27 / 04 / 2024

Marmaray'da tünel kazma çalışmaları tamamlanmak üzere

Marmaray'da tünel kazma çalışmaları tamamlanmak üzere

Marmaray Projesi kapsamında Asya ve Avrupa kıtalarını Marmara Denizi’nin altında birleştirmek üzere 2004’te başlayan tünel kazma ve yerleştirme çalışmaları şubat ayının sonunda tamamlanacak...



Belkaya, projenin tünel bölümünde yer altında ve üstünde 2 bin kişinin çalıştığını belirterek “Tünel bölümünde 24 saat çalışılıyor. Tünel delme makinesinin hiç durmaması gerekiyor zaten. Burada Japonya’dan 40 mühendis, 10-15 teknik eleman da görev aldı” dedi.

Halkalı-Gebze arasında planlanan hattın tünel kısmını kapsayan Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme bölümünün açılışı 29 Ekim 2013’te gerçekleştirilecek. Tünellerin, Halkalı-Gebze arasındaki tren hatları ile birleştirilmesiyle projenin tamamının 2014’te işletmeye alınması hedefleniyor.

Çalışmalarda gelinen son nokta hakkında bilgi veren  Marmaray  Projesi Müdür Vekili Hüseyin Belkaya, Üsküdar’dan 800 metre, Sirkeci’den 900 metre delme tünel yapıldığını, aradaki bölüme de 1.4 km. batırma tünel yerleştirildiğini anlattı.

Üsküdar’dan kaya kısmı delerek Kız Kulesi’nin önlerine kadar gelindiğini ve burada batırma tünel ile birleştirildiğini belirten Belkaya, “İkisinin arasında da deprem anında oluşabilecek oturmalar için sismik derz koyduk” dedi.
Özlem Güvemli/Cumhuriyet


Geri Dön