25 / 12 / 2024

Mayıs sıcakları gelmeden bahçenize bakım yapın!

Mayıs sıcakları gelmeden bahçenize bakım yapın!

Yağışlar aralıklarla devam ediyor, havalar bir açıp bir kapıyor. Nisan ayında budalama yapmaya çoktan başlamak gerekirken, mayıs ayına gelindi ve bitkilere keyifle bakım yapılamadı



Uzmanlar bu yıl yaz sıcaklarının bir anda başlayacağı konusunda uyarıda bulunuyorlar ve budama ve toprak değişimi yanında bazı bakımların da yapılması gerektiğini belirtiyorlar.

Gardena Genel Müdürü Mine Salari, "Bahar aylarında eski topraklar ve saksılar değiştirilerek bitkiler gübrelenir, budama ve çimlendirme çalışmalarına hız verilir. Malesef bu sene yağmurlu havalar normalden daha uzun sürdü. Bu gibi havalarda özellikle su baskınlarına dikkat etmek ve buna karşı önlem almak gerekiyor. Kirli su pompaları yağmurdan dolayı oluşacak su baskını tahliyesi için kullanılabilir. Su pompalamanın yanında su çekmeye ve boşaltmaya da yarayan, taşıması ve kavraması rahat, sağlam kirli su pompalandır. Şamandıra anahtarı, otomatik devreye giriş ve devreden çıkış sağlıyor" diyor.

Botanika Genel Müdürü, Kemal Eskenazi ise, "Mayıs ayı, ekilen çiçek ve bitkilerin büyümeleri için oldukça elverişli dönemdir. Mayıs ayı yaza girme ayıdır. Bu ayda yazlık mevsimlik çiçekler dikebilir, çim ekebilirsiniz. Ancak Mayıs ayı yüzü yaza-dönük bir ay olduğundan, bitki ve çiçeklerin beslenmesi için de özellikle hassas davranmak gerekir. Çimlerde sulama ön plana çıkar ve bu dönemde çimler için bazı ilaçların bitkilere verilmesi, onların beslenmesi ve güçlenmesi için gereklidir. Bu dönemde ayıklama budama yapılabilir. Kuruyan dallar, sararan yapraklar temizlenip bitkinin üzerinden uzaklaştırılmalıdır. Budama için en uygun ürünler üst bıçağı hassas bilenmiş yüksek kalite içeren, pasa dayanıklı budama makaslarıdır. Bu tip ürünler işinizi bir hayli kolaylaştırır" diyor.

Uzmanlar, kuzey-güney cephelerine dikkat edilerek bitki tercihi yapılması gerektiğini söylüyorlar. Kuzeye bakan bahçelerde, gölgeye dayanıklı ortanca, camgüzeli, porsuk, şimşir gibi bitkilerin tercih edilmesi gerektiği belirtiliyor. Güneye bakan bahçelerde ise, güneşi seven sardunya, petunya, mazı taflan, begonya*, ateş çiçeği, kadife çiçeği, papatyalar gibi bitkilerin ekilmesi tavsiye ediliyor.

Son yıllarda sadece süs bitkisi yetiştirmektense, balkonun ya da bahçenin bir köşesinde sebze-meyve yetiştirmek moda haline geldi. Bunun oldukça kolay olduğunu belirten Eskenazi, "Müsait yer varsa epey ürün verecek minik bir bahçe kurulabilir. Sebzelerin çoğu mevsimlik bitkilerdir ve ömürleri kısadır. Ancak mevsime göre f arklı bitkilerle bu bahçeyi yıl boyunca canlı tutmak mümkündür. Camekânlı balkonlarda kış aylarında turfanda sebzeler yetiştirilebilir. İç mekânlarda ise bol güneş alan K bir pencere önünde bazı sebzeler yetişebilir. Saksıda yetiştirilebilen sebze türleri süs biberiyle, kirazla f ve domatesle sınırlı değildir. Arzu edilen her türlü sebze bu yolla elde edilebilir" diyor.
Hürriyet/Eda UTKU


Geri Dön