Sektörel

Maslak Mashattan'da iskan iptal edildi! 2 bin 200 konut için iskan alınmazsa yıkım yapılacak!

Sarıyer Maslakta yer alan ve her biri yaklaşık 30 katlı 10 bloklu Mashattan Sitesi'nin iskanı resmen iptal edildi. İşte ayrıntılar...

Sarıyer Maslak’taki ünlü Mashattan sitesinde, iskan sürecinde resmen başa gelindi. İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından, “iskan iptali” ilgili dava karara bağlandı ve sitenin iskanı iptal edildi.  Bu şekilde 2 bin 200 konutlu Mashattan’ın yapı denetim ve iskan belgeleri iptal edilmiş oldu. İskanın alınamaması halinde konutların yıkımı gündeme gelecek. 

Sarıyer Gazetesi'nden Bekir Batu'nun haberine göre; mahkeme tarafından verilen iptal kararı, Sarıyer Belediyesi İmar Müdürlüğü ve Sarıyer İlçe Tapu Müdürlüğü’ne de tebliğ edildi. Her iki müdürlük mahkemeden yollanan iptal kararını kayıtlara işledi. 

İSKAN İPTALİ DAVASINI 2 MECLİS ÜYESİ AÇMIŞTI 

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Şişli Belediyesi yetkililerinin sahte iskan belgesi hazırladığı 10 kulelik ünlü Mashattan Projesi’ne ilişkin açılan davayı karara bağladı. Mahkeme, iş adamı Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taşyapı tarafından yapılan 2 bin 200 konutlu projenin yapı denetim ve iskân belgelerinin iptaine karfar verdi. İskan alınamazsa binaların imar kanununa aykırılıktan yıkımı, elektrik ve su aboneliklerinin iptali yapılacak. 

Tapuda 1 ada, 135 parsel numaralı Mashattan sitesi,109 bin 854 metrekare büyüklükte alanda yükseliyor. Tapu kayıtlarına göre site; A1, A5 Blok 37 Kat, A2, B2, B3, B4 Blok 40 Kat, A3, B1, B5 Blok 38 Kat, A 4 Blok 39 Katlı Betonarme apartmandan meydana geliyor. 

Mashattan’ın kaderini değiştiren davayı, CHP Eski Meclis üyesi Hüseyin Sağ ile birkaç vatandaşın açtığı belirtildi. Şikayetçilerin “yapı kullanma izin-iskân belgesi” hakkında yaptıkları suç duyurusundan sonra konu yargıya taşındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın o dönem Şişli’ye bağlı olması sebebiyle Şişli Belediye Başkanlığı İmar Komisyonu Başkanı Cemil Vasken Barın ve Faruk Akar hakkında “Kamu Görevlisinin Resmi Belgede Sahteciliği” suçundan iddianame hazırlanması üzerine bu iki görevli hakkında iddianame hazırlanmıştı. 

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede söz konusu iskan belgelerinin Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nca incelendiği belirtilerek iskandaki Barın ve Akar’a ait imzalarının kendilerine ait olduğuna, diğer imzaların diğer yetkililere ait olmadığına dikkat çekildi. 

MÜFETTİŞLERDEN 'İMZALAR SAHTE' RAPORU

Şişli Belediyesi yetkilileri ile ilgili yargı süreci devam ederken projenin yapı denetim firması da, yapı kullanma izin ve iskan belgelerinin iptal edilmesi için yargıya başvurdu. Açılan davayı karara bağlayan İstanbul 5. İdare Mahkemesi de, yapı kullanma izin ve iskan belgelerinin iptal edilmesine ilişkin hüküm verdi. 

Mahkeme tarafından alınan kararda, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerinin 10 ayrı yapıya ilişkin düzenlediği 3 Mart 2020 tarihli rapor işaret edildi. Kararda, Mülkiye Müfettişliği tarafından hazırlanan raporda, belgelerdeki imzaların bir kısmının sahte olduğunun belirlendiğinin, ilgililer hakkında yargı sürecinin devam ettiğinin altı çizildi. 

Bu arada sahte belgelerin, kullanımı zorunlu olduğu halde mekansal adres sistemine kaydedilmediği, tek bir nüshasının olduğu onun da seneler sonra Taşyapı firmasından çıktığı belirlendi. 

Mahkeme kararında ayrıca, projenin yer aldığı mahallenin 2014'te çıkartılan Büyükşehir Kanunu ile Sarıyer ilçesine bağlanmasına karşın, yapı denetim ve iskan belgelerinin Şişli Belediyesi’nce hazırlanmış olmasının da hukuka aykırılığı işaret edildi. Mahkeme heyeti, bu kapsamda dava konusu işlemlerin iptaline karar verdi. 

İstanbul 5. İdare Mahkemesi‘nin yapı kullanma izin belgelerini iptal etmesinden sonra konutların tamamı iskânsız duruma gelmiş oldu. Bu kararın ardından usule aykırı şekilde tapuda yapılan kat mülkiyetine geçiş işlemlerinin iptal edilmesi ve bağımsız bölümlerin yeniden kat irtifaklı tapuya geçiş işlemlerinin yapılması bekleniyor.

Son olarak mahkemenin verdiği karar, Sarıyer Tapu Müdürlüğü ile Sarıyer Belediyesi İmar Müdürlüğü kayıtlarına da işlendi. Şimdi gözler Mashattan’da binlerce sakinin huzurunu kaçıran ve mağduriyetine neden olan iskan meselesinin nasıl çözüleceğine çevrildi.

Yeni kanun teklifi Meclis'te görüşülüyor: Konut kredilerine erişim hızlanacak! 

Tapu senedi nedir? Tapu senedi neden iki renklidir? 

Trabzon, Erzurum ve Erzincan’da konut fiyatlarındaki artış üç büyük şehri geride bıraktı