Marmaris Körfezi'nde kirlilik araştırması yapılacak!
Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünün Marmaris Körfezi 'nde araştırma yapacağını bildirdi.
Filiz Ersan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Marmaris Belediyesinin desteğiyle İstanbul Üniversitesiyle "Marmaris Körfezi'ni Koruma ve Yaşatma" projesini hayata geçireceklerini söyledi.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürlüğü ile gerekli yazışmaları yapıp onayları aldıklarını ifade eden Ersan, iki aşamadan oluşması planlanan araştırma projesinin gelecek ay başlayacağını kaydetti.
Akademisyenlerden ve dalgıçlardan oluşan 8 kişilik heyetin körfezde araştırmalar yapacağını vurgulayan Ersan, " Birinci etap çalışması Barcelona Sözleşmesi çerçevesinde koruması gereken Poseidon çayırlarıyla ilgili olacak. Bu çayırların dağılımı ve rehabilitasyon edilecek yerlerin haritası çıkartılacak" dedi.
Çayırların tespit edildiği bölgelere demir atılmasına izin verilmeyeceğini anlatan Ersan, sabit şamandıralar konulacak bu yerlere tonoz sistemlerinin yerleştirileceğini dile getirdi. Ersan, bu sayede denizdeki oksijen kaynağı olan Poseidon çayırlarının canlı kalmasının sağlanacağını belirtti.
- Araştırma gemisi gelecek
Araştırmanın ikinci etabında ise İstanbul Üniversitesinin araştırma gemisinin ilçeye geleceğine değinen Ersan, "Bu etapta fiziksel, kimyasal ve biyolojik araştırma yapılacak. Avrupa Birliği yüzme standartlarına göre, yüzülebilir bir deniz kalitesi ortaya çıkartılacak. Kirlilik tespit edilen bölgeler temizlenerek yüzülebilir kaliteye getirilecek" diye konuştu.
Marmaris Körfezi'ndeki kirliliğin büyük oranda derelerden kaynaklandığına işaret eden Ersan, derelerden erozyonla atıkların kirliliğe, çamur tabakasının ise sudaki oksijenin azalmasına yol açtığını aktardı. Muğla Büyükşehir Belediyesinin de azmaklardan kaynaklanan kirliliğin önlenmesi için çalışma başlattığı haberini veren Ersan, oluşturulan heyetin Marmaris'e gelerek ilk incelemeleri yaptığını bildirdi.
Marmaris Körfezi'nde daha önce Marmaris Çevrecileri Derneği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yapılan araştırmalarda, körfezin ekolojik dengesinin bozulmaya ve sudaki oksijen oranının azalmaya başladığı tespit edilmişti. Ayrıca kirlilik nedeniyle aralarında tehlikeli türlerin de bulunduğu denizanası sayısında artış yaşandığı kaydedilmişti.
AA