Turizm

Maxx Royal Bodrum Otel'in ÇED raporu yargıya taşındı: Mehmet Nuri Ersoy'a TMMOB'dan otel tepkisi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, Bodrum'un Kissebükü Adalıyalı'da 124 bin metrekarelik ormanlık alandan tahsis ederek 1000 yataklı otel yapmayı hedeflediği projeye verilen 'ÇED Gerekli Değildir' raporuna tepki geldi. Rapor yargı yataşındı. İşte detaylar... 

Muğla’nın Bodrum ilçesinde mavi yolculuğun başladığı Kissebükü Adalıyalı mevkiinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ormanlık alandan tahsis ederek turistik tesis inşa ettiği projeye verilen 'ÇED Gerekli Değildir' raporunun iptal edilmesi için TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu tarafından yargı yoluna başvuruldu. 

Kissebükü Adalıyalı mevkiinin imara açılmaması amacıyla 20 senedir eylem yapan Bodrumlular bu defa Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un dev turistik projesi içini aldığı 'ÇED Gerekli Değildir' raporunun iptal edilmesi için yargıya gittiklerine ilişkin bir açıklama yaptı.

Sözcü Gazetesi'nden Yaşar Anter'in haberine göre; Çevre Mühendisi Ahmet Acar, TMMOB adına konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

rsoy Otelcilik İnşaat ve Turizm İşletmeciliği Anonim Şirketi tarafından Muğla İli, Bodrum İlçesi, Çiftlik Mahallesi, Adalıyalı Mevkii, 308 Ada, 1 ve 4 Parselde 124.021,35 metrekarelik tapulu alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan Turizm Yatırımı Belgesi’ne göre toplamda 325 oda 750 yatak (275 oda (2 yatak), 3 bedensel engelli (2 yatak), 6 villa (4 yatak), 3 apart villa (6 yatak) ve 38 aile odası (4 yatak)) kapasiteli 5 yıldızlı 'MAXX ROYALBODRUM OTEL' kurulup işletilmesinin planlandığına dikkat çeken Ahmet Acar, "Proje çerçevesinde daha önce 490 oda ve 1000 yatak kapasiteli Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuru yapılmış, 20.11.2014 Tarih ve E-2014886 sayılı ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmiştir" diye konuştu.

"Söz konusu proje ve yer aldığı alanla ilgili tahsis, imar planları ve ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararına ilişkin yargının iptal kararlarına karşın ÇED süreci başlatılmış, ÇED süreçlerinden 08/05/2019 tarihinde gerçekleştirilen Halk Katılım Toplantısının ardından yapılan İDK (İnceleme Değerlendirme Komisyonu) toplantısından sonra gelinen aşamada;124.021,35 metrekareliklik tapulu alanda toplamda 325 oda şeklinde güncellenen projenin ÇED Yönetmeliği Ek-1 kapsamında değerlendirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuruda bulunulmuştur" diyen Acar, Bakanlıkça yapılan inceleme sonucunda e-ÇED sisteminden ÇED Yönetmeliği Ek-1 kapsamında sunulan 325 oda şeklinde revize edilen projeye 24 Temmuz 2024 tarihinde nihai rapor oluşturularak uygun görüş verildiğini aktardı. 

Ahmet Acar, ilan edilen ÇED dosyası üzerinde yaptıkları incelemede belirledikleri hususların mevzuat ve genel hukuki uygunsuzlukları sebebiyle ÇED Dosyasının iptali talebiyle yargıya başvurma zorunluluğu doğduğunun altını çizerek, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"1- Proje alanı incelemesi üzerinden 5 sene geçmiş, 4 yıl önce yapılan halkın katılımı toplantısının projeye sağlanacak katkısı ayrıca tartışılmamıştır. Proje faaliyeti çerçevesinde arka plan gürültü ölçümleri Ekim 2019 tarihinde proje alanı çevresinde 4 noktada yapılmıştır. Gürültü ölçümlerinin üzerinden 5 sene geçmiş olup, mevzuata göre 5 seneyi geçen değerlendirmenin güncellenmesi gerekmektedir.

2- Alanın bozuk maki olduğu ifade edilmekte ve alan içerisinde önemli görülen ağaçların kayıt altına alındığına değinilmektedir. Ağaçların olduğu belirtilmesine rağmen neden sadece makilik olduğu belirtilmiştir. Ağaçların önem durumunu kimin belirlediği, kimin neden kayıt altına alındığı belirtilmediğinden yanıltıcı bilgiler bulunmuştur.

3- Tahmini proje bedeli 265.675.303,42 TL'dir. Projenin bütüncül olarak değerlendirilmesi için araziye ulaşım yolu bulunmadığından ulaşım yolu yapılması, mevcut yolların iyileştirilmesi, kaplaması, alana enerji hattının getirilmesi, kıyı ile ilgili yapılacak düzenlemeler ve pek çok gider dikkate alınmayarak proje bedeli düşük gösterilmeye çalışılmıştır. Proje inceleme bedeli, planlanan projenin yatırım maliyetine bağlı olduğundan yapılması planlanan proje bedeli düşük gösterilmeye çalışılmış olması ile kamu zararına neden olacaktır. 

4- Proje fayda maliyet hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Kabullere göre yüzde 70 dolulukla yani 325*0,7=227,5 yaklaşık 227 odanın 12 ay boyunca (yılda 227odax365gün= 82.855 geceleme/oda) dolu olacağı ve yıllık 71.930.000 TL gelir olacağı tespit edilmiştir. Bu hesaplama sonucuna göre odaların günlüğünün 868,14 TL olması gerekiyor. Bodrum da turizm açısından bu fiyatlara konaklamanın mümkün olmaması, bu ÇED kararının ve hazırlanan raporun da hayal seviyesinde gerçekçi olmadığını belirtmektedir.

Ormanlarımız, mavi yolculuğumuz, tarım alanlarımız, doğal ve arkeolojik değerlerimizin tarumar edilmesine dur diyebilmek adına tüm sürecin ısrarlı takipçisi olacağımızı belirtiyor, her türden benzeri yasa tanımaz ve toplumsal meşruiyetten uzak kararlarla coğrafyamız kamusal alanlarının belli çevrelerin rant alanlarına dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz." 

Altın alalım mı, bekleyelim mi? İslam Memiş rakam verdi! Bu seviyede yüzde 70 alım yaparım...

Emlak Konut GYO Hatay Antakya 13. Etap için 5 milyar 326 milyon TL'lik imza atıldı!

İzmir’de yangın bölgesinde imara açılan alanda 100 bin konut inşa edileceği iddia edildi!