Kira kredisi nedir, nasıl başvurulur?
Konut kiralamalarında son zamanlarda en çok duyulan kelimelerden biri de Kira kredisidir. Peki, Kira kredisi nedir, nasıl başvurulur? İşte detaylar...
Ev kiralama sürecinde mülk sahibi ve kiracı arasında her iki tarafın da haklarını koruma altına alan bir sözleşme yapılır.
Söz konusu kontratta kira ödemelerine ilişkin özel maddeler yer alır. Bu sözleşmede kiranın 1 yıllık ya da aylık olmak üzere farklı şekillerde ödenebileceği belirtilir. İki taraf arasında gerçekleştirilen anlaşmaya göre ilgili tutar bir yıllık olarak peşin ödenebilir.
Gayrimenkullere bir yıllık peşin kira ödemek hem ev sahibi hem de kiracı için avantajlı bir durumdur. Mülk sahipleri için kira bedelini her ay düzenli olarak tahsil etmek önemli bir husus.
Peşin ödeme sayesinde ev sahibi kira bedelini tahsil edip edemeyeceği konusunda herhangi bir soru işareti yaşamaz. Bu durumun kiracılar için de olumlu yönleri vardır. Konut sahibi uygun bulursa peşin kira ödemelerinde indirim de yapabilir. Böyle bir durumda kira kredisi konusu gündeme gelir.
Kira kredisi, gayrimenkulün 1 senelik icar bedelini peşin ödemek isteyen vatandaşların başvurduğu bir yöntem olarak tanımlanıyor.
Söz konusu krediyi veren banka, 1 senelik kira bedelini mülk sahibine peşin olarak öder. Kira kredisi alan vatandaş ise 12 ay vade ile ödemeleri doğrudan bankaya yatırır.
HangiKredi.com'da yer alan detaylara göre, Gayrimenkulün senelik aidat bedeli ve mülk danışmanlığı gibi ücretler de eşit taksitler hâlinde ödenen bu kredi kapsamına alınabilir.
BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Kira kredisi almak için öncelikle başvuru yapan vatandaşın belirlenen koşulları sağlaması gerekir. Koşullar, başvuru yapılan bankanın kriterlerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Birçok banka, kredi başvuru işlemi sırasında öncelikle mülk sahibi ile kiracı arasında bir sözleşme imzalanmasını talep eder. Bazı bankalar ise kira sözleşmesi imzalanmadan ve mülk sahibi ile anlaşmadan önce kredi başvurusunda bulunulmasını isteyebilir.
Kira kredisi için gerekli belgeler ise şu şekilde sıralanır:
Kredi talep edilen mülke ait tapu fotokopisi
Nüfus cüzdanı veya pasaport
Maaş bordrosu veya gelir belgesi
Kira sözleşmesi (bazı bankalar için)
Bankalar, gerekli gördükleri takdirde kredi başvurusu yapan kişiden ek belge talebinde bulunabilir.
Tüketici kredilerinde 5 milyar 683 milyon TL'lik artış!
AFAD uyardı! Marmara Bölgesi için kuvvetli yağmur ve kar yağışı geliyor...
Majör Gölyaka'nın inşaat tamamlanma seviyesi yüzde 4.66 oldu: Değeri 4.5 milyar TL'ye yaklaştı!