Marmara depremi tartışmaları yeniden alevlendi!
Geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul'da meydana gelen depremin ardından, Marmara Depremine ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi. Peki hangi uzman Marmara depremi için ne dedi? İşte uzmanların görüşleri...
Mega kent İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde geçen Cumartesi günü yaşanan deprem, akıllara yeniden Marmara depremini getirdi. Son depremin ardından Marmara depremiyle ilgili tartışmalar yeniden alevlendi.
İstanbul'da yaşanan sarsıntının merkezi Sultanbeyli olarak belirtilirken, şiddetinin de 4.2 olduğu açıklandı. Peki uzmanlar Marmara depremiyle ilgili neler diyor? Son deprem öncü olabilir mi? İşte uzmanların görüşleri...
Ana kırık üzerinde değil
Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul depremine ilişkin açıklamalarıyla dikkat çeken isimlerden. Ahmet Ercan, geçtiğimiz Cumartesi meydana gelen depremi değerlendirdi. Ercan, şunları söyledi:
"İstanbul Kartal'da M3,9 büyüklüğünde gelip geçici bir depremcik oluştu. Deprem, büyük deprem beklediğimiz ana kırık üzerinde gelişmedi. Yerel bir gerginlik boşalması. Büyük depremin ayak seleri falan değil. Ardından büyük deprem beklemiyorum. Öşürtmeli haberlere kulak asmayınız."
Depremin şiddeti minimum 9 olacak
Bilim Akademisi Üyesi ve İTÜ Jeoloji Mühendisi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür de çoğu zaman yaptığı deprem açıklamalarıyla dikkatleri çekiyor. Peki Naci Görür, Cumartesi günü yaşanan depremle ilgili neler söyledi?
İstanbul'da meydana gelen depremle ilgili değerlendirmelerine Kanal İstanbul projesini de dahil eden Görür, şu açıklamalarda bulundu:
"Kanalın Marmara’ya açılan bölümünde depremin şiddeti minimum 9 olacak. Kanal İstanbul yapılırsa Marmara’yı kurtarma şansı ortadan kalkacak.
Kanal güzergahı, jeolojik ve geoteknik olarak sorunlu bir zemin. Marmara Denizi’ne yakın kesimler, özellikle Sazlıdere ve güneyinde risk, deprem açısından daha fazla. Çünkü depremde ortaya çıkan ve yıkıcı olan ‘S dalgası’ bu bölgelerden geçerken zeminin özelliği gereği hızlı ilerlemeyecek. Göreceli olarak bu alanda daha fazla duracak ve daha yıkıcı olacak. Ayrıca kanalın Marmara’ya açılan bölümünde depremin şiddeti minimum 9 olacak."
50 bin bina çökebilir
Mega kent İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde yaşanan sarsıntıyı değerlendiren Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Deprem ve Tsunami Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, önemli açıklamalarda bulundu.
“Türkiye’de her yıl, 24 bin deprem olur. Bu da her ay yaklaşık 2 bin tane deprem demektir. 4 büyüklüğünü hesaba katarsak, 4 büyüklüğünde 150’ye yakın deprem oluyor" diye konuşan Şükrü Ersoy, "3.9 büyüklüğündeki normal bir deprem buna rağmen bu kadar tedirgin etmesi, bu kadar insanları korkutmasının nedeni İstanbul’da olması. Biz Marmara Bölgesi’nde 7’den büyük deprem bekliyoruz. Marmara Bölgesi’nde 28 milyon kişi yaşıyor. 6 milyona yakın konut var. Marmara Bölgesi’nde böyle bir deprem ciddi bir maliyet demektir. Bazı hesaplara göre 100 milyar dolar ekonomik kayıp meydana gelebilir, 50 bin bina çökebilir" açıklamasında bulundu.
"Depreme hazırlık yapmazsak büyük bir kumar oynuyoruz demektir" diyerek uyarıda bulunan Ersoy, şunları kaydetti:
"45 saniyede 100 milyar dolar kaybetmek çok ciddi paradır. Deprem olmayan her süreyi iyi değerlendirmek gerekiyor. Kartal’da olan depremin diğerlerinden farklı ele alınması gerekiyor. Gelecek depremleri biz deniz içerisinde bekliyoruz. Fakat Kartal’daki bu deprem kara üzerinde meydana geldi. Kuzey Anadolu Fayı’nın ikinci kollarının bir kaç tanesinin kara üzerine çıktığını biliyoruz."
Yıkılacak binalara dikkat çeken Ersoy, depremsiz yıkılacak binaların olduğunun altını çizerek, "Bunu vatandaş da biliyor, yetkililer de biliyor. Hazır olmayan yapı stoğunun zemini de gözetilerek, bir an önce depreme hazırlanması gerekiyor. Çünkü bundan sonraki depremler 3.9 değil 7’ye varacak hatta 7.5’e varacak depremler olabilir. 3.9 normal bir deprem ülkemizde her iki günde bir oluyor zaten, Marmara’da olunca biraz daha anlam kazanıyor. Çünkü nüfus potansiyeli açısından vereceği zararlar açısından elbette endişe duyuluyor" şeklinde konuştu.
7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz
Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul'da geçtiğimiz Cumartesi günü yaşanan sarsıntıya ilişkin değerlendirmesinde sarsıntının sığ bir yer hareketi olduğuna dikkat çekti.
Depremle ilgili konuşan Oğuz Gündoğdu, "Bu ne öncü, ne artçı diyebileceğim bir deprem. Bir deprem ile öncü deprem olmaz. Birkaç deprem olsaydı veya giderek büyüyen depremlere öncü diyebiliriz” dedi. Bu depremle beraber beklenen İstanbul depreminin yeniden gündeme geldiğine vurgu yapan Gündoğdu, depremle ilgili şunları söyledi:
"Marmara’da 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. O nedenle bu deprem bizi endişelendirirdi. Ama bu özelliğe sahip değil. Bunun Kuzey Anadolu Fayı (KAF) ile bir alakası yok. Orada KAF’ın herhangi bir kolu yok. Bu, 1999 depreminin kasılması ile oluşan bir deprem. Marmara’da KAF ile ilgisi olmayan bilinen faylar var.
Kartal’daki yerin sıkışması sonucu enerji boşalmasından kaynaklanan bir olay. Arkası da gelmedi zaten. Biz Beylikdüzü’ndeyiz. Hissetmedik. Bakırköy’de, Sarıyer’de hissedilmiş. Avcılar’da zemin kötü, hissedilmiş olabilir. Marmara’daki fayların hepsi 1999 depreminde tetiklendi. Bitti bu olay. Büyük bir kırılmayı bekler haldeler. 3-4 senedir Marmara tabiatını değiştirdi. Bir sürü yerinde depremler oluyor. Silivri’de olan 5.8 büyüklüğündeki deprem var. Bunlara bir çeşit haberci deprem diyebiliriz.. Kırılmayı beklediğimiz merkezin Silivri, Kumburgaz olacağını düşünüyoruz. Bu düşünceyi değiştiren bir gelişme yok."
Depremi daha önceden haber verilmesini planlayan ya da başka amaçlı GPS ölçüm çalışmalarının yapıldığını belirten Gündoğdu, "İstanbul’un Marmara kaynaklı iki depremi var. Sonuncusu 1876’da. Bu iki depremlerden bir tanesinin doğrultusu Batı’ya Saroz Körfezi’ne, diğeri Anadolu’ya doğru. Bunlar bayağı yıkıcı depremler, 1876’dan beri epey bir zaman geçti" diye konuştu.
İstanbul depremi için hangi uzman ne diyor? İşte ürküten açıklamalar!
İstanbul depremi için ürküten açıklama!
İstanbul depremi bugün çok daha yakın!
Pınar Demircan/Emlakkulisi.com