02 / 05 / 2024

MEB, 4 yıl içinde kapalı okulları satacak!

MEB, 4 yıl içinde kapalı okulları satacak!

MEB, 2014 yılına kadar stratejik planlarını belirledi, 4 yıl içinde kapalı okullar satılacak, ihtiyaç bölgelerine okullar yapılacak



Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu'da bulunan okulları satıyor. MEB'in, '2010 - 2014 Strateji Planı' yürürlüğe girdi. Plana göre, yıllardır eğitim yapılmayan ve kapalı olan yaklaşık 16 bin okul satışa çıkarılacak. Okulların satışından elde edilecek gelirle, ihtiyaç duyulan bölgelerde yeni okullar yapılacak. Stratejik planda okulların satılmasına ilişkin şu ifadelere yer verildi:

'Yaklaşık 16 bin okulla ilgili olarak ihtiyaç dışı olanların kamu kurum ve kuruluşlarına devri veya satılması yoluna gidilecektir. İhtiyacı karşılamayan ancak bulunduğu konum itibarıyla çok değerli olan okulların satılabilmesi ve elde edilen gelirle sadece okul yapılabilmesine yönelik ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde düzenleme yapılması sağlanacaktır.'

SORUNLU ÖĞRENCİYE YAKIN TAKİP
Strateji Planı'nda, ilköğretim öğrencilerinin okula devam ve başarı durumlarının da yakın takibe alınması kararı yer aldı. Devamsızlık veya derslerdeki başarısızlığı nedeniyle okulu terk noktasına gelen öğrenciler tespit edilerek, aileleriyle irtibata geçilecek ve özel rehabilitasyon programları uygulanacak. MEB'in planındaki diğer hedefler şöyle  sıralandı: 

- REHBER ÖĞRETMENE EK KADRO: İlköğretim okullarında rehber öğretmen sayılarının artırılması, atama yapılırken sadece 6-7-8 sınıf öğrenci mevcudu değil ana sınıfları da dahil olmak üzere tüm öğrenci mevcudu göz önüne alınarak kadro belirlenmesi için çalışmalar yapılacaktır.

- BURS SAYISINA YÜZDE 5 ARTIŞ: İlköğretimde taşımalı ilköğretim uygulamasının hizmet kalitesini  artırmak, yatılı ilköğretim bölge okullarının kullanım kapasitesini 2014 yılı sonuna kadar yüzde 90'ın üzerine çıkarmak ve burs hizmetlerinden yararlanan öğrenci sayısını her yıl yüzde 5 oranında artırmak.

- TEKLİ EĞİTİME GEÇİLECEK: İlköğretimde ikili eğitimden tekli eğitime geçilecek. Bu durumun önündeki en önemli engellerden biri olan derslik ihtiyacı, plan dönemi içerisinde karşılanarak daha sonraki dönemlerde nicelik sorunu yerine nitelik sorununa ağırlık verilecektir. 2013 yılına kadar illerin ilköğretim derslik ihtiyaçlarının nüfus artışı, göç ve benzeri durumları dikkate alınarak valiliklerce planlanması sağlanacak.

Hababam sınıfı gerçek oldu
Özel Moda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi'ne, okul sahibinin 80 bin liralık borcu nedeniyle tahliye edildi. Kadıköy'de 170 öğrencisi olan okulda tüm eşyalar, bina sahibinin açtığı tahliye davasını kazanması üzerine, icra memurları ve güvenlik güçleri eşliğinde boşaltıldı. Eşyalar, okul yönetimi yeni bir bina bulana kadar boş bir binaya taşındı. Okulun Temsilcisi Erol Görgün, 'Eğitimin devam ettiği sırada tahliyenin çocukların psikolojisini bozduğunu' söyledi. Aynı sahneler Hababam Sınıfı filminde de yaşanmıştı.

Akşam/Z. Kıvanç EL

 


Geri Dön