Genel

Marmara'da kaçınılmaz 3 deprem bekleniyor!

Prof. Dr. Ercan, Bülent Ecevit Üniversitesi'nde (BEÜ) '5 Aralık Dünya Mühendisler Günü' nedeniyle düzenlenen 'Türkiye'nin Depremselliği' konulu konferansta konuştu. Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara'da kaçınılmaz 3 deprem beklendiğini belirtti.

Prof. Dr. Ercan, Bülent Ecevit Üniversitesi'nde (BEÜ) '5 Aralık Dünya Mühendisler Günü' nedeniyle düzenlenen 'Türkiye'nin Depremselliği' konulu konferansına katıldı. Konferasta konuşan Ercan, Marmara'da kaçınılmaz 3 deprem beklendiğini belirterek, uyarılarda bulundu.

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre, 50 yıldır bilimle uğraştığını ve yaratılışta en ufak hata görmediğini söyleyen Prof. Dr. Ercan, doğa olaylarını felakete çevirenin insanoğlu olduğunu söyledi. Ercan, "Çünkü doğanın insan gibi bir yaşantısı vardır. O yaşantıya insanoğlu uyum sağlamak zorundadır. Onun sonu kırağın olur yani Arapça'sıyla felaket olur. Deprem olmasa balık tuttuğunuz denizler, güzel dağlar olmazdı. Zonguldak'ın altındaki maden yatakları olmazdı. Tarım yapamazdık, ırmaklar olmazdı. 'Allah'ım inşallah deprem olmaz' diyor ya bazıları; sen 'İnşallah yaz gelmez, güneş doğmaz' diye dua edebiliyor musun? Bu doğanın kanunudur" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin 1'inci derece deprem bölgesi olmadığını söyleyen Prof. Dr. Ercan, bunun olması için Türkiye'de 8 şiddetinden büyük depremi olması gerektiğini; ancak en büyük depreminin 7.9 ile Erzincan depremi olduğunu ifade etti. 

Prof. Dr. Ercan, şu açıklamalarda bulundu: "Ekonomisi kötü olan ülkelerde deprem kırağın yani felaket olur. Neden? Sağlam yerde sağlam yapı yapabilmek için kişisel gelirinizin yılda 25 bin dolardan daha yüksek olması gerekiyor. Türkiye'nin ulusal geliri 11 bin dolar civarında. Demek ki Türkiye'deki depremler hala kırağın olmayı devam edecektir. Depremlerden korunmak için ne gerekiyor? Ekonomimizi, eğitimimizi geliştirmeni gerekiyor. En yoksul Japon'un ulusal geliri 45 bin dolardır. Japonya'da depremin yıkıcı olması için 8'den büyük olması gerekiyor. Türkiye'de ise 5.5 şiddetli depremden sonrakileri öldürücü oluyor."

Deprem güvenliği yapılarının yapılabileceği bölgeler

Türkiye'deki depremlerin yüzde 52'sinin Kuzey Anadolu kırığında, yüzde 33'ünün de Batı Anadolu Bölgesi'nde oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Ercan, deprem güvenliği yapılarının yapılabileceği bölgeleri açıklayarak, şunları söyledi: 

"Yozgat'ın güneyi, Sivas'ın güney kısımları, Ankara'nın Beypazarı ve Nallıhan kısımları, Yalova'nın bulunduğu kesimler, İstanbul'un kuzey kısımları, tüm Karadeniz Bölgesi, Çeşme'nin belli kısımları, Antalya ve Konya'nın belli kısımları oldukça güvenli yerlerdir. Türkiye eğer deprem güvenliği yapıları yapacaksa buraları tercih edebilir."

3 kaçınılmaz deprem

Marmara'da olması beklenen 3 depremle ilgili konuşan Ercan, "Kaçınılmaz olarak buralarda bu 3 deprem olacaktır. Bir tanesi Gemlik Körfezinin girişinde İmralı depremi. Bir tanesi Küçükçekmece İstanbul depremi. Bir tanesi de Marmara Ereğlisi önünde Tekirdağ depremi olmak üzere 3 tane deprem beklemektedir Marmara'yı. İstanbul depremini tabloda kırmızı kırağın olarak belirledim. Daha sonra Marmara Ereğli'sindeki beyaz kırağın vardır. Beyaz fayın büyüklüğü 7.2 şiddetinde. İstanbul önünde olacak ise 6.4 ile 6.7 şiddetleri arası olacaktır. Gemlik kırığı ve Mudanya ile İmralı depreminin olacağı yerde 6.3 ile 6.10 arasında bir deprem olacaktır" dedi.

''Deprem 2045'ten önce olabilir''

İstanbul'da beklenen depremin hangi yıl olabileceği konusunda konuşan Prof. Dr. Ercan, "2045'ten önce olacaksa şaşırırım. Bazıları her an olabilir, diyor. 1999'dan beri hala her an olmadı. Bilim adamı net konuşmalıdır. Artısı eksisi vardır. Hiçbir çalışman yoksa her an deprem olabilir, dersin. Bu laf yanlış değil. Zaten deprem oluyor. İstanbul depremi ne zaman olacak? O zaman bu işin mekanizmasını bilmen gerekiyor. İstanbul'daki depremlerde gecikme oluyor ama hiçbir zaman beklenenden önce olmuyor demektir. Gecikme yıllarına denk gelmişse benim 2045 yılında beklediğim deprem 2150 yılında bile olabilir. İstanbul'da olması beklenen depremin yüzde 35'i Anadolu, yüzde 65'i Avrupa yakasını etkileyecektir. En eski yapılar da Avrupa yakasındadır" diye konuştu.

İstanbul depreminde yıkımı Avrupa Yakası taşıyacak!

Depremle ilgili uzmanlardan ilk değerlendirme!