Sektörel

Markalı konut projelerinde kira öder gibi aidat ödeniyor!

Markalı konut projelerinden ev alanlar kira öder gibi aidat ödüyor. Organize işler konut tesliminde yönetim planına imza attığınız an başlıyor. Bireysel olarak kolay ölçülemeyen giderler can yakıyor.

Herkesin büyük fedakârlıklar yapıp büyük borçlara girerek aldığı markalı konutlar alıcının kâbusu haline döndü. Site sakini konutu teslim alırken okumadan markaya güvenerek attığı yönetim planı imzalarıyla müteahhit firmanın arka bahçesi haline geldi. Bu sözleşmeler müteahhide sürekli gelir kapısı oluştururken, yüksek aidat, kontrolü bireysel olarak kolay yapılamayan pay ölçer sistemleri, ortak alan sulama, elektrik giderleri ve şişirilmiş personel ücretleri markalı soygunun belli başlı enstrümanları oldu.


Akıl almaz maddeler


Markalı konutlarda inşaat firmaları yönetim planına istediği maddeyi ekleyebiliyor. Öyle maddeler işin içine giriyor ki uzmanlar bile hayrete düşüyor.  Soygun yöntemleri arasında şirketin adının yazılı olduğu ışıklı tabela bile yer alabiliyor. Müteahhidin logosunun olduğu ışıklı tabelanın tüm elektrik gideri, ampullerinin değiştirilmesi ve bakım onarımı site sakininin üzerine yıkılıyor. Üstelik tüm bu maddeler hukuk dilinde ama kanuna aykırı olarak hazırlanıyor.


Personel ücreti ek gelir için şişiriliyor


Yönetim planında 10 yıl borunca temizlik güvenlik, bahçıvan, teknik personel gibi çalışanların değiştirilemeyeceği de kayıt altına alınabiliyor. Böylece bu personellerin ceplerine maaş olarak aylık 1500 lira gibi rakam girerken, müteahhit firma kurduğu site yönetim şirketi kanalıyla bu personelin her biri için 4 bin 500 lira maliyet çıkarıyor. 400 daireli bir sitede 16 çalışan için aylık 76 bin lira toplanıyor. Ortak alan elektrik, sulama ve ısınma giderleri ile 400 daireli sitede bir yılda toplanan para 2 milyon liraya kadar çıkabiliyor.


Müteahhitlerin arka bahçesi


Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Avukat Şükran Eroğlu bu tür yönetim planları içinde yer alan maddelerin hukuk yoluyla değiştirilmesinin mümkün olduğunu söyledi.Coldwell Banker Genel Müdürü Dr. Gökhan Taş’da müşteriye en büyük yalanın söylenerek değil söylenmeyerek yapıldığına dikkat çekti. Taş, “Müteahhitler sattıkları projeleri kendilerinin arka bahçesi olarak görüyorlar ve şirketlerinin kazanç kapısı olarak düşünüyorlar” dedi.


Gizli yönetici yöntemi


Müteahhitler site yönetiminden belli bir süre sonra çekilseler bile sitede sakini olan ama aslında müteahhit şirket adına çalışan kişiler kanalıyla yönetimi hep ellerinde tutuyor. Organize işlerde bu kişilerin o müteahhide ait diğer sitelerde de yönetici olmaları iddiaları güçlendiriyor.Bu kişiler yönetime ilk günden talip olduklarını açıklayarak kulis yapıyor. Birçok ev sahibi de bu işleri angarya olarak gördüğü için müteahhidin adamlarını bilmeden yönetime seçiyor. Böylece yönetim planlarının değiştirilmesinin de önü kesiliyor.



BUGÜN GAZETESİ/EMİNE AÇAR