18 / 05 / 2024

Masko AVM Nijerya'ya da ihracat yapıyor!

Masko AVM Nijerya'ya da ihracat yapıyor!

Mobilyada İtalyanlar tüm dünyada söz sahibiyken artık kaliteli malzeme ile Türkiye, İtalyanlar'a bu anlamda kafa tutmaya başladı. Almanya, Fransa, hatta İtalya'ya bile ihracat yapan MASKO'nun, ihracat yaptığı ülkeler arasına bu sene Nijerya da katıldı



Türkiye'de emeğin yoğun olduğu mobilya sektörü, tekstilden sonraki en büyük istihdam olanağına sahip. Sektör, yaklaşık olarak 300 bin kişiye iş olanağı sağlıyor. Otomotiv ve tekstilden sonra mobilya sektörü, en önemli ve güçlü ihracat lokomotifleri arasında yer alıyor. Mobilyada ihracatın hızlandığı 2010 yılında Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkeler araşma Nijerya da katılırken, bir çok konsolosluk da mobilya için tercihini Masko'dan yana kullandı. MASKO Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, mobilya sektörünün ülkemizin toplam ihracatmm yüzde 1'ini kapsadığına dikkat çekerek, 'Sektör 2009 yılında 1 milyar 156 milyon dolar ihracat gerçekleşmiştir. İthalatta ise 2009 yılında 496 milyon dolara ulaşılmıştır. İhracatm yarısı Avrupa ülkelerine yapılmaktadır. Biz MASKO olarak toplam ihracatm yüzde 10'unu gerçekleştiriyoruz. MASKO Mobilya Kenti'nde toplam 4 bin kişi çalışıyor ve bu açıdan MASKO önemli bir istihdam kaynağı olarak kabul ediliyor. Kent içinde yaklaşık olarak 150-160 civarında imalatçı grubun satış mağazası bulunuyor. Bu anlamıyla MASKO Mobilya Kenti, mobilya satışının bu kadar geniş alanda yapıldığı tek yer olma özelliğini taşıyor ve Kent'in ekonomiye katkısı, yaklaşık olarak yılda 3 milyar TL' dedi.

İhracatta ve ithalatta ilk 10 ülke

Karcı, Türkiye'nin ihracat alanında sürekli ilişki içerisinde olduğu ülkelerin başta Irak, Almanya, Azerbaycan, İran, Fransa, Yunanistan, Hollanda, İngiltere olduğunu belirtiyor. Karcı ithalatta ise çin, İtalya, Almanya, Polonya, İspanya, Fransa, Vietnam, Endonezya, Japonya ve Romanya'nın ilk sıralarda yer aldığım belirterek, 'MASKO Mobilya Kenti, her dönem çeşitli ülkeler ile çalışmalar yürüttü. Ancak özellikle 2009 yılının ikinci yarısında ihracat çalışmalarımıza daha da ağırlık verdik.
Son dönemde Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu ülkeleri ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra Suriye, Irak, Nijerya ve diğer Afrika ülkeleri ile de ilişkilerimizi güçlendirdik. şžu an Afrika ülkeleri ile sıkı ihracat çalışmaları yürütüyoruz' açıklamasında bulundu. Dünya ihracatında 21. sırada bulunan Türkiye mobilya sektörünün, 2010 yılı ile birükte 15. sıraya yükselmeyi hedef olarak belirlediğini belirten Karcı, 'MASKO, Türkiye'nin perakende mobilya ihracatmm en aktif olduğu yer olma özelliğini taşıyor. Mevcut konumu ile Türkiye'deki ihracat pastasında da önemli bir yere sahip. 2010 yılı bitiminde bu oranın yüzde 15 civarında olmasını hedefliyoruz. Yıllara bakıldığında ihracatımızda herhangi bir düşüş olmuyor. Özellikle 2009 yılının 3. çeyreğinden bu yana yurt dışı ile kurduğumuz bağlantılar ve izlediğimiz politikalar, son 1 yıl içerisinde MASKO'nun adının daha da duyulmasını sağladı. 2010 yılının bitimi ile iç pazar büyüklüğümüzün 7.5 milyar dolar, ihracatımızın ise 1 milyar 500 bin dolar olacağım düşünüyoruz' açıklamasında bulundu.
Hürriyet


Geri Dön