Sektörel

Mega projeleri incelemek isteyen Suudi Arabistan'dan Türk şirketlere 60 milyar dolarlık teklif!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'ın 5 yılda 60.5 milyar dolarlık yol projesi için Türk şirketlerini davet ettiğini dile getirerek, "Suudiler, ortaklık yaparak deneyimimizden faydalanmak istiyorlar" dedi.

Türkiye-Suudi Arabistan arasında üç senelik aradan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz sene yaptığı Körfez Turu'yla ısınan ilişkiler, karşılıklı ticaret ve yatırıma yansımaya başladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majed bin Abdullah Al-Hogail, beraberinde 23 yol müteahhidi ve geri dönüşüm firmasıyla beraber Türkiye'ye geldi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 5 senede 60.5 milyar dolarlık yol projesi inşa edecek olan olan Suudi Arabistan'ın Türk şirketlerini davet ettiğini kaydetti. Sabah gazetesi yazarlarından Dilek Güngör konuyu köşesine taşıdı.

Dilek Güngör'ün yazısı şu şekilde:

5 senede 60.5 milyar dolarlık yol projesi hayata geçirecek olan olan Suudi Arabistan, Türk şirketleri davet etti. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, "Suudiler, ortaklık yaparak deneyimlerimizden yararlanmak istiyorlar" diye konuştu.

Paylaşılan detaylara göre Türkiye-Suudi Arabistan arasında üç yıllık aradan sonra  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz sene yapmış olduğu Körfez Turu'yla ısınan ilişkiler, karşılıklı ticaret ve yatırıma yansıyor. Dün Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majed bin Abdullah Al-Hogail, beraberinde 23 yol müteahhidi ve geri dönüşüm firmasıyla beraber Türkiye'ye geldi. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) organizasyonunda Türk ve Suudi şirketler ortaklık görüşmeleri gerçekleştirdi.

YAP-İŞLET-DEVRET

Suudi Bakan Al-Hogail ve beraberindeki iş insanları bugün saha gezisi de gerçekleştirecek. Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İSTAÇ gibi göz kamaştıran projeleri inceleyecekler.

Suudiler projelerde Türk şirketlerle ortaklık yaparak, onların deneyiminden faydalanmak istiyor.

Sabah'ın sorularını cevaplayan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Başkanı Erdal Eren, Suudi Arabistan'ın 5 senede 60.5 milyar dolarlık yol projesi gerçekleştireceğini dile getirerek "Suudi Bakan bunun hızlıca yapılacağını dile getirdi. Ayrıca yap-işlet-devret modeliyle katı atık dönüşüm projeleri de hayata geçirecekler. Türk müteahhitlerini bu projelere davet ediyorlar" diye konuştu.


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren açıklamasında Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin askıya alındığı dönemde, Suudiler'in Çinli ve Koreli müteahhitlerle çalıştığını fakat kalite ve işleri zamanında bitirme konusunda verim alamadıklarını belirtti.


LİMAK TÜNEL YAPIYOR

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın ülkede büyük bir ekonomik kalkınma ile kültürel dönüşüm hamlesi başlattığını kaydeden Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren şunları söyledi: "Suudi Arabistan petrol sonrasına hazırlanıyor. 1.4 trilyon dolarlık 2030 vizyonu hazırladılar. Bu vizyonda dev projeler de bulunuyor. NEOM projesi için toplamda 500 milyar dolar, Kral Salman Enerji Parkı için toplamda 500 milyar dolar, Kral Salman Parkı için toplamda 1 milyar dolar, Expo için 8 milyar dolar ayırmışlar. 20 kentte havalimanı yapacaklar. Farklı kentlerde farklı turizm tema projeleri var. 2 bin kota çıkan dağın olduğu bir kentte kayak merkezi yapacaklar. Limak Holding orada dağın altını oyarak girilen tünel projesi ihalesini aldı. Eski petrol platformlarından birini çelik köprülerle karaya bağlayıp dünyanın en büyük çocuk eğlence merkezi yapacaklar. Ülkenin iklimini değiştirecek projelere de girişmişler."

Temelden çatıya 2024 yılı villa maliyetleri! Bir villanın maliyeti ne kadar? 

Altın kritik eşikte! ABD'nin altın planı ortaya çıktı! Yatırımcılar şimdiden hazır olun!

Milli Emlak'tan 36 bin TL'den başlayan fiyatlarla KDV'den muaf araziler! Bu tarihleri kaçırmayın!