08 / 05 / 2024

Markalı konutlarda zam kapıda!

Markalı konutlarda zam kapıda!

Konut satışlarında durgunluğu yaz döneminde kampanyalarla aşmaya çalışan gayrimenkul sektörü sonbaharda zam sinyali veriyor. Şirketler, maliyet artışlarından kaynaklanan zammı, eylül ayında piyasayı izledikten sonra uygulamaya koymayı planlıyor.



Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde temmuz ayında 85 bin 101 konut satıldı. Haziranda 92 bin 936, geçen yılın temmuzda ise 106 bin 636 konut satılmıştı. Buna göre, geçen ay şahlan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 8,4, geçen yılın aynı ayma göre ise yüzde 20,2 düşüş göstermiş oldu. Ocak - Temmuz 2014 döneminde satılan toplam konut sayısı 609 bin olarak gerçekleşirken, geçen yıl aynı dönemde 675 bin konut satılmıştı. TÜİK temmuz ayma ilişkin konut satış istatistiklerini dün açıkladı. Türkiye genelinde ilk kez satılan konut sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 azalarak 39 bin 373 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46,3 olarak hesaplandı. Söz konusu ayda, Türkiye genelinde ikinci el konut satışları da geçen yılın aynı ayma göre .yüzde 20,4 düşüş göstererek 45 bin 728 oldu. İpotekli yapılan kredili konut satışları ise Türkiye genelinde yüzde 32.9 gibi büyük ölçüde düşerek 30 bin 912'ye geriledi ve toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 36.3 olarak gerçekleşti. Temmuz 2014'te konut satış fiyatlarının en fazla arttığı il İstanbul oldu. 


Eflasyondaki artış, döviz kurundaki hareketin inşaat malzeme fiyatları üzerinde yarattığı spekülatif  hava ve yeni Tüketici Yasası'nın getirdiği ek maliyetler ev almak isteyenleri olumsuz etkileyecek. 


Konut satışlarında durgunluğu yaz döneminde kampanyalarla aşmaya çalışan gayrimenkul sektörü sonbaharda zam sinyali veriyor. Şirketler, maliyet artışlarından kaynaklanan zammı, eylül ayında piyasayı izledikten sonra uygulamaya koymayı planlıyor


İnşaat sektörünün önde gelen isimleri, projelerin satış hızlarına göre bu artışın yüzde 5 ila 20 arasında değişebileceğini belirtirken, sektör temsilcileri "Gücü olan şimdi ev alsın" tavsiyesinde bulundu. Sektör temsilcileri neler söyledi?


Dumankaya İnşaat Başkanı Uğur Dumankaya


Markalı konutlarda zam kapıda!


Yıl sonundan önce fiyatlar artacak


Tüketici Yasası'nın getirdiği ek maliyetler, TL'nin döviz karşısında değer kaybetmesi sonucu artan inşaat girdilerini projelerimize zam olarak yansıtmadık. Tüm markalı konut üreticilerinin de yıl sonundan önce böyle bir çalışma içerisinde olduğunu sanmıyorum. Fikirtepe'de ruhsat işlemlerinin tamamlanması ile görücüye çıkacak projeler sektörü hareketlendirecektir. Yeni projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte yıl sonuna doğru yüzde 1015 civarında bir zam söz konusu olacaktır. 


Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer


Markalı konutlarda zam kapıda!


Dövizdeki artış etkiledi


Dolardaki artış konutlara zam olarak yansıyacak. Doların önemli oranda arttığı dilimde projeler devam ediyordu. Bu durum firma maliyetlerini etkiledi. Ben konut fiyatlarının kısa süre içinde minimum olarak yüzde 15-20 arasında yükseleceği kanaatindeyim. 


Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt


Markalı konutlarda zam kapıda!


Maliyet yüzde 30 yükseldi


Dövizdeki artış inşaat maliyetlerini son 9 ayda yüzde 30 seviyelerine kadar artırdı. 2014 yılının son çeyreğine kadar, biz ve diğer firmalar bu artışı büyük ölçüde sübvanse ettik. Bundan sonraki dönemde bu artışları fiyatlara yansıtma zorunluluğu yaşayacağız. Noterli satış cebi vuracak Demir İnşaat Başkanı Hamit Demir: Yeni Tüketici Yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte satışların noter aracılığıyla yapılması çok ciddi bir maliyet artışı getirdi. Bu durum da doğal olarak tüketicinin cebine yansıyacak. Demir İnşaat olarak, önümüzdeki eylül ayında fiyatlara maliyet farkını yansıtacağız. 


DAP Yapı Başkanı Ziya Yılmaz


Markalı konutlarda zam kapıda!


Yeni projelere fiyatlar yansır


Yasa, maketten satışı etkilediği için finansman maliyeti olabilir. İnşaat malzemelerine gelen zamlar fiyatlara yansıyabilir. Kalite anlayışındaki değişiklik ve arazi fiyatlarının yükselmesi maliyeti artırdı. Bu durum yeni projelere fiyat artışı olarak yansıyacaktır.


REİDİN ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) "Yeni Konut Fiyat Endeksi" raporuna göre, temmuz ayında yeni konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.74 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yıllık bazda yüzde 10.79 yükseldi. 


Yüzde 1.04 yükseldi Geçen ay, yeni konut satış fiyatları bir önceki aya göre, 1+1 dairelerde değişmezken, 2+1 dairelerde yüzde 1.04, 3+1 dairelerde yüzde 0.74, 4+1 dairelerde yüzde 0.07 arttı. Bir önceki aya göre bakıldığında İstanbul, metrekare başına yüzde 1.80 değer artışıyla, Temmuz 2014'te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönemde metrekare başına konut satış fiyatları, Adana'da yüzde 1.34, Ankara'da yüzde 0,90, İzmir'de yüzde 0.77, Kocaeli'nde yüzde 0.57, Antalya'da yüzde 0.46 ve Bursa'da yüzde 0.45 arttı. 


Sözcü 


Geri Dön