Sektörel

Markalı konut projelerinin yüzde 8'i yabancılara satıldı!

REIDIN Emlak Endeksi nisan ayı sonuçları açıklandı. Markalı konut projelerinin yüzde 8'i yabancılara satıldı. 

REIDIN Emlak Endeksi nisan ayı sonuçlarına göre markalı konut projelerinin yüzde 8'i yabancılara satıldı.  Bu oran, son altı 6 aylık ortalamanın 3 puan üzerinde. 

Yabancı yatırımcıların tercihleri en çok 2+1 özellikteki konutlardan yana oldu.  Yabancı yatırımcılara satışlar kasımda yüzde 4, aralıkta yüzde 3, ocakta yüzde 4, şubatta yüzde 6, martta ise yine yüzde 8 oranında gerçekleşmişti.
 
Yeni Konut Fiyat Endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,17 oranında artarak, geçen yılın aynı dönemine göre  yüzde 3,38 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 80,40 oranında artış gerçekleştirdi ve endeks değeri 180,4'e ulaştı. 

Nisan ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası'nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,11 oranında; İstanbul Avrupa Yakası'nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,56 oranında arttı. 


GYODER: “Yatırımcılar kur artışını iyi değerlendirdi” 

 

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi' 2018 yılı Nisan ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 8'lik kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığını görüyoruz. Satışların son 6 ayın ortalaması yüzde 5'in üzerinde olması, yabancı yatırımcıların döviz kurlarındaki değer artışını iyi değerlendirdiğini gösteriyor” dedi.
 

REIDIN CEO'su Kerim Alain Bertrand ise nisan ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: “Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde (TR-81) nisan ayında bir önceki aya göre %0,64 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %10,53 oranında artış gerçekleşmiştir. Nisan ayındaki artış hem aylık (%1,87) hem yıllık (%10,83) enflasyonun altında gerçekleşmiştir. 2018 yılının ilk dört aylık döneminde kredi faiz oranlarındaki artışın ve konut fiyatlarındaki enflasyon ölçeğinde yükselişin hane halkının konut alımını zorlaştırdığı ve bu bağlamda konut piyasasının daralmasına neden olduğu söylenebilir. Ancak geleceğe doğru baktığımızda, hükümetin KDV oranlarına ilişkin düzenlemeleri, tapu harcının indirilmesi, başta kamu bankaları olmak üzere bankaların konut kredi faiz oranlarını psikolojik sınır olarak düşünülen aylık yüzde 1'in altına düşürmesi ve GYODER, KONUTDER, İNDER gibi sektördeki öncü derneklerin yapmayı planladıkları indirim kampanyaları sektördeki durağanlığın bitip hareketliliğin yeniden başlayacağını bizlere gösteriyor.”


En yüksek artış 1+1 ve 51-75 metrekare arası konutlarda kaydedildi

 

Yeni Konut Fiyat Endeksi nisan ayında bir önceki aya göre, 1+1 konut tipinde yüzde 0,56 oranında; 2+1 konut tipinde yüzde 0,38 oranında; 4+1 konut tipinde ise yüzde 0,01 oranında artarken; 3+1 konut tipinde yüzde 0,27 oranında azaldı. Yeni Konut Fiyat Endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre, 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,69 oranında; 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,34 oranında; 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,32 oranında; 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda yüzde 0,01 oranında artarken; 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,38 oranında azaldı.