28 / 04 / 2024

Markalı konut stoku eriyor!

Markalı konut stoku eriyor!

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Aralık stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda yüzde 6.03 erime gözlendi...



Kamuoyunda 'Markalı projeler' olarak bilinen, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen 'REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi' verilerine göre; Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.58, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.94 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 senesi Ocak ayına göre ise yüzde 89.20 oranında nominal artış gerçekleşti. 

Yeni Asır gazetesinde yer alan habere göre, Aralık ayında stok erime hızının ise yüzde 6.03 oranında olduğu belirlendi.

Yeni Konut Fiyat Endeksi'nde, Aralık ayında bir önceki aya göre 1+1 konutlarda yüzde 0.16, 2+1 konut tipinde yüzde 0.10, 3+1 konutlarda yüzde 0.21 ve 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.12 oranında nominal artış meydana geldi.

KREDİDE ARTIŞ

Aralık ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 8'lik bölümü yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 32 oranında 2+1 özellikteki konutlar tercih edildi. 

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranlarına bakıldığında; Aralık ayında peşinat kullanımının yüzde 53, banka kredisi kullanımının yüzde 17 ve senet kullanım oranının yüzde 30 seviyesinde olduğu görüldü. 

ERİME HIZI YÜKSELDİ

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Aralık stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda yüzde 6.03 erime gözlendi. Aralık ayında satışı yapılan konutların yüzde 49'u bitmiş, yüzde 51'i bitmemiş konut stoklarından oluştu.

Markalı konutların ne kadarı yabancılara satıldı?

 

 


Geri Dön