Sektörel

Martı GYO'dan Narin Park'ta 65 bin TL'ye!

Martı Grubu, Türkiye'nin turizmdeki en büyük gruplarından bir tanesi

Martı Grubu, Türkiye'nin turizmdeki en büyük gruplarından bir tanesi. Sargerme'de hizmete açılacak tesisleri ile birlikte 3 bin yatağa ulaşacak olan Martı Grubu, yeni atağını ise konut tarafında yapıyor. Grup, İstanbul'un banliyösü olarak nitelendirilen ve hızlı trenle Halkalı ile arası 20 dakikaya inecek olan Çerkezköy'de tam 7 bin konut inşa ediyor.

Narin Ailesi'ne ait Martı Grubu'nun kökeni aslında tekstil. Ancak grup son yıllarda tekstilden giderek uzaklaştı. Her ne kadar Halit Narin halen Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası'nın başkanlığını yürütse de grubu yönünü bundan sonra turizm ve gayrimenkul belirleyecek. Zaten Çerkezköy'deki arazi de tekstil fabrikasının arazisi.

Geçtiğimiz günlerde Marmaris Martı'nın borsadaki çok hızlı yükselişi ve bunun nedenleri ile ilgili olarak yaptığım haberden sonra Martı Otel İşletmeleri ve Martı GYO Başkan Yardımcısı Emre Narin'den bir görüşme teklifi aldım. Emre Narin ile hem gayrimenkul cephesinde yaşananları hem Martı GYO'nun halka arzını hem de turizmdeki yeni planları ayrıntıları ile konuştuk...

- Narin Park'ta kaç konut var?

Bütün etapları tamamladığımızda 7 bin konut olacak. Ama şu an için konuşursak, ilk etaptaki 492 konut inşa ediyoruz. Bunların 163 tanesi bitti, 70 tanesi şubat sonunda, kalanlar da sene sonunda tamamlanacak.

- Sonra?

Sonra ikinci faza geçeceğiz. Satışını bu sene içinde başlatacağız, inşaat ise 2011 başında başlayacak. İkinci etapta da 500-550 konut yapacağız.

7-8 SENEDE HEPSİ BİTER

- Siz böyle etap etap ilerleyecekseniz 7 bin konut ne zaman bitecek?

Bizim önce stoğu yapıp sonra satalım diye bir durumumuz yok. Arazi bizim olduğu için son derece rahatız. İnşaatı da etap etap yapacağız. Tüm konutların 7-8 senede biteceğini öngörüyoruz. Ama Çerkezköy'le ilgili beklenen gelişmeler olursa bu süre kısalacak.

- Çerkezköy'e bu kadar konut fazla değil mi? Neye güveniyorsunuz?


Eren GÜLER YAZIYOR
 
Bir kere Çerkezköy yüzde 11.2 ile Türkiye'nin nüfusu en hızlı büyüyen ilçesi. Merkez nüfus 80 bin, çevre ilçelerle 200 bine ulaşıyor. Bu rakamın önümüzdeki yıllarda 400 bine kadar çıkması bekleniyor.

- Nasıl bu kadar artacak?

Tamamen sanayi ile. Biliyorsunuz, İstanbul'daki sanayinin yıllar içerisinde taşınması planlanıyor. Hatta buna kibar bir şekilde motive ediliyor diyebiliriz. İstanbul'daki sanayi nereye gidecek? Gebze tarafı biraz tıkandı, bu nedenle ağırlıklı olarak Trakya'ya doğru gidecek. Özellikle de Çerkezköy'e.

Burada zaten halihazırda 50 bin çalışan var. 15 kilometrelik bir çap çizerseniz 400 tane fabrika çalışır durumda. Zaten başlı başına bir sanayi yeri.

HIZLI TREN GELİYOR, ÇERKEZKÖY İSTANBUL'UN BANLİYÖSÜ OLACAK

- Ulaşım?

Halkalı ile Çerkezköy arasında hızlı tren projesi var. Bu zaten Halkalı-Edirne arasının ilk etabı olacak. 2012'de tamamlanması bekleniyor.

Böylece Halkalı ile Çerkezköy arası 20 dakikaya inecek. Hızlı trenin hayata geçmesi ile Çerkezköy İstanbul'un banliyösü olacak. Bir de Silivri'ye üçüncü havaalanı planı var. Bunları alt alta koyarsanız biz Çerkezköy'de çok büyük bir potansiyel görüyoruz.

- Çerkezköy'de böyle site benzeri yapılaşmalar var mı?

Şu anda yok. Site manasındaki, işte güvenlikli, havuzlu sosyal alanlı ilk yapı bizimki. Bir de önümüzdeki aylarda arazinin içinde Tesco Kipa açılacak. Onun da hareket yaratmasını bekliyoruz.

Çerkezköy'de sosyal hayat çok kötü. Sinema bile yok. O nedenle böyle yapılara önemli bir talep olacağını düşünüyoruz. 

- Arazide sadece konut mu olacak?

Hayır bir şehir oteli de yapacağız 2011 yılında. Burası zaten 350 dönüm arazi ve bizim 550 bin metrekare inşaat alanımız var. Bunların yanında okul, kültür merkezleri gibi yerler de yapacağız.

MARTI GAYRİMENKUL VE TURİZMDE BÜYÜYECEK

- Daha önce ne vardı?

Ailenin tekstil fabrikası vardı, hala da var. Ama tekstilin durumu ortada. Bizim fabrika da üretimine siparişe dayalı olarak devam ediyor. Arazideki diğer etaplar devreye girdiğinde fabrikayı başka bir yere taşıyacağız.

- Tekstil işi uzun vadede bitecek mi?

Valla bizde bitmez. Dede yadigarı, baba yadigarı bir konu. Tamam, teksitlde büyük yatırım yapmayacağız ama kapatmayacağız da...

- Grubun ana sektörleri ne olacak?

Biz bundan sonra Narin Grubu olarak gayrimenkul ve turizmde büyüyeceğiz. Kararımız bu.

- İnşaatta başka yatırım olacak mı?

Çerkezköy'deki proje bizi uzun süre meşgul tutacak. O nedenle yeni bir yatırım düşünmüyoruz.

ÇOĞUNU İSTANBULLULAR ALDI

- Satışlar nasıl?

Sattığımız konutların yüzde 70'ini İstanbullu yatırımcılar aldı. Ama son dönemde binalar bittikçe lojman alımları başladı. Satışta olan 240 dairenin 215'i satıldı. Şubatta kalanları da satışa çıkaracağız.

- Planladığınız gibi mi gitti?

Yok, istediğimiz kadar hızlı gitmedi çünkü krizden biz de etkilendik. Ama nisan ayından bu yana çok iyi, tahtaya vuruyoruz.

- Niye Çerkezköy'den ilgi zayıf kaldı?

Çünkü İstanbul'dan uzaklaşıp şehir dışlarına çıkınca proje veya maket çok ilgi çekmiyor. Elle tutulabilir birşey istiyorlar. Ama binalar teslim edilmeye başladıkça lokal insanlar da oturmaya başladı, ayrıca kiralamalar başladı. Bundan sonra içeriden ilginin artacağını tahmin ediyoruz.

FİYATLAR 65 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

- Fiyatlar nasıl?

Metrekare satış fiyatı 1000 lira ama bu rakam çok artacak. Artmasa bile senede 5 bin lira kira geliri var. 1+1'ler 400-450 lira arası kiraya gidiyor.

Satış fiyatları da 1+1'ler için 65 bin liradan başlıyor. Bu da yüzde 8 civarında bir kira demek. Bence gayet iyi bir rakam. İstanbul'da bu rakam merkezde yüzde 2-3'e kadar iniyor.

Fiyatlar 2+1'ler için 95 bin binden başlayıp, 5+1'lerde 200 bine kadar çıkıyor.

- Finansman sağlıyor musunuz?

Anlaşmalı bankalar var. Mesela hiç peşinat ve ara ödemesiz sadece taksitle alabiliyorlar. 850 lira civarı sabit taksitle insanları ev sahibi yapıyoruz.

HALKA ARZDAN 60 MİLYON DOLAR GELECEK

- Martı GYO'nun halka arz konusu da var. Ne zaman olacak?

Mart sonu nisan ortası gibi yaparız. O halka arzdan 60 milyon dolar gelir hedefliyoruz. Zaten tahmin ediyorum bu yıl halka arz edilen ilk GYO biz olacağız.

- Martı GYO neler yapacak?

İki ana konusu var, turizm ve inşaat. O bize hibrid bir yapı veriyor. Normalde ya hep sabit kira getirisi olan GYO'lar var ya da proje üretenler var. Bizde ikisi de var. Otel ve marinadan kira geliri elde ediyoruz, bunun yanında Sarıgerme'de 800 yataklı bir otel inşa edeceğiz.

- Ne zaman?

Eğer dünya piyasalarında bir sıkıntı olmaz ve halka arzı gerçekleştirirsek oradan elde ettiğimiz gelirin bir kısmı ile 2011 sezonunda oteli açmış olacağız. Sarıgerme bizim için çok önemli bir proje. Geçen sene turizmden elde ettiğimiz 33 milyon dolarlık ciro bu tesisle birlikte 50 milyon dolara ulaşacak. Ayrıca Martı Grubu olarak yatak sayımız da 3 bine çıkacak.
 
- Halka arz gelirini başka nerede kullanacaksınız?

Tekirova'daki Martı Myra'yı yenileyeceğiz, ayrıca Çerkezköy'deki Narin Park'ın üç fazının inşaatını gerçekleştireceğiz. Bunun yanında Martı GYO'nun gelirleri ile şirket bilançosunda Credit Suisse'e olan 27 milyon dolarlık borcu geri ödeyeceğiz. Martı, halka arz sonrası borçsuz bir şirket olacak.

Martı GYO'nun 2011-2012 senesinde 12-13 milyon dolar kira geliri olacak. Narin Park'tan gelecek gelirler de Martı GYO'nun yeni projelerinin finansmanını sağlayacak.

TURİZMDE BU SENE YÜZDE 20 BÜYÜRÜZ

- Turizmde geçen sene nasıl geçti?

Bir önce sene ile aşağı yukarı aynıyız. Ama  2010 turizm için iyi bir yıl oacak. Biz grup olarak yüzde 20 büyüme hedefliyoruz. Aldığımız sinyaller çok olumlu.

- Nasıl olacak?

Geçen sene zor bir yıl olduğu için geceleme çok oldu ama fiyatlar özellikle Rus pazarında düştü. Bizim markamız kuvvetli olduğu için ciddi bir indirim yapmadık ama biraz da olsa yaptık. Bu sene İngiltere'den ve Avrupa'dan olumlu haberler var. Rusya da olumlu. Zaten tur operatörlerinin hepsi kapasite büyüyecek şekilde plan yapıyor.

Bir de Polonya pazarı büyüyor ve bu sene büyümeye devam edecek.

- Türkiye geneli ne olur?

Türk turizmi bu sene yüzde 10-12 büyür. Turizm zaten Türkiye'nin medahar-ı iftaharıdır bence. 1993'te 7-8 milyon turist geliyordu, şimdi 30 milyon geçecek.

Bizde çok güzel oteller var fakat yeni otel müteşebbisleri oteli satmanın tek yolunun fiyat kırmak olmadığını anlamalı. Ürünü iyi paketlemek, daha iyi pazarlamak gerekir. Marmaris'te bir ara 3 euroya otel sattılar, olacak iş değil. Bununla nasıl rekabet edeceksiniz? Hadi ben ediyorum, markam var ama yeni işe girmek isteyenler edemiyor. Kır Allah kır, bunun sonu yok ki... Üstüne ucuz ülke algısı da yapışıyor.

Bir de herkes otelini kendisi işletmeye çalışıyor, o da sıkıntı yaratıyor. Kira bedeli olarak da beklentileri çok yüksek... Ama bunlar ufak sancılar. Bence türk turizminin yolu çok açık. İngiliz pazarının Antalya'ya kayması çok önemli mesela.

- Borsadaki hisseleriniz yılbaşından bu yana çok yükseldi. O nasıl oldu?

Buna piyasa karar verir. Bizim piyasa değerimiz 2006 senesinin başında 125 milyon dolara kadar çıkmıştı. Üstelik o zaman endeks çok daha  gerideydi, Narin Park ortada yoktu. Geçen sene de 16 milyon dolara kadar düştü. Olur mu, bence olmaz ama borsada oluyor işte. Martı GYO'nun halka arzı önemli bir beklenti ve biz bunu hayata geçireceğiz.

Bu arada biz geçen sene kar açıkladık, bu sene de kar edeceğiz. 2010'dan itibaren de tüm zararları temizleyerek temettü verir hale gelmeyi istiyoruz.
Eren Güler/Hürriyet