Mardan Palace için 70 bin metre kumaş
Mardan Palace'ın aksesuarları Osmanlı tarihi uzmanı Serdar Gülgün'ün danışmanlığında tasarlandı. Tasarımda Osmanlı motifleri ve kadife kumaşlar dikkat çekiyor
Vakko, Antalya'da yaptırılan beş yıldızlı Mardan Palace oteli için Osmanlı padişahlarından esinlenerek yatak odası takımları ve perdeler dahil binlerce parça aksesuar tasarladı. Mayıs ayında Mariah Carey, Richard Gere, Monica Bellucci, Sharon Stone, Seal ve Tom Jones gibi yıldızların katılımıyla Antalya'da açılan beş yıldızlı Mardan Palace görkemli açılışının yanı sıra sarayları andıran dekorasyonuyla da hafızalarda yer etti. Bu dekorasyon Vakko imzasını taşıyor. Osmanlı tarihi uzmanı Serdar Gülgün danışmanlığında Mardan Palace için tam 13 bin 676 adet aksesuar tasarlayan Vakko Dekor, nakış, dikiş ve elişleri için 75 kişilik bir ekiple çalıştı, 3 bin 981 yastık, 377 adet yatak örtüsü, toplam 70 bin 800 metre döşemelik ve perdelik kumaş üretti. Kumaşlar, Türk-Osmanlı sanatının yanı sıra Barok sanatının da çizgilerini taşıyor. Bordo, altın, yeşil tonları, vizon, bej ve naturel renklerin ağırlıkta olduğu aksesuarlarda goblen, kadife, ipek kadifeler, keten, organze tül ve nakışlı şantuk kumaşlar kullanıldı. Konuyla ilgili sorularımızı Osmanlı Tarihi Uzmanı Serdar Gülgün'e yönelttik...
-Mardan Palace için aksesuar tasarlarken nelere dikkat edildi?
Otelin genel konseptinin çizgileri içinde olunması gerekiyordu. Buna uygun, tematik çalışmalarda çeşitli alternatifler yaratılarak bunların içinden otel için en uygun olanı seçildi.
-Aksesuarlarda Osmanlı çizgileri var. Neden özellikle bu döneme vurgu yaptınız?
Bu tercih tamamen otelin mimarisi ile ilgiliydi. Otelin mimarisiyle uyum içerisinde olmasını hedefleyerek Osmanlı sanatından da izler taşıyan tasarımlara imza attık.
-Esinlendiğiniz başka kişiler ya da dönemler oldu mu?
Mardan Palace için tasarladığımız ürünlerde her ne kadar Osmanlı sanatı ön plana çıksa da, tasarımlar çok ciddi oranda Avrupa mimari kültürünün izlerini de taşıyor. Türk-Osmanlı sanatı ile birlikte Avrupa'dan yayılan Barok sanatının da etkilerini gösteren modern kumaşlarla üç grup koleksiyon hazırlandı.
-Ne kadar zamandır Vakko ile birlikte çalışıyorsunuz?
Yaklaşık 15 yıldır Vakko Dekor ile birlikte çalışıyorum. Bu çalışmam ilk olarak Osmanlı desenlerini döşemelik kumaşlara uyarlamakla başladı. Vakko Dekor ile birlikte özgün, hiçbir şeyi taklit etmeyen ve yaşadığımız ülkenin kültür değerlerine sahip çıkan ama uluslararası piyasaya ulaşmayı da amaçlayan bir koleksiyon oluşturmaya başladık. İnanıyorum ki şu anda koleksiyonumuz son derece olgun, uluslararası bir düzeye ulaştı. Bunu da; tıpkı Mardan Palace gibi yurtiçinde ve yurtdışında pek çok prestij projesinde mimarlar ve tasarımcılar tarafından kullanılmasından anlıyoruz.
-Osmanlı dönemine ilginiz hep var mıydı?
Osmanlı'ya olan ilgim çocukluğumdan beri mevcut. Saint Benoit Lisesi'ni bitirdikten sonra işletme eğitimi aldım ve daha sonra Londra Üniversitesi'nde Osmanlı sanatı üzerine mastır yaptım. Hatta üniversitede işletme okurken Osmanlıca okuma dersleri alırdım ve daha sonra bu ilgim beni Londra Üniversitesi'ne taşıdı. Osmanlı sanatı üzerine Londra British Museum İslam Sanatı adlı mastır programında ders veriyorum ve tarihi Osmanlı mekanlarının dekorasyonunu yapıyorum.
Vakko Dekor tasarım ekibi ne diyor?
- Çok zengin bir yelpazede özel kumaşlar tasarlandı ve yatak örtüleri, yastıklar, perdeler, tüller yapıldı. Bu ana parçaları süsleyen püskül ve aksesuarlar tasarlandı. Kumaşlar aynı zamanda özel saçaklar ve nakışlarla süslendi.
-Sadece aksesuarların tasarım ve üretimi yaklaşık iki ayda tamamlandı.
-Yüksek iç mimar Hakan Külahçı ile birlikte yürütülen projede dört kişilik Vakko tasarım ekibi yer alırken 75 kişilik bir ekibimiz de üretimi gerçekleştirdi. Odalar, suitler, genel alanlar, restoranlarda kullanılmak üzere otel
için 70 bin 800 metre döşemelik ve perdelik kumaş üretildi. Özel odalar için aksesuarlarla detaylandırılmış 46 adet pano tasarlandı.
Bade GÜRLEYEN/Milliyet