Kent Haberleri

Marmara'da beklenen büyük depremin süresi doldu: Deprem uzmanı 'Her an olabilir' dedi!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara'da beklenen büyük depremin süresinin dolduğunu açıkladı. İşte deprem uzmanının o açıklaması... 

Son günlerde beklenen büyük Marmara depremi sık sık gündem oluyor. Uzman isimler peş peşe beklenen deprem ile ilgili açıklamalar yaparken, bir son dakika açıklaması da YTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı, Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı, AFAD Kurul Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan geldi. 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Büyükçekmece’de kentsel dönüşüm kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. 

Burada yaptığı açıklamasında, Marmara'da büyük bir depremin beklendiğinin malum olduğuna dikkat çeken Ersoy, bu sürenin çok uzun olmayacağını söyledi. 

BEKLENEN BÜYÜK DEPREMİN SÜRESİ DOLDU 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, açıklamasında "Marmara’da büyük deprem olacağını anlamak için uzman olunması gerekmiyor. Tarihsel süreçlere bakıldığında medeniyetlerde önemli yıkımlar yaratan büyük hadiseler bulunuyor. Marmara’da en son 1766 yılında çifte bir deprem var" bilgilerini verdi ve süresinin dolduğunu, her an Marmara’da bir deprem olma potansiyeli olduğunu belirtti. 

Marmara ve İstanbul'uun hem yapı stoğu açısından hem de nüfus açısından Türkiye’nin en büyük yeri olduğunun altını çizen Ersoy, "Ayrıca ekonomik veriler de düşünüldüğünde buranın ne kadar önemli bir bölge olduğunu hepimiz biliyoruz. Büyükçekmece’de bunlardan biri. Bu hassasiyeti açısından hem Büyükçekmece’de hem İstanbul ve Marmara’ da kentsel dönüşüm oldukça gerekli" açıklamasında bulundu. 

Bu anlamda 1999 depreminin ardından hukuki sorunlar ve finansal sorunlar açısından bir gecikmişlik olduğunu aktaran Ersoy, bunun artık geciktirilemeyeceğini söyledi. 

HALİÇ KIYISININ GÜNEYİNDEKİ TÜM İLÇELER...

İstanbul ve çevresinde olacak depremin büyük yıkıma neden olacağına vurgu yapan Şükrü Ersoy, "Deprem sizi beklemez. Geldiği zaman önemli bir yıkım oluşturur. Özellikle bu şekilde sıvılaşabilir zeminlerde etkisi daha çok olabilir. Bunun için uzmanların söyledikleri değil 2023'te etkilen 11 tane kentimize bakın" dedi ve ekonomik olarak da bunun altından kalkılamayacağını işaret etti. 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul zemini ile ilgili bilgi verdi ve "Zemin hassasiyetini söyleyecek olursak özellikle Avrupa yakası Haliç kıyısının güneyindeki tüm ilçeler zemin açısından hassas. Buralarda bina tabi yapılacak ama hakkını vererek inşa edilmeli.  Zemin ile yapının barışık olduğu bir mühendislik uygulanırsa depremde bir şey olmaz" ifadelerini kullandı. 

Kira kredisi nedir, nasıl başvurulur?

Tüketici kredilerinde 5 milyar 683 milyon TL'lik artış!

İstanbul'da dönüşüm nasıl yapılmalı? Mimar Şenol Gökner 'nüfus azaltılmalı' dedi!