Marmara depremi giderek yaklaşıyor! Güney Marmara'da risk büyük!
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, "Bunlar daha büyük depremlerin ayak sesleri. Marmara için de süre zaten doldu da giderek yaklaştığını söylüyor" dedi.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, 2018'den itibaren yer kabuğundaki değişimlerin artan depremlerle orantılı olduğunu gözlemlediklerini açıkladı.
Kutoğlu, "Yer kabuğunu oluşturan dinamik süreçler hızlanmış durumda. Bunlar daha büyük depremlerin ayak sesleri" dedi. Sözcü'de yer alan habere göre; 2020 yılının başında Türkiye’de iki yıl içinde 5 şiddetinden büyük depremleri beklediklerini açıkladıklarını dile getiren Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, “Akdeniz´de deniz taban basıncı değişimi” isimli çalışmasını anlattı.
Yaptığı bilimsel çalışmada deniz tabanındaki basınç değişimlerinin yaşanan depremlerle orantılı değiştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kutoğlu, “2018’den itibaren bu depremlerin artacağını ifade ettim çünkü bilimsel araştırmalar şunu gösteriyor ki dünya dinamik bir yapıya sahip. Burada yer kabuğu hareketlerini de aktife eden kuvvetler var” diye konuştu.
“BU DEPREM MARMARA DEPREMİNİN YAKLAŞTIĞININ GÖSTERGESİ”
Prof. Dr. Kutoğlu, şu açıklamalarda bulundu:
- Elazığ depreminden sonra da açıklama yapmıştım. O zaman 1999’dan depreminden bu yana Marmara depremini öngördük. Marmara denizinde bir deprem bekleniyor. Bu depremlerde onun yaklaştığının göstergesi.
- Ege denizinde de deprem olabileceğini söylemiştim. Bu dünyanın dönem hızı ve bu yer tabanını uygulamış olduğu basınç 2018’den bu yana yükselmiş durumda.
- Dolayısıyla sismik boşluk adını verdiğimiz gerginliklerin olduğu henüz enerjisini boşaltamamış alanlarda deprem olması mümkün. Ama hangisi daha önce olur, hangisi daha önce enerjisini boşaltır bunu doğru bir tespitle söylememiz mümkün değil.
- Yer kabuğunu saniye saniye gözlemlemeniz mümkün değil. 20 yıldır Marmara depremini beklerken Van, Denizli, Elazığ şimdi de İzmir kıyılarında böyle deprem yaşadık.
“DAHA BÜYÜK DEPREMLERİN AYAK SESLERİ”
Türkiye’nin her tarafının faylarla dolu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kutoğlu, 2018’deki 6.6 Denizli depremiyle başlayan süreçle ülkeyi büyük depremlerin dolaştığını belirtti.
Yer kabuğundaki dinamik güçlerin yükselme eğiliminin sürdüğünü ve bunun da kendisini gelecek yılda 5 şiddetinden büyük deprem beklentisi içine soktuğunu kaydeden Prof. Dr. Kutoğlu, şöyle konuştu:
- Bütün yer kabuğunu oluşturan dinamik süreçler hızlanmış durumda. Bunun hızlanması demek 5’den büyük depremlerin daha çok yaşanacağını göstergesi. Baktığımızda da öyle olduğunu görüyoruz.
- Uzun süredir 6’dan büyük deprem yaşamıyorduk. Son iki yılda Denizli, Elazığ’da son olarak burada. Bir de Marmara bölgesinde 5’den büyük deprem olmuyordu.
- Geçtiğimiz sene bir iki tane büyük deprem yaşadık orada. Bunlar daha büyük depremlerin ayak sesleri. Marmara için de süre zaten doldu da giderek yaklaştığını söylüyor.
“GÜNEY MARMARA RİSKLİ BÖLGE”
Prof. Dr. Kutoğlu, Güney Marmara’da deprem riskinin çok fazla olduğuna dikkat çekti. Bu bölgede de büyük bir deprem olması durumunda yıkıcı sonuçlarının olacağına vurgu yapan Prof. Dr. Kutoğlu, şunları kaydetti:
- Gemlik denizin içine girip Mudanya, Balıkesir ve Erdek önlerinden geçen ciddi bir kol var. Elazığ’da olduğu gibi Marmara kuzeyinde beklerken güney kodda olursa ne olacak? Orada da sorunlu yapılarımız var.
- Çok ciddi deprem yönetmeliğine göre yapılmamış binalarımız var. Çok daha yıkıcı sonuçlarla karşılaşabiliriz. Bir kez daha uyarıyoruz. Ümit ediyoruz ki uyarılarımız dikkate alınır.
- Onun için dikkatimizi sadece Marmara bölgesine değil dikkatimizi Güney Marmara’ya da vermemiz gerekiyor. Orası da çok sıkıntılı durumda. Orada da tedbirler alınması lazım. Aksi takdire can kaybını da geçtik ekonomiyi de düşünüyorsak Türkiye çok ciddi ekonomik kayıplara da uğrar.
- Çok büyük fabrikaların, tesislerin olduğu yerler söz konusu. Bizim acilen tedbirleri lamamız lazım. Şu anda dünyayı etkisi altına alan dinamik yapılar maksimum seviyelerdeler. Bu birkaç senede devam edecek.
İstanbul depremi uzmanları ikiye böldü!
Ahmet Ercan: Marmara 2.5 metre Yunanistan'a kayacak!