Marketlerin oyununda flaş gelişme: Meğer çift taraflı kartel varmış!
Rekabet Kurulu tarafından marketlerle ilgili açılan soruşturmada çok önemli yeni bir detay daha ortaya çıktı. Meğer kartel tek değil, çift taraflı imiş! Bu kez, son günlerde gıda fiyatlarındaki artışla şimşekleri üzerine çeken marketler ve tedarikçilere büyük cezalar kesen Rekabet Kurulu’nun Başkanı Birol Küle konuştu
Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, ikinci dosyada, bu yapıyı genişleterek tamamlayan 13 ayrı 'topla-dağıt karteli' denilen tipte kartel yapılanması daha olduğunu gördüklerini söyledi.
Bu kez, son günlerde gıda fiyatlarındaki artışla şimşekleri üzerine çeken marketler ve tedarikçilere büyük cezalar kesen Rekabet Kurulu’nun Başkanı Birol Küle konuştu.
Başkan Küle, kurul tarafından yapılan bu soruşturmanın, marketlere 2,7 milyar liralık ceza kesilen ilk soruşturmadan benzer ve ayrışan tarafları olduğunu söyledi.
Küle, hukukun aynı eylemin iki kez cezalandırılmaması ilkesi doğrultusunda ilk dosyada toplam ciroları üzerinden ceza uygulanan alt pazardaki zincirlerin, topla-dağıt kartel yapılanmasının aktörleri olmalarına rağmen bu dosyada tekrar ceza almadıklarını vurguladı.
İki dosyanın en önemli ortak yönünün, başta gıda ve hijyen ürünleri olmak üzere hızlı tüketim ürünlerine yönelik inceleme, şikayet, araştırma ve gözlemlerin ürünü niteliği taşıması olduğunu belirten Küle, "Yapılan inceleme ve analizler bizi maalesef önemli markaları kontrol eden ekonomik birimlerin dahil olduğu birbirine paralel kartel yapılanmalarına götürdü" ifadelerini kullandı.
İlk dosyada 5 büyük ulusal zincir marketin hem kendi aralarında koordine ettikleri hem de üst pazardaki bir tedarikçinin koordinasyona dahil olduğu iki taraflı bir kartel yapılanmasının söz konusu olduğunu hatırlatan Küle, ikinci dosyada bu yapıyı genişleterek tamamlayan 13 ayrı 'topla-dağıt karteli' denilen tipte kartel yapılanması daha olduğunu gördüklerini söyledi.
“ÖNEMLİ GERÇEKLERİ BİR KEZ DAHA NET VE GÜÇLÜ ŞEKİLDE GÖRDÜK”
Ancak ikinci dosyada sektördeki bazı önemli gerçekleri bir kez daha net ve güçlü şekilde gördüklerini dile getiren Küle, yüksek paya sahip tedarikçilerle, yüksek paya sahip perakende firmalarının ticari ilişkilerini kullanarak refah dağılımını nasıl bozukları, suni fiyat artışlarına meydan verdiklerinin görüldüğünü belirtti.
Kül, söz konusu bu kartel tipini dünya örneklerine paralel şekilde gördüklerinin altını çizerek “Kanada, Belçika, İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede yine bizim dosyalarımızın kapsamına benzer dosyaların yanında farklı sektörlerde ciddi ve 15-20 yıllık periyotlara varan kartel yapılanmaları tespit edilmiştir. Bunların bazıları da pişmanlık müessesesiyle otoriteye duyurulmuştur” diye konuştu.
Market savaşlarında yeni perde! Rekabet yasasını ihlal etmekle suçlanan Migros'tan flaş açıklama