Genel

Marmaris Büfe 2013'te 200 şubeye ulaşacak!

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi haziranda isim hakkını aldığı 'Marmaris Büfe' ile hamburger krallığına soyundu. Tanrıverdi, yıl sonuna kadar büfe sayısını 40'a çıkaracak. 2013'te 200 şubeye uluşacak. Hedefi Avrupa ve Ortadoğu

Hamallık yaparak ailesini geçindiren, çocuklarına kısıtlı imkanlarıyla bir gelecek sunmaya çalışan bir babanın oğlu olan Hikmet Tanrıverdi, bu şartlar altında başarılı bir öğrencilik dönemi ve iş hayatı sürmüş. Şu anda İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) başkanlığını sürdüren Hikmet Tanrıverdi, "büfe krallığı"na soyundu. Ağırlıklı olarak tekstil sektöründe faaliyet gösteren Tanrıverdi, Haziran ayında Pazaristan'ın sahibi Halil Başer ile Etiler Marmaris Büfe'nin isim hakkını almıştı. Tanrıverdi, 2 milyon dolar yatırımla herşeyi yeniledi. Ünlü işadamı imalatı Bakırköy tarafına taşıdı ve Nokta Dergisi'nin yayın hayatına son vermeden önceki 7 katlı binayı satın aldı. Buraya imalathane kurdu ve merkez üssü yaptı.

AVRUPA'YA DA AÇILACAK

Önümüzdeki yıl hedeflerinin 100, 2012'de ise 200 mağazaya ulaşmak olduğunu kaydeden Tanrıverdi, dünyaya Ortadoğu'dan başlayarak, Avrupa'dan açılacaklarını da vurguladı. Tanrıverdi, "Aslında gıdada değil hazırgiyimde birkaç sıkıntılı markayla görüştüm. Hedefim bu alanda bazı projeleri hayata geçirmekti ancak 'Başkanlığını kullanınıp büyüyor' denmesinler diye vazgeçtim" şeklinde konuşuyor. Hızlı bir yeniden yapılanma sürecine giren Etiler Marmaris Büfe ' d e franchise sistemi yeniden düzenlenirken, büfede kullanılan malzemelerin bir kısmının imalatı için ise Bakırköy İncirli'de satın alınan 7 katlı bina kullanılıyor. Hikmet Tanrıverdi, zamanında 'Marmaris Büfe' markasının tescilinde yaşanan gecikme nedeniyle bu isimde çok sayıda mekan olduğuna dikkat çekerek, "Bu yatırımla ilk kez perakendeye girdik. Şimdi isim haklarıyla ilgili bir çalışma başlattık, ya hepsini satın alıyoruz ya da dava açıyoruz" diyor. 1995'de Levent Nispetiye Caddesi'nde Ramazan Morgül tarafından kurulan Etiler Marmaris büfenin Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan Doğulu, Bülent Ersoy gibi pek çok müdavimi bulunuyor. Büfe, fast food kavramını Türkiye ile tanıştıran ilk kurumlardan biri.

Perakendede çok eksik var

Tanrıverdi, Türkiye'de perakendecilikte son 3-4 yıldır hareket olduğunu belirterek, "Perakende sektöründe olmamız gerektiğini düşündüm. Biraz inceledim, bu sektörde böyle konseptin olmadığını gördüm. Hem ucuz hem kaliteli. Evlere rahatlıkla girecek. 3 aydır alt yapı çalışmalarıyla uğraşıyorum. Böyle yerel bir markaya ihtiyaç vardı. Fast Food deyince akla yabancı markalar geliyor. Tekstil olamayacağından yiyecek-içecek olsun dedim. Aslında perakendecilikte çok eksik var. Ne eksik derseniz Anadolu çok fazla markaya aç. Hazır giyim hala perakende satışta, küçük işletmelerin elinde. İstanbul'da kullanılan bir ürünü Malatya'da da kullanmak istiyorlar" diyor.

Yıl sonu 40 şubeye çıkacak

TANRIVERDİ; mağazalaşma atağına başladıklarını dile getirerek, şöyle konuşuyor: "Hedefim 2011 sonu 100, 2012 140, 2013 200... Şu anda yıl sonu 40 şubeyle bitireceğiz...Franchise fuarında 216 teklif aldık. 2011 sonuna kadar 5 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyoruz. Önce kurumsal yapıyı değiştirdik. Yeni bir logoyla farklılığımızı ortaya koyduk. Marmaris Büfe, Etiler'de ilk başladığı için, Türkiye'de özellikle AB grubunun çok sık gittiği bir restoran olduğundan, 24 saat yaşayan yemek yemek için gelinen bir yer olması nedeniyle Etiler Marmaris adıyla kurumsallaştık. El attığımız konulardan ilki yeni açtığımız yerlere direkt olarak hijyen şartına ve denetime uygun olmasına baktık."

Makedonya Fahri Konsolosu

Tanrıverdi bugünlere kolay gelmedi. Parasız yatılı imtihanını kazandı ve Haydar Paşa Lisesi'ne gitti. Sonra Siyasal Bilimler Uluslararası Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. Üniversiteye girdikten sonra, aynı zamanda kendime ait işyerini 1979'da musevi bir ortakla beraber açtı. Okulla beraber işi götürmeye çalıştı. 1979'dan sonra kendi işletmesi oldu. 11 yıllık ortaklık yaptı. 1990'da da imalata girerek, fermuar, düğme ve diğer konfeksiyonun yan sanayi ürünlerini üretmeye başladı. Tekstil sektöründe 1993-1994 yılında kendi Konfeksiyon Yapı Sanayi Derneğini kurdu. 3 yıl başkanlık yaptı. Merter Sanayi İş Adamları Derneği'nin de kurucusu. 1996'da İstanbul Ticaret Odası'na girdi. 8 yıl yönetim kurulu üyeliği yaptı. 1997'de GİSAD Dış Ticaret adlı bir dış ticaret sermaye şirketi kurdu. 3 yıl başkanlığını yaptı GİSAD Dış Ticaret Türkiye'nin en büyük ihracatçı şirketi oldu, Tanrıverdi'nin döneminde Türkiye'de ilk defa 1 milyar doları geçen bir şirket oldu. Malatyaspor'da beş yıllık başkanlık dönemi var. Geçtiğimiz dönemlerde de Malatya İş Adamları Derneği'ni kurdu. Ayrıca birçok böyle sivil toplum örgütünde yönetim kurulu üyeliği görevini yaptı, delegelikler yaptı, üyelikleri var. Şunda aynı zamanda Makedonya Fahri Konsolosuğu yapan Tanrıverdi'nin şirketlerinin 2009 cirosu 50 milyon dolar.İş adamı, önümüzdeki dönek tarımcılık ve süt hayvancılığında da büyüyeceklerini belirtiyor.

Büfelere 2'şer iPad koyacak

Tanrıverdi; "Haziran'dan beri 5 kilo aldım. Ben yemediğim bir şeyi başkasına yedirmek istemiyorum. Maalesef Türkiye'de 3 bine yakın büfe var. Ama çok fazla denetim yok. Bizim dükkanları bizzat denetliyorum. Yenilik olarak her yere plazma koyduk. Artık kahve çeşitlerimiz de var. Önümüzdeki günlerde her dükkana 2'şer iPad koyacağım. Motorlarımıza ısıtmalı kabin koyduk. Bir araba tasarladık, ekmeği sıcak tutan, baget ekmeklerin içine kahvaltı çeşitleri koyup sabahları satacağız... Bal, kaymak, peynir, zeytin, domates tarzında sandviçler. 30 yıl önce Mercan'da Beyazıt'ta yediğim ballı kaymaklı ekmekleri unutamam. Bunlarla firmalarımızın cirosunu attırıp bayilerimizin para kazanır hale gelmesini sağlıyoruz. Yemek sepetinden bir rapor geldi dün, 20 mekanımız için. Buradan geçen servisin toplamı eylül ayı için 7 bin 867. Bu iş çok kârlıymış" diyor.
Sabah/Sinan ÖZEDİNCİK