Kent Haberleri

Marmara depremi mercek altında!

Ege Denizi’nde art arda yaşanan depremler tedirginlik yaratıyor. Kimi uzmanlar sarsıntıları olağan görüyor; kimileri ise Marmara depremini işaret ediyor. Prof. Dr. Şerif Barış, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.  Akıllara ilk gelen ise, bu depremlerden sonra daha büyük sarsıntıların yaşanma ihtimali… Kimi uzmanlar sarsıntıları olağan görüyor; kimileri ise Marmara depremini işaret ediyor

Ege Denizi’nde art arda yaşanan depremler tedirginlik yaratıyor. Akıllara ilk gelen ise, bu depremlerden sonra daha büyük sarsıntıların yaşanma ihtimali… Kimi uzmanlar sarsıntıları olağan görüyor; kimileri ise Marmara depremini işaret ediyor. TRT Haber'den Mine Yagıcı Çiftci'nin haberine göre; deprem ülkesi Türkiye’de hemen her gün irili ufaklı çok sayıda deprem kaydediliyor.

Peki bu sarsıntılar ne anlam taşıyor? Özellikle Ege Denizi’nde sık sık meydana gelen sarsıntılar bir işaret mi? Ege'de yaşanan depremler Marmara depremini etkiler mi? Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Tektonik hareketler deprem üretiyor

Türkiye’nin Yunanistan’ın da dahil olduğu Alp-Himalaya aktif tektonik kuşağı üzerinde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Barış, “Bu tektonik zon dünyanın en aktif, en hareketli zonlarından birisi. Teknotik hareketlerin olduğu yerlerde sık sık deprem olur” dedi.

“Kuzey Ege’de farklı tektonik zonlar var. Bunlar sürekli deprem üretiyor” diye konuşan Prof. Dr. Barış, sözlerine şu şekilde devam ediyor:

“Kuzey Anadolu fay zonu Alp-Himalaya kuşağındaki ülkelerde belirli başka fay zonlarıyla beraber, deprem etkinliğini sürdürmekte. Yunanistan’da, Kuzey Ege’de ve Güney Ege’de farklı tektonik rejimler, farklı tektonik sistemler var. Bunlar sürekli hareket halinde gerilme biriktiriyor. Bu gerilmeler de depremlerle sonuçlanmak durumunda. Orta büyüklükteki depremlerin olması gayet normal.”

Bu depremler öncü mü?

Prof. Dr. Barış, bu durumda akıllara gelen “Bu depremler öncü mü?” sorusunu da şu şekilde yanıtlıyor:

“Dünyada ve Türkiye’de orta büyüklükteki depremlerden sonra büyük deprem olma olasılığı biraz daha düşüktür. Türkiye’de bugüne kadar olan büyük depremlerin hemen hemen yüzde 90’ından fazlasının öncü deprem etkinliği yoktur. Birdenbire büyük bir deprem olarak meydana gelir. Öncü depremler, insanların küçük hissettiği depremler değildir. Orta büyüklükte -4, 4,5 hatta 5 gibi- bir deprem olması, onun arkasından bir hafta, 15 gün sonra aynı bölgede daha büyük bir deprem olması gerekir. 1995 Dinar, 2019 Elazığ depremleri öncü deprem aktivitesi gösterip meydana gelmişti. Ama biz öncü depremi, ondan daha büyük bir deprem olduktan sonra fark ederiz.”

“Ege’deki depremler Marmara’yı etkilemiyor”

Prof. Dr. Barış Ege’de sık sık yaşanan depremlerin, beklenen Marmara depremine bir etkisi olmayacağına dikkat çekiyor. Bu konuda yapılan tartışmalarla ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Büyük depremlerden sonra açığa çıkan gerilme, fayın her iki ucuna aktarılır. Dolayısıyla 1999 depreminden sonra fayın doğu ucuna ve batı ucuna gerilme aktarmıştır. O yüzden Düzce depremi üç ay içinde meydana geldi. Kuzey Ege’deki bir deprem 350-400 kilometre uzaklıkta Marmara gibi bir yere gerilme aktaramaz. Gerilme aktarımı özellikle sismologların belirli bir fay boyu, deprem etkinliği, deprem sayıları gibi bilimsel verilerle yapılan bir çalışma sonucunda ortaya çıkar. Deprem olur olmaz, ‘Burayı tetikler, gerilme aktardı, Marmara’yı tetikler’ gibi bir söylem kesinlikle doğru değil.”

“Her yıl 4’ten büyük 60 deprem oluyor”

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Barış sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Her yıl 4'ten büyük ortalama 60 deprem oluyor. Yani ortalama her hafta Türkiye’de orta büyüklükte bir deprem oluyor. Dünyanın birçok levha sınırında aynı anda depremler olmaktadır. Ve bu depremlerin birbirini tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Deprem sırasında ve sonrasında doğru davranışları öğrenirsek korkmamıza gerek yok.”

İstanbul depremi için tüyler ürperten açıklama! Kabus yılları başladı mı?

Kripto paralarda şok! Dönüş başladı mı?

Altını olanlar dikkat! Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi? Tarih verildi!

Arabası olana kötü haber! EPGİS resmen açıkladı: Akaryakıt fiyatları...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kararda şok gelişme! Bu vergiler...

Faizler düşecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması!

Emekli maaşlarında büyük gelişme! Maaşlara 750 TL eklendi! İşte yatacağı tarih!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?