28 / 04 / 2024

Meclis'te çiftçiler için flaş öneri: Kira kontratını esas alan tarımsal üretim kayıt sistemi uygulansın!

Meclis'te çiftçiler için flaş öneri: Kira kontratını esas alan tarımsal üretim kayıt sistemi uygulansın!

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, tarım politikaları ve çiftçiler ile ilgili Meclis'teki konuşmasında önemli bilgiler verdi ve önerilerde bulundu. İşte detaylar...



Türkiye Büyük Millet Meclisinin 39’uncu Birleşimi bugün gerçekleştirildi. Meclis'te 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmeleri sürdü.

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, burada yaptığı açıklamasında tarım politikaları ve çiftçiler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılı bütçesi üzerinde grubumuz adına görüşlerini arz etmek için konuşmasına başlayan Kılıç, 2024 yılı Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin 283 milyar 124 milyon TL olduğunu belirtti. 

Tarımsal destekleme ödemeleri için ayrılan payın faize ayrılan payın 14'te 1'i kadar olduğunun altını çizen Kılıç, "Tarım ve hayvancılığın gayrisafi yurt içi hasılası içindeki payı 2002 yılında yüzde 10,2 iken bu oran 2023’te yüzde 5,5 oranına düştü" açıklamasında bulundu. 

Meclis te çiftçiler için flaş öneri: Kira kontratını esas alan tarımsal üretim kayıt sistemi uygulansın!

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, mazot, gübre başta olmak üzere girdi kalemlerinin fiyatlarında dünyanın en pahalı ülkesi durumunda olunduğunun altını çizdi ve "1 litre mazotun yaklaşık 15 lirası vergilerden oluşuyor ve çiftçiye destek olarak ödenen mazotun karşılığını fazlasıyla geri alınıyor. Küçük bir hesaplama yapacak olursak, iktidarınızın tarımsal desteklemeleri 2024'te 91,5 milyar TL'dir, bu desteğin içindeki mazot desteğinin karşılığı ise 16,1 milyar TL'dir; mazotun Tüpraş çıkışı 21 lira 36 kuruş, üzerine 15 lira 14 kuruş vergi konulduğunda ve ÖTV artı KDV’yle pompa satış fiyatı 36-37 lira seviyesine yükseliyor" ifadelerini kullandı. 

Bu kapsamda Tarım Kanunu'nu işaret eden Şerafettin Kılıç, "Kanuna göre çiftçi destekleri gayrisafi millî hasılanın yüzde 1’inden düşük olamaz. Bu kanunu uygulasanız tarımsal destekleme programlarına bütçeden 410 milyar TL ayırmanız gerekecekti oysa siz Tarım ve Orman Bakanlığına 283 milyar 124 milyon TL pay ayırdınız" şeklinde konuştu. 

Meclis te çiftçiler için flaş öneri: Kira kontratını esas alan tarımsal üretim kayıt sistemi uygulansın!

Acilen tarım politikalarında ve ekonomik yönetimde köklü değişiklikler yapılması gerektiğine ve çiftçilerin mali yükünü hafifletecek ve tarım sektörünün sürdürülebilirliğini destekleyecek önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Kılıç, bu çerçevede  sigortalama ve tarımsal desteklerde pek çok çiftçiyi dışarıda bırakan Çiftçi Kayıt Sistemi yerine tarla tapularını ve kira kontratını esas alan geniş kapsamlı tarımsal üretim kayıt sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini de söyledi. 

Ayrıca Kılıç, Tarım su ürünleri ve ormancılıkta kullanılan üretim araçları ve makineler için mazotta ÖTV yükünün de kaldırılmasını işaret eden Kılıç, köy topraklarının Millî Emlak,  TOKİ  gibi kuruluşlara devredilerek satılığa çıkarılmasının da kabul edilemez olduğuna, köylülerin toprağını koruyacak önlemler alınmasının gerektiğine vuru yaptı. 

Dev kurumdan 2024 yılı petrol için 90 dolar tahmini! Akaryakıt fiyatlarına indirim mi geliyor? 

İstanbul'da 2 milyon canı kurtarmanın tek yolu 'Ulusal Konut Projesi'!

Kamu müteahhitlerine 2 senedir alamadıkları 100 milyar TL'lik hak edişleri ödenecek!


Geri Dön