmuştu. Yatırımı Türkiye'ye yapması üzerine Rus hükümetinin İsmailov'un sahip olduğu Çerkez Pazarı'nın faaliyetlerini 'inceleme' adı altında durdurarak ticareti askıya aldığı öne sürülmüştü. Burasının Türkiye için hayati önemi, 5 milyar dolara yakın ihraç malın büyük kısmının bu pazardan Rusya içlerine dağılması. Resmi mevzuat gereği Türk ihraç malları buraya gelerek pazarda kurulu 18 dış ticaret şirketinde kaydı yapılıp daha sonra piyasaya sürülüyor. Kaydı yapılmayan mallar ise piyasaya sokulmuyor. Çerkez Pazarı ve pazarda faaliyet gösteren tüm dış ticaret şirketlerinin faaliyetleri askıya alınınca kayıtlı bulunan Türk mallarının da satışı durduruldu. Yaşanan sıkıntı, ihracatının yüzde 95'ini Rusya'ya yapan deri sektörünü de sarstı. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Ramazan Hazar, Çerkez Pazarı'nın 28 Haziran'dan bu yana kapalı olduğu için 5 bin Türk firmasına ait malların depolarda çürümeye terk edildiğini belirterek, "Çerkez Pazarı'nda Çin, Türkiye, Pakistan, Hindistan, Rusya ağırlıklı olmak üzere çok sayıda ülke mal satıyor. Tekstil, ayakkabı, deri ürünleri başta olmak üzere yüzlerce kalem malın satışı yapılıyor. İşlemlerin askıya alınmasıyla pazarda faaliyet gösteren 30 bin işyeri iş yapamaz hale geldi." şeklinde konuştu.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Rusya, Telman'a vurdu 2 milyar dolarlık Türk malı Çerkez Pazarı'nda kaldı     
 
Türkiye ile Rusya arasında daha once yaşanan gümrük krizine yenisi eklendi

Rusya'nın en büyük ticaret pazarı konumundaki Moskova Çerkez Pazarı (Çerkezovski pazarı) hükümet tarafından kapatıldı. Tüm işlemleri durdurulan pazarda 2 milyar dolar değerinde deri, tekstil ve ayakkabı ürünü bulunan 5 bin Türk şirketi de zora düştü. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD)Başkanı Ramazan Hazar, şöyle konuştu: "Başbakan bir an evvel devreye girerek Rus Devlet yetkilileriyle görüşmeli. Rusya'daki iç hesaplaşmanın bedelini Türk ihracatçısı ödüyor. Rusya'nın başkenti Moskova'da 15 yıldır faaliyet gösteren `Moskova Çerkez Pazarı' Rusya ile Türkiye arasında yapılan bavul ticaretinin yüzde 80'inin yapıldığı bir merkez. Pazarın sahibi Azeri asıllı iş adamı Telman İsmailov. Geçtiğimiz aylarda Antalya'nın Kundu bölgesine 1.4 milyar dolarlık Mardan oteli yatırımını yaparak adını duyurmuştu. Rus hükümeti Otel inşaatını Antalya yerine Rusya'nın Soçi şehrine yapması yönünde Telman İsmailov'a baskı uyguluyordu. Baskılara rağmen İsmailov, yatırımını Antalya'ya yapınca Rus hükümetiyle arası açıldı. Hükümet İsmailov'un sahip olduğu Çerkez pazarının faaliyetlerini `inceleme' adı altında durdurarak ticareti askıya aldı."

Fırsatçılar, Türk işadamını kandırıyor

TDKD Başkanı Ramazan Hazar, Çerkez Pazarı'nın 28 Haziran'dan bu yana kapalı olduğu için 5 bin Türk firmasına ait malların depolarda çürümeye terk edildiğini söyledi. Hazar, "Sayılı dış ticaret merkezleri arasındaki bu  pazarın kapanmasıyla mağdur işadamlarının paniğinden yararlanmak isteyen fırsatçılar yeni pazar kurup mallarınızı pazarlayacağız vaadiyle 10'ar bin dolar para topuyor" dedi.
Hürriyet

2 milyarlık Türk malı Rusya'da rehin kaldı

Azeri işadamı İsmailov'un Antalya'da açtığı milyar dolarlık Mardan Palace Oteli, 5 bin Türk firması- nı Rusya'da zora soktu. Rusya, İsmailov'un Çerkez Pazarı'nı kapatınca, Türk mallarını rehin aldı

Türkiye ile Rusya arasında daha önce yaşanan gümrük krizine bir yenisi daha eklendi. Rusya'nın en büyük ticaret pazarı konumundaki Moskova Çerkez Pazarı (Çerkezovski Pazarı) hükümet tarafından kapatıldı. Tüm işlemleri durdurulan pazarda 2 milyar dolar değerinde deri, tekstil ve ayakkabı ürünü bulunan 5 bin Türk firması ne yapacağını kara kara düşünüyor.

HAYALİ PAZARLARA HAVA PARASI

Malları depolarda bekleyen firmalar alternatif pazarlara sadece hava parası için 400 bin dolara kadar para ödüyor. Durumu farkeden dolandırıcılar ise Türk iş adamlarından kişi başı 10'ar bin dolar para toplayarak hayali pazarlar kurmuş gibi gösterip vurgun yapıyor. Yetkililerin hiçbir açıklama yapmamasından şikayet eden Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Ramazan Hazar, "Başbakan bir an evvel devreye girerek Rus devlet yetkilileriyle görüşmeli" dedi

BEDELİNİ İHRACATÇILAR ÖDÜYOR

Durumun incelenmesi için ticari heyet gönderilmesini isteyen Hazar, "İşadamlarımız eli kolu bağlı vaziyette ne yapacağını bilmiyor. Rusya'daki iç hesaplaşmanın bedelini Türk ihracatçısı ödüyor" dedi. 15 yıldır faaliyet gösteren Çerkez Pazarı, bavul ticaretinin yüzde 80'inin yapıldığı bir merkez. 5 milyar dolara yakın Türk ihraç malının büyük kısmı bu pazardan Rusya'ya dağıtılıyor.

İsmailov'un pazarına kilit vurulmuştu

Pazarın sahibi Azeri asıllı iş adamı Telman İsmailov geçtiğimiz aylarda Antalya'nın Kundu bölgesine 1.4 milyar dolarlık Mardan Oteli yatırımını yaparak adını duyurmuştu. Rus hükümeti otel inşaatını Antalya yerine Rusya'nın Soçi şehrine yapması yönünde Telman İsmailov'a baskı uyguluyordu. Baskılara rağmen İsmailov, kararında ısrar edip yatırımını Antalya'ya yapınca Rus hükümetiyle arası açıldı. Bunun üzerine hükümet İsmailov'un sahip olduğu Çerkez pazarının faaliyetlerini 'inceleme' adı altında durdurarak ticareti askıya aldı.

Türklerin malları da takipte...

Rus resmi mevzuatı gereği Türk ihraç malları bu pazara gelerek pazarda kurulu 18 dış ticaret şirketinde kaydı yapılıp daha sonra piyasaya sürülüyor. Kaydı yapılmayan mallar ise piyasaya sokulmuyor. Gümrük sistemi Rusya'da tam oturmadığı için resmi mevzuat gereği ülkeye gelen mallar bu pazardaki şirketler üzerine kaydedilip komisyonu ödenerek iç pazara sunulabiliyordu. Çerkez Pazarı ve pazarda faaliyet gösteren tüm dış ticaret şirketlerinin faaliyetleri askıya alınınca kayıtlı bulunan Türk mallarının da satışı durduruldu. Türkiye'deki TMSF benzeri bir uygulamayla şirketlere el konulup incelemeye tâbi tutulduğu için kaydı bulunan Türk malları da takibe alındı.
Yenişafak

RUSYA, MARDAN OTEL'İN İNTİKAMINI ALMAK İÇİN 2 MİLYAR DOLARLIK TÜRK MALINA EL KOYDU

İsmailov 1.4 milyar dolarlık Mardan'ın Soçi yerine Antalya'ya yapınca Putin işadamının Moskova'daki Çerkez Pazarı'na el koydurdu. Pazarda malı bulunan 5 bin Türk firması da mağdur oldu

zeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov'un Antalya Belek'e 1.4 milyar dolarlık yatırımla yaptığı dünyanın en lüks otellerinden Mardan'ın öyküsü, mitolojinin ünlü kadın kahramanı Truvalı Helen'e benzedi. Rus yönetiminin tepkisini çeken otel Türk ihracatçısının da başına dert açtı. Mardan yatırımını cezaladırmak için İsmailov'a ait Rusya'nın en büyük ticaret merkezi Çerkez Pazarı'na (Çerkezovski pazarı) el koyan Moskova Hükümeti, Türk ihracatçılarının mallarını da rehin aldı. Pazarda yer alan 5 bin Türk firmasına ait 2 milyar dolarlık mal depolarda çürümeye terkedildi.

MALLAR BİR AYDIR REHİN TUTULUYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Ramazan Hazar, olayın Mardan Otel'in Soçi yerine Antalya'ya yapılmasından kaynaklanan bir iç hesaplaşma olduğunu iddia etti. Pazarın depolarında çürümeye terkedilen malların 1 milyar dolarına yakınının deri ürünü olduğunu belirten Hazar, `İşadamlarımız eli kolu bağlı vaziyette ne yapacağını bilmiyor. Rusya'daki iç hesaplaşmanın bedelini Türk ihracatçısı ödüyor' dedi. Hazar, Rus yetkililerin 28 Haziran'dan beri kapalı olan pazar hakkında da herhangi bir açıklama yapmadıklarını söyledi.

PUTİN'LE KONUŞUP BU İŞİ ÇÖZELİM

Hazar Çerkez Pazarı'nda 30 bin iş yerinin bulunduğunu belirterek `Çerkez Pazarı'nın kapanmasıyla mağdur işadamlarının paniğinden yararlanmak isteyen fırsatçılar 2 aya kadar yeni pazar kuracağız ve mallarınızı orada pazarlayacağız vaadiyle 10'ar bin dolar para toplayarak hayali pazarlar kuruyor. Çok sayıda Türk iş adamı bu kişilere paralarını kaptırdı' dedi. 5 Ağustos'ta Rusya Başbakanı Vilademir Putin'in Türkiye'yi ziyaret edeceğini de söyleyen Hazar, `Rusya'da Putin çok etkin bir isim. Putin'in Türkiye ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan kendisine sorunun çözülmesi noktasında ricada bulunabilir' dedi.  EKONOMİ SERVİSİ

Güzelliğiyle savaş çıkartan kadın

Truvalı Helen, Yunan mitolojisinde Truva savaşına neden olan dünyanın en güzel kadını olarak biliniyor. Sparta Kraliçesi Leda ile tanrı Zeus'un kızı olarak doğan Helen büyüdüğünde Yunanistan'ın bütün nüfuzlu erkekleri evlenmek için peşine düşer. Fakat kalbi kırık damat adaylarının çıkaracağı sorunları düşünen babası kral Tyndareos, Odysseus'u dinler ve kızını istemeye gelen herkese Helen kimi seçerse seçsin, onun evliliğini ve mutluluğunu korumaya yemin ettirir. Daha sonra damat olarak Menelaus'ta karar kılar. Helen Menelaus'la evlenerek Hermione isminde bir kız çocuğu doğurur. 10 yıl kadar süren evlilikten sonra Helen, gönlünü Truva prensi Paris'e kaptırır ve Çanakkale kıyısındaki Truva'ya kaçar. Bunun üzerine Menelaus Agememnon'un da yardımıyla tarihteki en büyük Yunan ordusunu toplayarak Truvaya savaş açar. Savaş sonunda Truva yakılıp yıkılarak tarih sahnesinden silinir. Helen ve Truva'nın hikayesi Hollywood yapımı Troy filmiyle geçtiğimiz yıllarda büyük sükse yapmıştı.

Mardan Soçi'ye yapılmadı kıyamet koptu

Pazarın sahibi Azeri asıllı iş adamı Telman İsmailov geçtiğimiz aylarda Antalya'nın Kundu bölgesine 1.4 milyar dolarlık Mardan oteli yatırımını yaparak adını duyurmuştu. Alınan bilgiye göre Rus hükümeti Otel inşaatını Antalya yerine Rusya'nın Soçi şehrine yapması yönünde Telman İsmailov'a baskı uyguluyordu. Baskılara rağmen İsmailov, kararında ısrar edip yatırımını Antalya'ya yapınca Rus hükümetiyle arası açıldı. Bunun üzerine hükümet İsmailov'un en önemli gelir kaynağı olan Çerkez Pazarı'nın faaliyetlerini `inceleme' adı altında durdurarak ticareti askıya aldı. Çerkez Pazarı Rusya ile Türkiye arasındaki bavul ticaretinin yüzde 80'inin yapıldığı bir merkez konumunda.
Star

Rusya'da 2 milyar dolar rehin kaldı

Rusya'nın en büyük ticaret pazarı Çerkezovski kapatılınca 2 milyar dolar değerinde deri, tekstil ve ayakkabı ürünü olan 5 bin Türk firması zor durumda kaldı

Türkiye ile Rusya arasında daha önce yaşanan gümrük krizine bir yenisi daha eklendi. Rusya'nın en büyük ticaret pazarı konumundaki Moskova Çerkez Pazarı (Çerkezovski pazarı) hükümet tarafından kapatıldı. Tüm işlemleri durdurulan pazarda 2 milyar dolar değerinde deri, tekstil ve ayakkabı ürünü bulunan 5 bin Türk firması şimdi kara kara düşünüyor.
Malları depolarda bekleyen firmalar alternatif pazarlara sadece hava parası için 400 bin dolara kadar para ödüyor. Durumu farkeden dolandırıcılar ise Türk iş adamlarından kişi başı 10'ar bin dolar para toplayarak hayali pazarlar kurmuş gibi gösterip vurgun yapıyor. Yetkililerin hiçbir açıklama yapmamasından şikayet eden Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Ramazan Hazar, "Başbakan bir an evvel devreye girerek Rus Devlet yetkilileriyle görüşmeli. Bir ticari heyet gelerek durumu incelerse ne kadar büyük sıkıntı yaşandığını görürür. İş adamlarımız eli kolu bağlı vaziyette ne yapacağını bilmiyor. Rusya'daki iç hesaplaşmanın bedelini Türk ihracatçısı ödüyor" diye konuştu.

İsmailov'un pazarı
Rusya'nın başkenti Moskova'da 15 yıldır faaliyet gösteren `Moskova Çerkez Pazarı' Rusya ile Türkiye arasında yapılan bavul ticaretinin yüzde 80'inin yapıldığı bir merkez. Pazarın sahibi Azeri asıllı iş adamı Telman İsmailov geçtiğimiz aylarda Antalya'nın Kundu bölgesine 1.4 milyar dolarlık Mardan Oteli yatırımını yaparak adını duyurmuştu.
Alınan bilgiye göre Rus hükümeti otel inşaatını Antalya yerine Rusya'nın Soçi şehrine yapması yönünde Telman İsmailov'a baskı uyguluyordu. Baskılara rağmen İsmailov, kararında ısrar edip yatırımını Antalya'ya yapınca Rus hükümetiyle arası açıldı. Bunun üzerine hükümet İsmailov'un sahip olduğu Çerkez pazarının faaliyetlerini `inceleme' adı altında durdurarak ticareti askıya aldı. Çerkez pazarının Türkiye için hayati önemi 5 milyar dolara yakın ihraç malın büyük kısmının bu pazardan Rusya içlerine dağılması. Resmi mevzuat gereği Türk ihraç malları bu pazara gelerek pazarda kurulu 18 dış ticaret şirketinde kaydı yapılıp daha sonra piyasaya sürülüyor.
Kaydı yapılmayan mallar ise piyasaya sokulmuyor. Gümrük sistemi Rusya'da tam oturmadığı için resmi mevzuat gereği ülkeye gelen mallar bu pazardaki şirketler üzerine kaydedilip komisyonu ödenerek iç pazara sunulabiliyordu. Çerkez Pazarı ve pazarda faaliyet gösteren tüm dış ticaret şirketlerinin faaliyetleri askıya alınınca kayıtlı bulunan Türk mallarının da satışı durduruldu. Türkiye'deki TMSF benzeri bir uygulamayla şirketlere el konulup incelendiği için kaydı bulunan Türk malları da takibe alındı.

Türkiye'den ses yok
Türk ihracatçılarla birlikte diğer ülkelerin de aynı sıkıntıyı yaşadığına işaret eden Başkan Hazar, "Dün Çin Ticaret bakanın başkanlığında bir heyet Moskova'ya gelerek yetkililerle görüşmeler yaptı. Bakan, görüşmeler sonunda eğer sorun çözülmezse Rusya ile ticari ilişkilerini gözden geçirecekleri açıklamasını yaptı. Başka ülkeler soru çözmek için uğraşırken Türkiye de 5 bin firmaya sahip çıkmalı" dedi.
Rusya'da sıkıntı yaşayan firmaların daha çok küçük ve orta ölçekli şirketlerden oluştuğunu aktaran Hazar, "Şu an için gidilebilecek alternatif bir pazar yok. Burası kapanacaksa ya bize güvenli bir yer tahsis edilsin ya da yeni pazar buluncaya kadar bir süre verilsin. Türklerin yanı sıra burada 10 bin Rus esnaf işini kaybetme korkusu yaşıyor. Rus iş adamları buradan mal alıp Rusya'nın iç kesimlerine pazarlıyordu" diye konuştu. (Radikal)

`Yaz sezonu kaybedildi'
Yaşanan sıkıntı ihracatının yüzde 95'ini Rusya'ya yapan Deri sektörünü de sarstı. TDKD Başkanı Ramazan Hazar, Çerkez Pazarı'nın 28 Haziran'dan bu yana kapalı olduğu için 5 bin Türk firmasına ait malların depolarda çürümeye terk edildiğini söylüyor. Askıya alınan işlemlerden ötürü yaz sezonunu kaçıran ihracatçıların tek umudunun kış sezonuna kaldığını anlatan Hazar, "Çerkez pazarında Çin, Türkiye, Pakistan, Hindistan, Rusya ağırlıklı olmak üzere çok sayıda ülke mal satıyor. Tekstil, ayakkabı, deri ürünleri başta olmak üzere yüzlerce kalem malın satışı yapılıyor. İşlemlerin askıya alınmasıyla pazarda faaliyet gösteren 30 bin iş yeri de iş yapamaz hale geldi" diye konuştu.
Radikal