23 / 11 / 2024

Mega projeler akaryakıt sektörünün büyümesini sağlıyor!

Mega projeler akaryakıt sektörünün büyümesini sağlıyor!

OPET, uzun zamandır yurtdışına açılmayı planlıyor. OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca, Orta ve Doğu Avrupa'da ölçeklerine uygun akaryakıt dağıtım zincirlerini takibe aldıklarını belirterek, "2018 içinde bizi izlemeye devam edin" diyor. 




Üçüncü havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, otoyol gibi mega projeler akaryakıt sektörünün kur ve fiyat artışlarına rağmen büyümesini sağlıyor. Diğer yandan, Suriye’deki ortam nedeniyle kaçak akaryakıt girişinin azalması da sektörün büyümesini destekliyor. OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca, mega projelerde binlerce kamyonun çalıştığını ve TIR’ların lojistik hizmet verdiğini belirterek, bunların satışlarına katkısı olduğunu kaydediyor. Ağca’nın verdiği bilgiye göre, bu projeler son üç yılda akaryakıt sektörünü yüzde 31 oranında büyüttü. 2015 yılında sektör yüzde 14, 20l6’da yüzde 9, 2017 yılında ise yüzde 8 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.

Fortune'deki habere göre, ABD merkezli piyasa araştırma ve danışmanlık şirketi Frost & Sullivan tarafından verilen “Türkiye Akaryakıt Sektörü Uygulamada Mükemmellik Ödülu’nü almak üzere Londra’da bir araya geldiğimiz Cüneyt Ağca, 2017 yılım yüzde 17.8 pazar payıyla ikinci sırada tamamladıklarım belirtiyor.

“2017’de yaygın istasyon ağımız ve kusursuz hizmet anlayışımız çerçevesinde tüketici ihtiyaçlarım gözeten uygulamalarımızla pazar payımızı hedeflediğimiz doğrultuda artırdık” diyen Ağca şöyle devam ediyor: “Kontrollü büyüme hedefimize uygun olarak bir önceki yıla göre sektörümüz yüzde 8 oranında büyürken biz de aynı paralelde büyümeye devam etik. Ciromuz ise 2017 yılında 28.4 milyar TL olarak gerçekleşti.” Bu arada OPET, 2017 yılı Fortune 500 listesinde 6’ncı sırada yer almıştı.

HEDEF SEKTÖRÜN ÜZERİNDE BÜYÜMEK

Verilen bilgiye göre, OPET beyaz ürünlerde yüzde 17-76 ile sektörde ikinci, siyah ürünlerde yüzde 24.24 ile ikinci sırada yer alıyor. Şirketin 436 SUNPET markasıyla, 1.136 adet de OPET markasıyla olmak üzere 1.500’ü aşkın istasyonu bulunuyor. Bu yıl akaryakıt sektörünün yüzde 5 oranında büyümesi öngörülüyor. OPET ise sektörün üzerinde büyüme hedefini koruyor. Şirket diğer yandan, yurtdışına açılmayı planlıyor. Bu konuda Genel Müdür Cüneyt Ağca şöyle diyor: “Türkiye’nin güçlü markası olarak önümüzdeki dönemde yurtdışı pazarlara açılmayı planlıyoruz. Uzun süredir gündemimizde olan satın alma ve işbirlikleriyle büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Yurt dışında dağıtım şirketi araştırması içindeyiz. Orta ve Doğu Avrupa ile ilgileniyoruz. Ölçeklerimize uygun akaryakıt dağıtım zincirlerini takibe aldık. Pek çok ülkede benzer yatırımla katma değer yaratabileceğimiz satın almalar hedefliyoruz.” Sıfırdan şirket yatırımı yerine mevcut bir firmayı satın almayı planladıklarını kaydeden Ağca, “2018 içinde bizi izlemeye devam edin” diyor. OPET, 2003 yılında Bulgaristan’da 17 istasyon açmıştı. Ancak, bu istasyonların beklentiyi karşılamaması üzerine 2008 yılında Yunanlılar’a satmıştı. Türkiye’de 112 tane dağıtım şirketinin bulunduğunu hatırlatan Ağca, Türkiye’de şirket satın almayı düşünmediklerini kaydediyor.

Akaryakıt sektörünün değişken faktörlerin ve hareketli dinamiklerin hakim olduğu bir sektör olduğuna dikkati çeken Ağca, 2018 yılına ilişkin hedeflerini ise şöyle anlatıyor: “Markamızın sektörde ve müşterilerimiz gözünde artan değerini koruyarak ve yücelterek 2018’de de pazar payımızı yüzde 18’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Mevcut ağımıza 77 yeni istasyon eklemeyi planlıyoruz. Türkiye’nin her yerinde hizmet veren bayi ağımız, beş farklı lokasyondaki yüksek depolama kapasitemiz, jet yakıtında THY ortaklığı ile kurulan THY OPET Havacılık yakıt şirketimiz ve madeni yağda dünyanın en büyük şirketlerinden olan Fuchs ortaklığı ile OPET Fuchs şirketimiz ile birlikte güçlü ve güven veren yapımız, her geçen gün daha da ilerlememizi sağlıyor. Geçtiğimiz yılı 33 ödülle kapattık, 2018 yılında da ödüllerimize yenilerini ekleyeceğiz.”

ELEKTRİKLİ ŞARJ İSTASYONU KURDU

Diğer yandan, yenilenebilir enerji kaynakları konusundaki gelişmeleri izlediklerini ifade eden Ağca, “Bu sektörde faaliyet gösteren bir firma olarak buna hazır olmak zorundayız. Elektrikli araçlara yönelik deneme amaçlı Pendik’te bir istasyonumuza şarj ünitesi kurduk” değerlendirmesinde bulunuyor.

Cüneyt Ağca, Frost & Sullivan tarafından aldıkları ödüle ilişkin de şu değerlendirmeyi yapıyor: “Çalışmalarımızı hızla ileriye taşırken gelen bu ödül, OPET’in faaliyetlerinin ve büyüme stratejisinin uluslararası platformda onaylanması anlamına geliyor. Bu ödül, en iyi hizmeti vermeye adanmışlığımızı, müşterilerimize, çalışanlarımıza, yatırımcılarımıza ve kamuoyuna kanıtlayan güçlü bir göstergedir.” Bu arada, OPET’i bu ödüle götüren çalışmalar ise şöyle: 2017’de uygulanan Akıllı Dolum Sistemi, çağrı merkezinde katma değer yaratan uygulamalar ve 2000 yılından bu yana devam eden Temiz Tuvalet Kampanyası.

Ağca, “Müşteri memnuniyetine ve sosyal sorumluluk projelerine verdiğimiz önem, hem bilançomuza olumlu yansıdı hem de müşteri memnuniyetinde liderliğimizi pekiştirdik. Müşterisinin sesine kulak veren ve beklentilerini anlamaya odaklanmış bir şirket olarak yenilikçi çalışmalarımız; sonuç odaklı, uzun soluklu ve kapsayıcı sosyal sorumluluk projelerimizle, iş dünyasında fark yarattık” diyor.

İNGİLTERE’DEKİ EN BÜYÜKTÜRKŞİRKETİ

İlk ofisini 1996 yılında Londra'da açan OPET International, 2 milyar doları aşan cirosuyla İngiltere'nin en büyükTürkfirması konumunda bulunuyor. OPET International; fiziksel ürün ticareti, gerekli finans hatlarının temini, fiyat risklerinin bertaraf edilmesi [hedging], gemi kiralanması [chartering] ve Marmara Terminali'nin kiralanması gibi önemli faaliyetler yürütüyor. Türkiye'nin her yıl ithal edilen 100 ton ürünün 28 tonunu OPET getiriyor.

OPET International Genel Müdürü Taner Köse, "Bitmiş ürün alıyoruz. Ana piyasamız Türkiye'ye yılda 3.7 milyon ton dizel, gemi yakıtlarının da yüzde 85'ini biz getiriyoruz. İthal ettiğimiz ürünleri gemilerle kendi tesislerimizde boşaltıyoruz. Rakiplerimiz dahil pek çok şirketin ihtiyacım karşılıyoruz" diyor.


Geri Dön