Mayıs ayında kiralar ne kadar artacak?
Kira sözleşmesi süresi dolan ve taraflar arasında uzatılan kira ilişkilerinde yıllık kira artış oranı uygulanıyor. Kirada yapılacak artışlar ÜFE'ye yeni adıyla Yİ-ÜFE'ye bağlanıyor. Peki Mayıs ayında kiralar ne kadar artacak?
Mayıs ayında kiralar ne kadar artacak?
Kira sözleşmesi süresi dolan ve taraflar arasında uzatılan kira ilişkilerinde yıllık kira artış oranı uygulanıyor. Yeni Kira Kanunu olarak nitelendirilen Borçlar Kanunu gereğince, kirada yapılacak artışlar ÜFE'ye yeni adıyla Yİ-ÜFE'ye bağlanıyor.
Buna göre ev sahibinin kira bedelinde yapacağı artış Yİ-ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. Peki Yİ-ÜFE nedir? Mayıs ayında kiralar ne kadar artacak?
Yİ-ÜFE nedir?
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir.
Yurt içi üretimde önemli paya sahip üreticiler Yİ-ÜFE kapsamındadır.
Sektörel Kapsam: Madencilik ve Taşocakçılığı, İmalat, Elektrik ve Gaz, Su Temini.
Fiyat kapsamı: Üretici fiyatı, yurt içinde üretimi yapılan ürünlerin, KDV ve benzeri vergiler hariç, peşin satış fiyatıdır.
Peki Mayıs ayında kiralar ne kadar artacak? Kira artışları hangi ÜFE oranları ile hesaplanacak?
TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre kira artış hesaplamalarında, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınması gerekiyor.
Mayıs ayına ait ÜFE oranları, bugün (5 Mayıs 2014) açıklandı. Buna göre ÜFE kira artış hesaplamalarında, en fazla yüzde 12,98 oranı kullanılacak. TÜİK tarafından yayımlanan Nisan 2014 kira artış oranları ile ilgili bülten aşağıda yer alıyor:
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,09 arttı
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,09, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,61, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,98 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,89 artış gösterdi.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (2003=100), 2013-2014
(Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre Değişim Oranları)
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,59 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,18 artış, elektrik ve gaz sektöründe %0,63 düşüş ve su sektöründe %0,83 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış deri ve ilgili ürünler sektöründe gerçekleşti
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; deri ve ilgili ürünler (%4,40), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (%2,84), gıda ürünleri (%2,72) alt sektörleridir. Buna karşılık diğer mamul eşyalar (%-4,01), metal cevherleri (%-3,94) ve kok ve rafine petrol ürünleri (%-3,39) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketim malında gerçekleşti
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Nisan ayında en yüksek aylık ve yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.