Sektörel

Markalı projelerde aidatlar ev satışını etkiliyor!

Son 15 yıl içinde popüler hale gelen site yaşamı beraberinde sosyal alanları da getiriyor. Çocuklu aileler için büyük rahatlık sağlayan bu konseptin rahatlığının yanı sıra ekonomik olarak da bir külfeti var. S


Son 15 yıl içinde popüler hale gelen site yaşamı beraberinde sosyal alanları da getiriyor. Çocuklu aileler için büyük rahatlık sağlayan bu konseptin rahatlığının yanı sıra ekonomik olarak da bir külfeti var. Sosyal donatılarından dolayı kimi sitelerde aidatlar aylı kira bedelleri kadar pahalı olabiliyor. İstanbul'da metrekare başına aidat fiyatının diğer illere göre daha yüksek olduğuna dikkat çeken Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, yüksek aidatların marka projelerde ev satmada dezavantaj oluşturmaya başladığını söylüyor. 


Aidatlarda İstanbul Avrupa Yakası'nın metrekarede 13,16 lira değer ile ilk sırayı aldığına işaret eden Erilkun, "İkinci sırayı metrekarede 9,44 lira ile Ankara, 7,54 ile Anadolu Yakası ve 4,01 lira ile İzmir takip ediyor. İstanbul Güngören metrekaresi 1,02 lira ile en düşük değere sahipken, Beşiktaş 5,6 lira ile en yüksek aidat ortalamasına sahip ilçeler" diyor.  İstanbul'da markalı projelerde en düşük aidatın 300 lira olduğuna dikkat çeken Hakan Erilkun şunları söylüyor:  "Beşiktaş'ta 100 metrekarelik bir evin aidatı 560 lira. Bu rakamlara ısınma masrafları dahil değil. Dünyada konut fiyatı en çok artan ülkeyiz. Bir de aidat probleminin oluşması sektör açısından problem oluşturabilir. Bu sebeple bunun kontrol edilmesi, devletin müdahil olarak, önlem alması gerekiyor." Avrupa Konutları markası ile öne çıkan Artaş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, projelerinde aidat bedellerini 'site içinden yönetim sistemi' ile düşük tuttuklarını söylüyor. Sitelerde yönetim şirketi ya da dışarıdan site yöneten şirketlerin kullanılmasının aidatları çok yükseltiğine dikkat çeken Çetinsaya, "Site yönetimi için şirket kurmuyoruz, sadece taşeron şirketten güvenlik hizmeti alıyoruz. Şirket kurup yönetilmesi halinde yüzde 35 fiyat yükseliyor. Peyzaj, temizlik, site yönetiminin personelinin hizmeti olduğunda aidatlar düşüyor" diyor. 


Ekonomist