08 / 05 / 2024

Mavi Tünel inşaatında günde 25 metre kazı yapılıyor!

Mavi Tünel inşaatında günde 25 metre kazı yapılıyor!

17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel'deki çalışmalarda yaklaşık 5 kilometrelik bölüm tamamlandı



Konya Ovası Sulama Projesi'nin en önemli ayağını oluşturan 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel'deki çalışmalarda yaklaşık 5 kilometrelik bölüm tamamlandı.

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Haydar Koçaker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tünelin temelinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Başbakan Yardımcılığı yaptığı 2007 yılında atıldığını hatırlattı.

Koçaker, yerin yaklaşık 200 metre altında devam eden tünel inşaatında günde 25 metre kazı yapılarak yola devam edildiğini belirtti.

Konya Ovası'nın su rüyasını gerçekleştirecek bu projenin 100 yıllık bir proje olduğunu ifade eden Koçaker, "KOP ülkemizin ilk sulama projesi, GAP'tan sonraki ise en büyük sulama yatırımıdır" dedi.

Göksu'dan Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası'na aktarılacak toplam su miktarının yılda 414 milyon metreküp olduğunu ifade eden Koçaker, şunları kaydetti:

"Bunun 100 milyon metreküpü içme suyuna verildikten sonra kalan su ve sulamadan dönen sulardan da istifadeyle Konya ve Karaman ovalarında yaklaşık 150 bin hektar tarım arazisinin sulanması sağlanacaktır. Ayrıca Konya Ovası'nın yüzde 70'ini sulanabilir hale getirecek olan Mavi Tünel Projesi, aşırı yer altı suyu
çekimi ve çöküntü obruklarının oluşmasını da engelleyecektir. Konya ve Karaman ovalarında 150 bin hektar tarım arazisine su sağlayacak olan bu proje ile Konya Havzası'ndaki ürün çeşitliliği ve sulu tarıma geçişte mevcut ürünlerdeki verim artacaktır. Özellikle tahıl ağırlıklı olan ve üreticilerin çoğunluğunun kuru tarım yaptığı Konya Ovası'nda KOP tamamlandığında ise ciddi oranda bir ürün artışı olacak ve yeni alanların sulu tarıma açılmasıyla Konya ve Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sağlanacaktır.

12 projeden oluşan KOP sona erdiğinde, 130 milyon metreküp su Suğla Depolaması, 130 milyon metreküp su Gembos Derivasyonu ile 414 milyon metreküp su da Mavi Tünel ile olmak üzere toplamda 700 milyon metreküpe yakın su Konya Ovası'na aktarılacak."
AA


Geri Dön